lab501.ro

Review + modding – Keychron K8 + Gateron Pro Red

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 26 May, 2022.

Keychron K8

 
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma asez la calculator am niste nevoi specifice, iar acestea nu sunt legate in prima faza de PC-ul pe care il folosesc. Da, desigur, utilizez PC-uri puternice si silentioase, echipate cu un sistem de racire pe masura si SSD-uri ultra-rapide. Dar cel mai important aspect legat de confortul personal nu este PC-ul, ci mai degraba perifericele prin care interactionez cu acesta.

Vedeti voi, butonez de aproape 30 de ani (29 ca sa fiu mai precis), timp in care totul s-a schimbat in jurul nostru. Procesoare, placi grafice si stocare, unitati de stocare externa, conexiune la internet, monitoare, tastaturi si mousi. Aproape nimic nu mai este la fel ca acum 30 de ani, iar acest lucru este absolut normal – se numeste progres tehnologic.

Si in cele mai multe cazuri, progresul tehnologic este benefic pentru toata lumea. Cu toate acestea, pentru cei mai tipicari dintre noi, anumite lucruri sunt greu de schimbat. De exemplu, nu am avut niciodata o problema in momentul in care am schimbat un PC si am trecut la un PC mai nou, mai puternic, ba din contra, am apreciat sporul de performanta.

Pe de alta parte, mi-a fost destul de greu sa ma obisnuiesc cu monitorul LCD dupa ani si ani de CRT. Iar la capitolul tastaturi si mousi, fiecare schimbare a fost problematica, pentru ca intotdeuna am avut tendinta de a ma obisnui perfect cu un periferic, pentru ca apoi sa nu mai fiu dispus sa utilizez altceva. Chiar am ajuns, de exemplu, sa detin trei exemplare din acelasi mouse, pentru a avea rezerve in momentul in care unul dintre ele se defecteaza.

In acest context, este lesne de inteles de ce in cazul tastaturilor am fost reticent la orice schimbare, iar unele implementari comercialie moderne mi-au subliniat adversitatea fata de anumite tehnologii. Pentru ca niciodata nu conteaza doar tehnologia, de exemplu un switch sau o tasta, ci mai ales modul in care aceasta este implementata.

Motiv pentru care, in momentul in care Neo mi-a propus sa incepem o serie de articole dedicate fiecarui aspect care afecteaza functionalitatea unei tastaturi, am fost entuziasmat, mai ales pentru ca in momentul respectiv si eu aveam nevoie de o tastatura noua, fara fir, deoarece utilizarea biroului mi-a fost imposibila o perioada din motive medicale.

Si uite asa, am inceput o serie de articole, care a debutat acum o luna, cu un material in care Neo v-a explicat in detaliu fiecare caracteristica a unei tastaturi. Am continuat cu un review dedicat unei tastaturi in format compact, mai precis Mountain Everest 60, apoi am analizat o tastatura accesibila, livrata din fabrica cu keycaps-uri DS PBT, mai precis GK630K.

Nu in ultimul rand, am construit impreuna o tastatura solida, bazata pe componente de buna calitate, vazand practic cat de usor este sa iti construiesti singur acasa tastatura ideala. Si daca nu as fi avut nevoie de o tastatura fara fir, probabil as fi utilizat acest build de acum inainte. Nevoia mi-a dictat insa altceva, drept urmare mi-am indreptat atentia catre tastaturile fara fir disponibile in comert.

Evident, nu inspre tastaturi clasice, care nu permit schimbarea facila a switch-urilor, ci inspre o tastatura hot swappable in format TKL. Iar daca spui tastatura hot swappable fara fir, atunci unul dintre primele nume care iti vin in minte este Keychron.

 

Comentarii

Un comentariu la: Review + modding – Keychron K8 + Gateron Pro Red

  1. Dor a scris pe:

    Foarte frumos rezultatul final! Neo este un cunoscător în domeniu :) Să o stăpânești cu inspirație și la cât mai multe articole.

    Pe mine mă inspira (cu mulți ani în urmă) mașina de scris clasică. Cuvintele erau la propriu imprimate pe coala albă.

Lasa-ne un comentariu: