lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Motto

 

Because keyboards are accessories to PC makers, they focus on minimizing the manufacturing costs. But that’s incorrect. When America’s cowboys were in the middle of a trip and their horse died, they would leave the horse there. But even if they were in the middle of a desert, they would take their saddle with them. The horse was a consumable good, but the saddle was an interface that their bodies had gotten used to. In the same vein, PCs are consumable goods, while keyboards are important interfaces.
Prof. Wada (designer of HHKB)

Deoarece tastaturile sunt accesorii pentru cei care asamblează PCuri, aceștia se concentrează asupra minimizării costurilor de producție. Dar este o atitudine incorectă. Când văcarii americani erau pe drum și calul le murea acesta rămânea acolo unde a murit. Dar chiar dacă erau în mijlocul deșertului, văcarii își luau șaua cu ei. Calul era un bun consumabil, dar șaua era o interfață cu care erau obișnuiți. Urmând acest principiu, PCurile sunt bunuri consumabile iar tastaturile sunt interfețe importante.
Prof. Wada (designerul Happy Hacking Keyboard)

HHKB Professional Hybrid Type-S

 

Ca pasionați de hardware, putem fi de acord și nu cu afirmația de mai sus, mai ales cu partea în care profesorul numește PCul un bun consumabil. Ultima decadă în hardware ne-a demonstrat că upgrade-urile nu mai au importanța pe care o aveau în trecut și chiar și un PC asamblat în 2013-2015 poate face față cu succes taskurilor cotidiene, inclusiv jocuri în anul 2022. Da, este fain să ai mai multe nuclee, mai mult RAM, mai mult GPU… dar când nu este?

Revenind la partea care ne interesează din motto-ul de mai sus, putem face câteva observații. De multe ori tastaturile care se găsesc în comerț sunt într-adevăr ieftine. Pe de altă parte, găsim și produse care prin comparație sunt extraordinar de scumpe. Găsim tastaturi la 50 lei, 100 lei, 200 lei, dar și 1000-1500-2000 lei. Prin urmare, care-i șpilul? Se spune că „nu-i nebun cel care cere”, dar pe de altă parte companiile care oferă tastaturi care par obscen de scumpe (și de multe ori și incredibil de simpliste, au mai puține taste chiar!) sunt companii mari, care derivă un profit din asta și care vând suficiente produse cât să-și justifice prezența pe piață cu aceste produse. De asemenea, cele mai scumpe tastaturi din lume nu sunt produse de către companii, ci de către oameni relativ simpli iar prețurile lor au total alte motive.

Aici nu discutăm doar de Logitech, Corsair, Razer, Kingston, ASUS, Steelseries, dar și de PFU, Leopold, Varmilo, Keychron, Glorious.

Mai există și o parte relativ ascunsă a scenei perifericelor. Acolo există producători de ediții limitate, care pot sări cu mult de prețurile maxime ale producătorilor de serie. Acolo găsim nume ca TGR, Keycult, RAMA, Singa, CannonKeys, Geonworks, OTD, Lin (sau Lyn), LZ – iar aceștia se ocupă doar cu designul și producția carcasei (plus PCB). La care trebuie adăugate switchuri – unde pe lângă clasicele MX avem multiple opțiuni care includ până și Alps. Apoi stabilizatoare. Și keycaps.

Și atunci cum ne orientăm prin spațiu încercând să găsim acea interfață care nu doar „să țină”, cât să țină 10-20-30 de ani în aproape aceeași condiție în care a fost de nouă (evident excludem mentenanța obligatorie + indicația de a nu folosi tastatura ca farfurie pentru șaorma)? Asta în ideea în care o tastatură care durează în timp și nu se degradează aleator are un cost în timp mult atenuat față de investiția inițială. Iar uneori valoarea investiției rămâne relativ constantă, uneori apreciindu-se semnificativ.

Dar ok, bă Neo, am dat cu google și am găsit doar poze, nimic în stoc. Ce-i mizeria asta? Că eu sunt consumator cinstit și doresc să primesc produsul pentru care plătesc!

Ce îți pot spune, dragă cititorule, este că vom pleca într-o călătorie lungă. Ne vom uita relativ aproape peste hotare, dar și peste oceane și prin misterele Taiwanului, Vietnamului și nu numai. Pune un ceai la făcut, înfofolește-te cu o pătură pufoasă și dă mai departe cu răbdare. Totul va fi explicat și nimic nu va rămâne înfășurat în mister urmărind iepurele alb cum se strecoară în vizuina sa fără fund.

Switchuri Cherry MX Brown retooled lubrifiate cu Tribosys 3204 din colecția personală.