Review + modding – Keychron K8 + Gateron Pro Red
Keychron
Stai, ce? Keychron? Was ist das Keychron? Ei bine, in urma cu 5 ani, in 2017, undeva in Hong Kong, o serie de profesionisti din acest domeniu, printre care Will Ye si Sven Zhu, au pus bazele unei companii care isi propune sa ofere tastaturi care adreseaza nevoi specifice, pe care nimeni nu le adresase cum trebuie pana in acel moment. Este vorba despre tastaturi low profile, tastaturi compacte, tastaturi fara fir, tastaturi compatibile din fabrica atat cu Windows cat si cu MacOS, care includ din fabrica keycaps-uri dedicate pentru ambele sisteme de operare.
Nu in ultimul rand, este vorba despre tastauri hot swappable, tastaturi usor de personalizat, tastaturi care ofera suport VIA/QMK din fabrica… cu alte cuvinte visul celor care doresc sa isi cumpere sau sa isi construiasca o tastatura dupa chipul si asemanarea lor. Urmatorul pas a fost punerea la punct a unui parteneriat cu o fabrica cu experienta in domeniu, fabrica pe care o folosesc cei de la Keychron producand tastaturi de peste 20 de ani. Desigur, acest lucru nu este foarte greu de realizat, in fond Hong Kong-ul se afla la o aruncatura de bat de mama si tata facilitatilor de productie, adica Shenzhen.
5 ani mai tarziu, pe site-ul celor de la Keychron gasim 3 categorii de tastaturi, mai precis tastaturi fara fir (seria K urmata de cifre pare), tastaturi custom (seria Q) si tastaturi low-profile (K urmat de cifre impare), iar daca sapam mai bine prin meniuri vom gasi si tastaturi wired (seria C). Pe langa tastaturi, Keychron mai comercializeaza si accesorii (switch-uri, keycaps, arm rest, cabluri, plate-uri, lubrifiant, unelte), ba chiar si un mouse ultra-usor.
Pentru nevoile mele eu am ales un Keychron K8, adica o tastatura fara fir Bluetooth in format TKL. Keychron K8 este disponibila in mai multe versiuni. Astfel, in primul rand putem opta pentru modelul cu iluminare sau modelul fara iluminare. In al doilea rand, putem alege o baza gri deschis sau o baza neagra, iar in al treilea rand putem opta pentru un PCB hot-swappable sau pentru un PCB standard. La randul sau, PCB-ul hot swappable poate fi compatibil cu switch-uri MX (Cherry, Gateron, Kailh, etc), cu switch-uri Gateron optice sau cu switch-uri Keychron. Atentie insa, doar PCB-ul hot swappable MX este compatibil cu switch-uri in format MX.
Nu in ultimul rand, baza poate fi construita din aluminiu sau din plastic. Dupa ce am ales culoarea, baza si PCB-ul, putem opta pentru switch-urile folosite (Red, Brown sau Blue). Apoi… ar trebui teoretic sa comandam tastatura si sa asteptam curierul… insa exista o mica problema, mai precis faptul ca in momentul de fata Keychron nu livreaza in Romania. Destul de rusinos, as spune eu.
Din fericire, au distribuitor local (Qwertykey), iar distribuitorii din Bulgaria (Shelter si Vali Computers) comercializeaza brand-ul pe eMAG, deci veti gasi mai multe modele Keychron in Romania. Din nefericire, nu avem aceeasi flexibilitate si in Romania – Qwertykey ofera posibilitatea de a personaliza tastatura doar in cazul modelelor custom din seria Q, iar pe eMAG vom gasi diverse versiuni de K8 gata asamblate. Fiti atenti ce versiune gasiti (cu sau fara iluminare, cu sau fara PCB how swappable, cu PCB MX sau nu, cu ce switch-uri s.a.m.d.).
Comentarii
Foarte frumos rezultatul final! Neo este un cunoscător în domeniu :) Să o stăpânești cu inspirație și la cât mai multe articole.
Pe mine mă inspira (cu mulți ani în urmă) mașina de scris clasică. Cuvintele erau la propriu imprimate pe coala albă.