lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Clasificare – sau cum să îți sabotezi înțelegerea

În primul rând, în anul 2022 putem spune cu mâna pe inimă că orice tastatură este OK. Poți merge într-un supermarket și să-ți cumperi o piesă relativ decentă, relativ silențioasă, relativ ok. Ai auzit de „tastaturi mecanice” și de „tastaturi normale”, de „tastaturi de gaming” sau tastaturi „ca de laptop” sau tastaturi… înțelegi tu.

Clasificarea este relativ nebuloasă pentru că anumite chestii nu pot fi definite. O tastatură mecanică nu poate fi definită corect pentru că orice tastatură este mecanică – în afară de rarele situații în care ai o tastatură proiectată de un fascicul laser – da, există, nu, nu vrei să o folosești.

Bine, atunci nu definim tastatura ca fiind mecanică, ci definim o tastatură mecanică o tastatură care folosește switchuri. Păi și ce facem cu Topre? Care au switchuri, dar folosesc parțial tehnologia cu membrană care se găsește și pe tastaturile de 20$.

Ce ne facem cu buckle spring? Ce ne facem cu Hall Effect? Switchuri optoelectrice? Membrane over spring?

Propun prin urmare o clasificare mai „umană”, bazată pe o clasificare pe care o folosim întru a ne descurca cu hardware-ul în general, de la ce putem găsi prin magazine la „pe comandă”:

– Entry level;
– Mainstream;
– Performance;
– High end;
– Custom – care la rândul lor pot fi entry level, mainstream, performance, high end.

Pornind de la această clasificare, ne va fi mai ușor să descurcăm bolul de spaghete care reprezintă informația despre aceste periferice ubicuitare. Este o clasificare care ia în considerație în primul rând prețul și abia apoi tehnologia din spatele produselor. Și asta pentru că în anumite cazuri prețul pare greu de justificat prin prisma tehnologiei, dar doar la prima vedere. Este și un mod practic de a privi situația, și există într-adevăr și produse care „punch above their weight”, tastaturi absolut decente cu un preț foarte bun. Dar ce îți pot promite, cititorule, este că vei avea o înțelegere foarte diferită asupra expresiei „preț foarte bun” până la finalul articolului.

Metodologia de prezentare a informației va urma în schimb o altă clasificare inițial – cea care se ocupă cu metoda prin care un contact electric este închis pentru a genera într-un final o literă pe ecran. Prin urmare, vom trece prin materie începând cu tastaturile cu membrană (rubber dome), apoi vom arunca o privire asupra contactelor (switches) prezente în tastaturile așa-numite „mecanice”, evidențiind locul lor în lumea perifericelor.

Ce mi-aș dori este să cădem de acord de la început că „cea mai bună tastatură” nu există. Este ceva la fel de personal ca dorința de a înmuia cartofi prăjiți într-un milkshake sau de a pune pizza pe ananas sau de a bea cafeaua neagră sau de a bea cafeaua cu lapte și îndulcită excesiv. Nu este nimic greșit cu tastatura din fața ta, cititorule. Nu trebuie să fie scumpă, nu trebuie să aibă keycaps roz ca să fie specială. Este specială pentru că este a ta.

De asemenea, mi-aș dori să ajungem la un standard pentru a aprecia o tastatură. Personal propun următoarele:

– Estetică – subiectivă, este o preferință;
– Materialele folosite – apreciere obiectivă, calitatea materialului, calitatea finisajelor, calitatea îmbinărilor, feelingul overall, dacă se simte „de calitate” sau „de tomberon”;
– Funcționalitate – te adaptezi la tastatură sau adaptezi tastatura la preferințele tale? Aici depinde de fiecare cum își aliniază preferințele la așteptări și la ce dorește de la produs;
– Disponibilitate – trebuie să sacrifici o capră sub lună plină îmbrăcat(ă) doar în chiloți și cu mustață falsă, acoperit(ă) cu pene pentru a pune mâna pe produs sau îl găsești la orice supermarket?
– Preț VS Calitate – privind prin ochelarii de cunoscător al proceselor de fabricație în cantitate limitată sau producție de masă, să apreciem împreună ceva indiferent de preț și dacă ni-l permitem sau nu. Sau să dăm cu el de pământ la modul figurat pentru că cineva vrea să facă bani repede pe spinarea celor mai slabi de duh.

Ce își propune articolul de față este să ofere informații cu privire la cum funcționează diverse tipuri de tastaturi, de ce unele au performanțe mai bune decât altele, de ce măsurarea performanței este ceva individual și de fapt nu contează și tastaturile roșii sunt cele mai mișto.