lab501.ro

Review + modding – Keychron K8 + Gateron Pro Red

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 26 May, 2022.

Concluzii

 
Si uite asa, dragii monstrului, am testat o tastatura excelenta, din punctul meu de vedere, apoi am modificat-o pentru a corespunde pe deplin rigorilor monstrului, iar rezultatul se simte, suna si arata incredibil. Practic, singurele lucruri pe care i le pot reprosa lui Keychron K8 sunt lipsa conectivitatii WiFi, ceea ce o face mai putin potrivita pentru jocuri, precum si lipsa unui utilitar pentru controlul iluminarii si pentru remaparea tastelor.

Da, este adevarat, Keychron K8 este echipata cu o tasta dedicata controlului iluminarii, pozitionata in locul tastei Pause/Break, iar eu oricum am oprit iluminarea imediat. De asemenea, tasta Scroll Lock este inlocuita cu o tasta care activeaza Cortana (Win+C), iar producatorul recomanda utilitarul SharpKeys pentru remaparea tastelor. Mai mult decat atat, exista si un build QMK pentru Keychron K8, dar in cazul acestuia conectivitatea Bluetooth nu functioneaza, adica exact motivul pentru care eu utilizez aceasta tastatura.

Consider totusi ca o tastatura care ofera atat de multa flexibilitate din punct de vedere hardware ar fi trebuit sa ofere si un utilitar simplu pentru controlul iluminarii respectiv pentru remaparea tastelor. Si se pare ca si cei de la Keychron sunt de acord, pentru ca in curand isi va face aparitia pe piata Keychron K8 Pro, compatibila QMK direct din fabrica.

Haideti totusi sa vedem si cum face fata Keychron K8 celor 5 criterii definite de noi pentru analiza tastaturilor gata construite.

1 – Estetica

Cu un aspect negru, sobru, un corp compact si un set de keycaps care se asorteaza de minune cu baza, Keychron K8 arata bine, unde prin bine inteleg elegant, discret, adica exact ce ne-am dori de la o tastatura care va fi utilizata in cea mai mare parte pentru redactarea de text.

2 – Materiale folosite

Exista si versiune din aluminiu, insa noi am optat pentru versiunea din ABS, datorita raportului calitate / pret excelent pe care aceasta il ofera. Discutam insa de o constructie de calitate, care nu flexeaza si nu scartaie, cu alte cuvinte o bila alba si la acest capitol.

3 – Functionalitate

Pentru marea majoritate a utilizatorilor, Keychron K8 ofera toata functionalitatea de care acestia ar putea avea nevoie, cu doua conditii – sa nu utilizati tastele Scroll Lock si Pause/Break si sa nu aveti nevoie de mai multe moduri de iluminare decat cele 18 preseturi pe care tastatura le ofera cu ajutorul combinatiei FN+tasta dedicata iluminarii (Pause/Break). Pentru mine tastatura este perfecta asa, insa alti isi pot dori mai multa functionalitate la acest capitol, motiv pentru care exista si un build QMK dedicat (care opreste insa functionalitatea Bluetooth).

4 – Disponibilitate

Keychron K8 este disponibila in magazinele din Romania, insa doar in configuratii predefinite, cu alte cuvinte putem sa gasim exact combinatia de material, culoare, PCB si switch-uri pe care o dorim… sau nu. Consider totusi ca Romania este o tara suficient de mare ca sa merite transport direct de pe site-ul producatorului pentru cei care isi doresc configuratii anume iar cei de la Keychron ar trebui sa lucreze la asta.

5 – Raport calitate / pret
 

In configuratia testata de noi, Keychron K8 poate fi achizitionata pentru 89USD de pe site-ul producatorului (daca nu locuiti in Romania), sau pentru aproximativ 500 RON din magazinele din tara noastra. In conditiile in care 89USD plus TVA inseamna 490 RON la cursul de astazi, as spune ca raportul calitate / pret este excelent, Keychron fiind o tastatura hot swappable cu o constructie solida si conectivitate fara fir, comercializata impreuna cu switch-uri de buna calitate pentru un pret corect.

Iar cu modificarile aduse de noi, deja avem de-a face cu o tastatura care se apropie ca si senzatie de tastaturile custom, care au preturi semnificativ mai ridicate. Sper ca v-am inspirat cu acest articol si v-am dat idei de imbunatatire a propriei tastaturi, ca sa nu mai discutam despre demonstrarea utilitatii unei tastaturi hot swappable.

Cert este ca nu degeaba Keychron sunt recunoscuti pentru tastaturile fara de fir de buna calitate, K8 numarandu-se cu siguranta printre acestea. Mai mult decat atat, avem de-a face si cu o flexibilitate ridicata, datorita PCB-ului hot swap, autonomia este impresionanta (am utilizat Keychron K8 pentru a redacta toate articolele din ultima luna si am incarcat-o o singura data), singurul lucru usor deranjant fiind cele 2-3 secunde de care tastatura are nevoie pentru a-si reveni din stand-by dupa o perioada lunga de inactivitate, in cazul in care utilizam conectivitatea Bluetooth.

Per total, o tasatatura excelenta pentru redactare de text, care a reusit sa ma convinga pe deplin, drept urmare si-a gasit locul in arsenalul perifericelor pe care le utilizez zilnic. Acum… asteptam versiunea wireless…

 

Comentarii

Un comentariu la: Review + modding – Keychron K8 + Gateron Pro Red

  1. Dor a scris pe:

    Foarte frumos rezultatul final! Neo este un cunoscător în domeniu :) Să o stăpânești cu inspirație și la cât mai multe articole.

    Pe mine mă inspira (cu mulți ani în urmă) mașina de scris clasică. Cuvintele erau la propriu imprimate pe coala albă.

Lasa-ne un comentariu: