lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Layouts partea a II-a – Stagger orizontal VS Ortoliniar VS stagger vertical

La fel ca și înaintașele lor, mașinile de scris, tastaturile au moștenit dispunerea tastelor decalate orizontal. Această dispunere se numește stagger orizontal. În cazul mașinilor de scris această dispunere urma o logică imuabilă datorită construcției și modului de funcționare – dacă nu exista stagger, atunci legăturile mecanice dintre taste și pârghiile care aveau la capăt literele de imprimat nu s-ar fi putut face:

Tastaturile moderne au păstrat dispunerea tastelor cu stagger orizontal din comoditate și pentru a face trecerea mai ușoară de la mașinile clasice de scris la computerele moderne. Și asta este ok.

Dar, evident, cineva nu a fost de acord și a afirmat că staggerul orizontal este o relicvă a unei ere demult apuse și pe deasupra nu este necesar, ba chiar crește riscul de RSI. Și astfel s-a născut layout-ul ortoliniar, unde tastele sunt dispuse într-o grilă, una lângă alta, asemănător modului în care sunt dispuse tabletele într-o ciocolată.

Layout ortoliniar 40% cu 47 de taste (CannonKeys Ortho48 cu keycaps Signature Plastics DCS PBT)

Apoi cineva nu a fost de acord cu persoana de mai sus și a proiectat o tastatură astfel încât tastele să fie aliniate mult mai bine cu poziția naturală a mâinilor pe birou, păstrând dispunerea ortoliniară dar împărțind tastatura în două pentru a relaxa mâinile și antebrațele, cu amplasarea tastelor în două „văi”. Tastatura despre care discutăm aici este Kinesis, care a apărut în 1992.

Apoi cineva nu a fost întru totul de acord cu cei de mai sus și a proiectat o tastatură ale cărei taste să fie aliniate nu doar cu poziția naturală a mâinilor pe birou, cât și cu poziția naturală a degetelor. Din inspirația oferită de Kinesis și din proiectul Key64, Dominic Beauchamp (aka Dox) a creat proiectul ErgoDox – layout-ul ortoliniar cu stagger vertical, cu un total de 76 de taste. Fiind un proiect open source, au apărut multe clone/producători – exemple ar fi Falba Tech care sunt orientați pe crearea de ErgoDox din lemn sau ZSA cu a lor ErgoDox EZ și mai recenta Moonlander.

Tastaturile atipice – Planck, Kinesis, Ergodox – trăiesc și mor de pe urma software-ului care permite utilizatorului să adapteze tastatura la nevoile personale. Kinesis au făcut progrese majore de-a lungul timpului în ceea ce privește software-ul, dar QMK oferă o flexibilitate și niveluri de personalizare mult superioare.

Ergodox a dat naștere multor proiecte prin încrucișarea ideilor utilizatorilor care doreau un număr mai mic de taste și mai multă portabilitate și flexibilitate – și astfel au apărut Kyria, Lily58 – layout-uri derivate din layout-ul ErgoDox cu mai puține taste, encodere și ecrane OLED, precum și mult-doritul RGB.

ZSA Ergodox EZ cu tenting kit (piciorușele argintii) și keycaps GMK Oblivion v2 Assembly Kit