lab501.ro

Review – Glorious GMMK Pro

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 15 August, 2022.

Glorious GMMK Pro

 
A venit și acest moment, așteptat de mult timp atât de mine, cât și de mulți dintre pasionații perifericelor de calitate. Glorious GMMK Pro este încercarea Glorious de a aduce dotari pe care le găsim de obicei doar în tastaturile custom într-un pachet la un preț rezonabil și poate și mai important – mereu în stoc.

Dezvoltarea GMMK Pro a avut loc în colaborare cu pasionați ai tastaturilor custom care au alcătuit o listă de functii de dorit pe care apoi Glorious le-au inclus în produsul final. Iar această listă a adus și lucruri bune, dar și lucruri mai puțin bune cu ea. Să purcedem așadar la disecția celei mai importante tastaturi de pe piața de periferice din ultimii zece ani. Pentru că într-adevăr această tastatură este foarte importantă în peisajul perifericelor. Foarte, foarte importantă.

GMMK Pro este o tastatură high end în format 75% (care mai este numit “compact TKL”), construită din aluminiu masiv prin proces CNC, ulterior anodizat fie alb, fie negru (vom reveni asupra culorilor). Are o greutate apreciabilă față de o tastatură “normală” din comerț și această greutate, coroborată cu forma incintei, o ajută să obțină o acustică impresionantă față de concurența pre-built.

Nu, acum nu mai avem de-a face cu o tastatură model planșă de surf, ci avem un profil masiv, cu un unghi de tastare de șase grade, cu un potențial imens de personalizare și care oferă o ușurință remarcabilă de a obține o tastatură ce se poate măsura cu modele custom cu pretenții la mai puțin de jumătate de preț în total. De notat este și compatibilitatea cu QMK, care pe mine ca entuziast mă bucură imens. Da, putem să ne jucăm cu layers și pe software-ul Glorious, dar QMK ne oferă posibilitatea de a profita cu adevărat de ce poate encoderul din dreapta sus. Vă voi spune acum pe scurt că poate face mult mai mult decât controlul volumului la rotire și mute la apăsare.

Glorious au dorit prin GMMK Pro să creeze o punte între lumea tastaturilor prebuilt și lumea tastaturilor custom. Dacă o tastatură prebuilt în general este ieftină și face treaba, o tastatură custom face aceeași treabă la prețuri mult mai ridicate, care în schimb vin cu garanția calității, carcase din aluminiu anodizat cu greutăți din alamă, acustică deosebită, personalizare extremă, compatibilitate QMK și… lipsa aproape permanentă a stocului. Glorious si-au propus să construiască o tastatură care îmbină calitățile unei tastaturi custom cu comoditatea unui stoc permanent la un preț decent. Dacă au reușit sau nu – vom afla până la finele acestui articol.
 

Un pachet tentant și complet de la Glorious întru asamblarea unei tastaturi funcționale bazată pe GMMK Pro barebone. Plate-ul de alamă nu este necesar decât pentru acustica dorită de noi, pachetul barebone incluzând deja un plate din aluminiu anodizat în culoarea aleasă pentru tastatură.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: