Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice
Mainstream
Aici vom include tastaturi între 50 și 100 EUR, care folosesc metoda „mecanică” de închidere a contactului – asta înseamnă că fiecare tastă este un buton în sine, cu contactele sale, montat pe un PCB. Probabil această categorie este cea mai răspândită în lume după tastaturile cu membrană în acest moment, iar dpdv al definiției cuvântului „mainstream” tastaturile cu membrană ar trebui să fie incluse aici.
Plecând de la cele scrise până acum rezultă că majoritatea utilizatorilor din lume folosesc tastaturi entry-level. Și asta este ok. Prețul este cel care dictează atitudinea companiilor mari și oferta de tastaturi ieftine și potrivite pentru birou construite pe o tehnologie diferită de membrană/dom de cauciuc este extrem de slabă sau nepotrivită pentru acel mediu. De asemenea, trebuie să înțelegem că o tastatură într-o companie trebuie să îndeplinească anumite criterii de siguranță. Prin urmare, situația tastaturilor programabile și cu memorie internă este una foarte delicată – deoarece pot fi un vehicul prin care poate fi transmis malware. Și nu vrei să fii acea persoană, singurul om din companie cu o tastatură programabilă cu memorie internă în cazul în care compania este atacată de malware. Nu contează că departamentul IT a uitat vreo ușiță deschisă prin firewall, tu ai în acel moment o mare țintă pe tine. Este evident și vina IT pentru că există de exemplu companii unde tastatura nu va funcționa dacă nu este pe o listă de “approved devices”, iar așa-numitele “rogue USB sticks” se dau drept tastatură pentru a instala malware.
Revenind la tastaturi, în zona aceasta de preț se găsesc extrem de multe opțiuni interesante. Căutăm aici după preferințe, evident, dar trebuie să fim atenți la multe detalii.
În primul rând, ne uităm la forma de factor. Există tastaturi absolut excepționale sub 100 EUR ca Anne Pro 2 care însă este o tastatură 60%. Prin urmare, multă lume poate fi derutată și neinteresată de așa ceva.
Există și multe tastaturi cu mai multe butoane, decente, cum ar fi Keychron care se încadrează aici, cu modelul K8 (TKL) începând de la 69$ (carcasa de plastic) până la 84$ cu carcasa cu schelet din aluminiu. Sau K10 (full size) care pornește de la 74$ până la 94$ respectiv. Și aceste opțiuni sunt wireless (deși pot fi folosite și în mod wired, conectându-le la computer prin cablu USB), cu opțiuni hot-swap (switchurile pot fi schimbate fără dezlipire) și RGB.
Aici regăsim și Razer Blackwidow Elite și Razer Blackwidow v3, pe care le privesc de multe ori cu nostalgie – prima mea tastatură mecanică a fost o Razer Blackwidow. Din nou, mergeți, atingeți, abia apoi cumpărați. În această zonă de preț găsim și Corsair K55, care are un preț fluctuant și care poate fi găsită sub 50 EUR, ceea ce o face o alegere foarte interesantă. Tot aici regăsim și ASUS TUF Gaming K1, la aproape jumătate din prețul suratei ei mai mari ROG Strix Scope, care se încadrează tot sub 100 EUR.
Seria Apex 3 de la Steelseries intră în această categorie, cu Apex 3 full size lăudându-se cu certificare IP32 deci în teorie puteți vărsa liniștiți cafeaua pe ea (vă rog din suflet să nu faceți așa ceva).
HyperX Alloy Origins este o serie de tastaturi care se încadrează în această categorie de preț de asemenea, deși ofertele pot sări ușor de 100 EUR în funcție de magazin.
Comentarii
Niciun comentariu la: Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice
Pingback: Review – SPC Gear GK630K Tournament RGB Pudding Edition +KC104 DBL Shot PBT – next lab501
Pingback: Mainstream keyboard build – Glorious GMMK TKL + Mountain Linear 45 + Mountain Mineral PBT Dolomite A – next lab501
Pingback: Review + modding – Keychron K8 + Gateron Pro Red – next lab501
Pingback: PFU/Fujitsu Happy Hacking Keyboard Professional Hybrid Type-S – next lab501
Pingback: Review – Glorious GMMK Pro – next lab501
Pingback: Review – Glorious GMMK 2 – next lab501