lab501.ro

Review – Mountain Everest 60

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 14 April, 2022.

Mountain Everest 60

Când mi s-a oferit șansa de a scrie un review pentru o tastatură prebuilt „mai specială” am primit cu brațele deschise. Pentru mine tastatura este un periferic foarte important, este interfața dintre mine și computerul cu care lucrez, fie că acesta rulează Microsoft Windows, Linux, Android, iOS sau Apple OS X. Este ceva ce folosim cu toții, cu varii preferințe și în multiple situații, taskurile variind de la joacă, scris eseuri sau documentații, programare, dezbateri pe internet, calcul tabelar șamd.

Prin urmare, să purcedem în a arunca o privire amănunțită asupra ofertei celor de la Mountain, care au impresionat prin produsele lor de până acum. De această dată, în formatul 60%.


60% este un format cu care sunt bine familiarizat, prima mea tastatură serioasă a fost 60% (Vortex Poker 3) apoi ulterior am construit un Fjell R4 conform specificațiilor și preferințelor personale. De curând am intrat și în posesia unei HHKB produse de PFU care are de asemenea un layout 60%.

De la o primă vedere asupra pachetului vedem că Mountain 60 nu este o tastatură 60% obișnuită, ci are un layout mai rar, care include tastele direcționale dedicate. Este relativ greu de implementat și îi felicit cu această ocazie. Din păcate una din victimele acestui layout este tasta shift stânga, care este non standard, 2U R4. Din păcate, este unul dintre modurile prin care producătorii încearcă să se asigure că ai lor clienți vor reveni tot la ei pentru achiziționarea altor keycaps. Ca fapt divers, standard pentru un shift R4 diferit de 2.25U (uzual la ANSI US pentru stânga) și diferit de 2.75U (usual la ANSI US pentru dreapta) este 1.75U (care se complementează de obicei cu o tastă Fn 1U R4 pentru a alcătui așa numitul layout cu split Right-shift. Tasta Shift 1.75U se găsește standard în seturile GMK de exemplu dar nu se găsește în seturile de keycaps uzuale de genul Razer PBT. Celălalt standard pentru shift stânga este 1.25U R4 în cazul layout-ului ISO UK.

De asemenea, văd pe pachet specificații care îmi fac inima să bată mai repede – switchuri lubrifiate, stabilizatoare „clipped” și lubrifiate.

Ca o notă, stabilizatoarele de la Cherry au niște piciorușe la bază pentru a amortiza impactul lor pe PCB. Îndepărtarea acestor piciorușe se numește „clipping the stabilizers” și oferă o semnătură sonoră aparte tastelor mai lungi de 2U, cum ar fi Backspace, Enter și Space. Există de asemenea stabilizatoare „preclipped” care au fost injectate în matrițe care nu au piciorușe, dar sunt ceva mai scumpe decât Cherry și au o disponibilitate care probabil nu se pretează producției de serie a unei tastaturi.

Switchurile lubrifiate de asemenea sunt un subiect interesant. Lubrifierea se poate face manual sau „din fabrică”. Printre pasionați, lubrifierea preferată este exclusiv manuală, deoarece cu experiență se poate garanta consistența dispunerii lubrifiantului, aplicat în acest caz cu ajutorul unei pensule subțiri. Nu sunt familiarizat cu modul în care se face lubrifierea în fabrică, dar nu am întâlnit până acum switchuri lubrifiate din fabrică care să aibă o lubrifiere consistentă sau precisă, cel mult putem spera la o gâlmă de lubrifiant pe stem.

Dar să nu ne grăbim.

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Mountain Everest 60

Lasa-ne un comentariu: