lab501.ro

Review – Glorious GMMK Pro

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 15 August, 2022.

Specificatii

Interfata / Dimensiune cabluUSB - C 1.8m
Polling rate1000Hz
Dimensiuni (LxWxH)332 x 32 x 135mm
SwitchHot swappable 5 pin
Keycaps/ProfilNu
Taste macroNu
Taste multimedia Da - rotita
IluminareDa, RGB
Porturi1 x USB Type-C
TehnologiiCompatibila Windows, MacOS, Linux

Suporta QMK
WristpadNu
MCUSTM32F303
Layout82 key US-ANSI
AcumulatorNu

 

În momentul de față Glorious comercializează trei modele de tastaturi, mai precis GMMK, GMMK2 si GMMK Pro. GMMK este disponibilă în trei versiuni (Compact = 60%, TKL si Full size), putând fi achiziționată gata asamblată (cu switch-uri și keycaps) sau în versiune barebone, așa cum am ales noi. GMMK2 este disponibilă în două versiuni (Compact = 60% și Full Size), iar GMMK Pro este disponibilă într-o singură versiune (75%/compact TKL, barebone), cu două opțiuni de culoare – white ice și black slate.

Câteva cuvinte despre white ice – nu este albă. Este o denumire care a fost destul de controversată – am fost unul dintre cei care au făcut precomandă și am fost surprins să găsesc o tastatură gri în pachetul care chipurile zicea “alb”. Asta deoarece carcasa este construita din aluminiu masiv anodizat “alb”, iar atunci când aluminiul este anodizat alb culoarea finală va fi un gri deschis. Există și alb “curat”, așa-numitul e-white, care se obține printr-un alt proces. Din păcate, singurul lucru e-white primit de la Glorious momentan este butonul rotativ opțional de la GMMK Pro. Noi sperăm că vom avea și o GMMK Pro în e-white complet, pentru că ar arăta absolut superb.

De ce am scris e-white complet? Pentru că Glorious are disponibile top frames (partea de “deasupra” a tastaturii) în diverse culori, la 59.99$. Acestea sunt golden yellow, e-white, forest green, aqua blue, navy blue și prism pink și arată absolut superb din poze cel puțin. Baza va fi argintie sau neagră în funcție de ce ați ales original, dar partea de sus este oricum cea care este vizibilă 99% din timp.

Și totuși, ce înseamna barebone? Cuvântul ne duce cu gândul la computerele barebone, sisteme care conțin doar o parte din componentele necesare per total funcționării (lipsesc componente cum ar fi RAM și/sau GPU, dar există placa de bază, procesorul și sursa). Ei bine, în cazul de față situația este similară, barebone înseamnă baza tastaturii, echipată cu PCB hot swappable și stabilizatoare pre-lubrifiate, însoțită de cablu și accesorii necesare. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu carcasa tastaturii, un PCB hot swap compatibil cu switch-uri MX cu 5 pini (Cherry, Kailh, Gateron, etc.), un cablu USB-C matisat si uneltele de care vom avea nevoie (keycap puller si switch puller).

Fiecare versiune este disponibila atat in varianta neagra, cat si in varianta “alba”, layout-urile disponibile fiind US ANSI sau International ISO. Noi am optat pentru versiunea neagră, cu layout US ANSI.

Discutăm despre o tastatură destul de compactă, în format 75% (mai este numit și layout “compact TKL”), construită în principal din aluminiu masiv și ceva plastic. PCB-ul este echipat cu socket-uri cu 5 pini pentru switch-uri MX, fiind bazat pe chipset-ul STM32F303. Fiind vorba despre o tastatură care are în denumire sintagma Glorious PC Gaming Race, era cât se poate de clar că vom avea și iluminare RGB.

Tastatura este echipată cu un cablu USB-C detașabil, cu o lungime de 1.8m și este capabilă de un polling rate de 1000Hz. Din fericire, din fabrică polling rate-ul este deja setat la 1000Hz. Dar latența de input este setată la 16ms iar aici dorim minimum posibil, anume 2ms setabil din software-ul Glorious Core. Drept urmare, primul lucru pe care trebuie să îl faceți după ce montați tastatura este să instalați utilitarul Glorious și să schimbați această setare.

Ce observăm la prima vedere este însă ceva neobișnuit pentru tastaturile din comerț, anume encoderul din dreapta sus. Stock poate controla volumul prin rotire iar apăsarea pe acesta corespunde comenzii “mute” (fie că este Windows, Linux sau Mac OS). Acest encoder poate în schimb fi dezlănțuit cu adevărat doar cu ajutorul QMK – și vom detalia asta în paginile următoare.

Din schema explodată de mai jos observăm “gasket mounted plate design”. Asta înseamnă că plate-ul pe care sunt montate switchurile nu este direct conectat cu șuruburi la carcasă, ci șade pe niște garnituri din poron, care servesc la decuplarea de carcasă. Unii își vor aminti de sistemele de montare a HDDurilor în unele carcase așa numite “silent” care permiteau decuplarea fizică metal – metal prin interpunerea fie a unor șaibe de silicon/cauciuc sau a unor garnituri. Astfel obținem o acustică superioară unei tastaturi prebuilt.

PCBul este compatibil cu switchuri cu 5 pini și asta este important. Majoritatea switchurilor high end sunt cu 5 pini (spun majoritatea pentru că de exemplu Glorious Pandas sunt cu trei pini, cel mai probabil pentru a asigura compatibilitatea cu mai vechea GMMK) și chiar nu ne dorim să mutilăm cu cleștele switchuri de 1$ bucata doar pentru a se potrivi într-un PCB proiectat dubios.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: