lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Silențiozitatea – diavolul cu aripi de înger

Când oamenii caută o tastatură silențioasă, ei caută după switchuri silențioase. Și este o atitudine greșită. De ce? Pentru că switchurile silențioase costă înspre 1$+ bucata. Da, există Cherry MX Silent Red/Black, dar sunt rara avis iar atunci când căutăm ceva aftermarket alegerile se îndeaptă spre switchuri de calitate, iar acestea nu sunt ieftine . Înmulțim cu 100 câte are o tastatură full size și omul se calmează instant când realizează că ăla este prețul doar pentru switchuri și nu includ în el tot restul care alcătuiește o tastatură. După cum se spune, cu o floare nu se face primăvară și doar cu switchuri nu faci o tastatură întreagă.

Întrebarea mea referitoare la „ce tastatură folosești acum?” nu este deloc deplasată, deoarece 95-99% din sunetele neplăcute ale unei tastaturi sunt date de total altceva decât switchurile folosite. Întreb pentru ca apoi sa detaliez și să întreb omul dacă nu cumva tastatura sa era silențioasă la achiziție. Și, de cele mai multe ori, primesc un răspuns afirmativ.

În continuare, încep și explic omului cum poate evita achiziționarea unei noi tastaturi deoarece atunci când ți se umple scrumiera la mașină nu schimbi mașina, ci verși scrumiera. Iar scrumiera plină la tastaturile cu vechime sunt stabilizatoarele.

Stabilizatoarele sunt, după cum știm acum, fire de oțel cu sau fără piese adiționale de plastic care stabilizează tastele mai mari sau egale cu 2U (Backspace, de exemplu). Acestea intră în contact cu plasticul și aceasta generează un sunet neplăcut, sunet atenuat de lubrifiant. Acest lubrifiant este prezent pe toate stabilizatoarele tuturor tastaturilor abia ieșite din fabrică (sau din cutie), dar în timp dispare sau se adună în locurile nepotrivite și nu-și mai îndeplinește funcția.

Ce ne trebuie este un tub de unsoare dielectrică (care nu conduce curentul) și o pensulă subțire. Tastele cu stabilizator se demontează, se curăță laolaltă cu stabilizatoarele în sine apoi se ung și se remontează.

Prin urmare, până în momentul în care ne exprimăm dorința de a cumpăra o tastatură nouă, putem vedea dacă nu ne putem satisface cerințele cu ce avem deja acasă. În timp, cu utilizarea frecventă, switchurile devin mai line la apăsare deoarece părțile de plastic care intră în contact se „rodează” prin frecare. Zgomotul neplăcut, zdrăngănitul enervant -> vinovatul pentru acestea sunt stabilizatoarele.

Vom discuta despre “switch ping” într-un articol viitor.