lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Partea a 2-a – Keycaps (Taste)

Ce trebuie să știm despre keycaps este că au lungimi diferite – 1U este tasta obișnuită, „pătrată”, de exemplu tasta Q; 2U este dublul lățimii și aici avem ca exemplu Backspace. Datorită modului în care tastele sunt dispuse pe tastatură avem însă și dimensiuni mai ciudate, cum ar fi 1.5U (Tab), 2.25U (Shift stânga, Enter ANSI), 2.75U (Shift dreapta), 1.25U (ctrl, win, alt când space este 6.25U, care alcătuiesc ceea ce numim standard bottom row – 1.25U-1.25U-1.25U-6.25U-1.25U-1.25U-1.25U-1.25U), sau 7U (Space atunci când avem 7U bottom row, numit și Tsangan bottom row, cu alcătuirea 1.5U-1U-1.5U-7U-1.5U-1U-1.5U).

Există și layouts mai interesante pentru rândul de jos, cum ar fi layouts ieșite din standard care sunt prezente pe multe tastaturi Razer, sau layout-urile Winkeyless (WKL) care sunt întâlnite la tastaturile vechi și tastaturile noi custom, cărora le lipsește tasta Windows/SYS, înlocuită cu un blocant integrat în carcasa tastaturii.

O altă caracteristică fizică ce ne interesează este profilul tastelor. Profilul tastelor se referă la stilul în care sunt sculptate (sau nu) aceste bucățele de plastic pe care apăsăm zilnic. Există profiluri sculptate (cum ar fi Cherry, OEM) sau profiluri uniforme (cum este DSA). Xah Lee a alcătuit o imagine care face cât o mie de cuvinte în ceea ce privește diversele profiluri ale tastelor existente pe piață, fie separat, fie pe tastaturi prebuilt:

Pe lângă profil, materialul din care sunt alcătuite keycaps contează. De asemenea, contează grosimea materialului. Și nu în ultimul rând, contează procesul tehnologic prin care se obțin keycaps. De aceea există keycaps din ABS de diverse niveluri de calitate, și nici toate tastele confecționate din PBT nu sunt ok.

Multe persoane sunt de obicei speriate de ABS și devin prudente când aud prețurile unui set de keycaps GMK. Dar nu toate tastele ABS sunt create egale. Tastele ABS de pe tastaturile ieftine sunt ABS subțire (uneori sub 0.75mm), sunt acoperite cu un material colorat apoi în acel material colorat se gravează cu laser legenda tastei. Problema este că acel material colorat nu este oleofobic și reține foarte bine grăsimea degetelor, indiferent de cât de des ne spălăm pe mâini. De asemenea, se poate coji. Iar semnătura acustică este nesatisfăcătoare din cauza grosimii insuficiente.

Prin contrast, un set ABS de la GMK este în primul rând double shot (dublu-injectat). Asta înseamnă că legendele sunt injectate întâi dintr-o culoare apoi introduse în alt aparat unde este injectată culoarea a doua, care va da și profilul (forma) tastei. Prin urmare, legendele acestea nu se vor șterge niciodată și nici tastele nu se vor coji. Iar grosimea este suficientă (1.5mm) pentru a obține o semnătură acustică satisfăcătoare.

În timp ce problemele la ABS sunt date în primul rând de grosimea materialului și de procesul tehnologic care dictează consistența culorilor și a semnăturii acustice a seturilor, la PBT situația este mai complicată.

Seturile PBT de calitate ridicată sunt relativ puține. Iar problema nu este la tastele 1U (cele de lățime normală, precum Q,W, E, etc), ci la tastele >2U. Aici intră shift stânga/dreapta, backspace, enter și nu în ultimul rând space, cea mai lungă tastă de pe tastatură. Seturile PBT ieftine suferă de „warping” al tastelor lungi, ceea ce înseamnă că tasta este rotită în jurul axei longitudinale, prin urmare va menține stabilizatoarele și switchul de dedesubt în tensiune. În cel mai bun caz funcționalitatea nu este afectată și tastatura arată ciudat doar din anumite unghiuri cu o tastă parcă strâmbă, dar în cazurile grave tasta „agață”, ceea ce este inacceptabil.

Din nou, trebuie să ne amintim că funcția unei tastaturi este de interfață între tine și PC. Trebuie să îndeplinească această funcție fără probleme.