lab501.ro

Review – Mountain Everest 60

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 14 April, 2022.

Software

Software-ul este dezvoltat de către Mountain și este foarte cuprinzător, cel puțin din punct de vedere al iluminării RGB. Avem fel de fel de efecte, avem iluminarea preferențială a tastelor caps și numlock când funcțiile respective sunt activate, avem macro-uri înregistrabile, cu setarea latenței acestora.

Maxim 5 profiluri care pot fi scrise direct în memoria tastaturii.

Software-ul detectează și afișează corespunzător poziția numpad-ului. Porțiunea de iluminare RGB este foarte solid reprezentată.

Încercând să remapăm o tastă relativ inutilă…

Opțiunile sunt multiple pentru această tastă.

Putem realiza niște pui de macro aici.

Prezența F13-F24 este surprinzătoare printre opțiuni. La fel și lipsa opțiunii Fn.

Pagina de înregistrare pentru Macros este suficientă pentru nevoile utilizatorului.

Pagina de setări nu ne mai arată numpad-ul în poziția pe care o are pe tastatură, ci ne afișează o imagine stock a acesteia.

 

Ce nu am găsit inițial este tilda. Gen, nicăieri. Am scanat manualul tastaturii și am folosit Switch Hitter încercând să găsesc tilda dar fără succes. În general la tastaturile 60% tilda este Fn + Esc, deoarece Esc ocupă fizic locul unde există tilda.

Am reușit să mapez tilda pe Esc folosind o altă tastatură și setarea de bind key a software-ului. Ulterior, discutând cu producătorul am reușit să aducem înapoi tilda default în poziția Esc accesată cu Fn + Esc într-o nouă versiune de firmware. Puncte în plus pentru un răspuns rapid!

Ceea ce mă aduce la problema potențial dezastruoasă a software-ului. Putem mapa absolut orice oriunde în afară de tasta Fn și în același timp nu avem acces la tastele pe care le accesăm prin Fn. Tasta Fn va fi remapabilă într-o versiune viitoare a software-ului Base Camp, dar până atunci să repetăm cu atenție. Nu putem nici măcar vedea în software tastele pe care le accesăm prin Fn, nu doar că nu le putem schimba. Prin urmare, dacă nu aș fi fost un utilizator vechi de tastaturi 60% aș fi căutat mult și bine F-keys și acum înțeleg oamenii care mă privesc pe mine și pe alți utilizatori de 60% ca pe niște oameni nebuni de legat. Da, sunt aici, sunt Fn + 1, 2, 3, … +. Dar este un mister unde sunt Home, End, Insert, Page Up, Page Down… Le găsesc cu Switch Hitter apoi iau iar manualul Quick Start la puricat. Cu lupa. Găsesc F keys, găsesc nav keys. Amestecate printre shortcuts pentru profilurile de bindings și combinațiile pentru RGB. Oftez.

Am ani de experiență în folosirea tastaturilor 60% și doar un singur producător de prebuilts a înțeles de fapt cum stă treaba cu utilizatorii. Acela este Vortex iar tastatura mea era un Pok3r (Poker 3), care permitea remaparea prin dipswitches a Fn pe locația tastei caps lock. Un proces de mapare prin combinații de taste mi-a permis atunci să pun Fn + WASD ca fiind săgețile, Fn + Q ca fiind Home, Fn + E ca fiind End, Fn + R ca fiind Page Up și Fn + F ca fiind Page Down, unde Fn era tasta cunoscută în mod obișnuit ca fiind Caps Lock. Toate aceste setări fiind de o ergonomie absolut excepțională, pe care încă le folosesc pe 75% și pe TKL chiar dacă pe ambele am taste de navigație dedicate.

Putem crea profiluri pe care apoi să le salvăm în memoria internă a tastaturii și asta este bine. La fel de bine este că putem remapa orice absolut oriunde în afara tastei Fn – ceea ce pentru mine este o funcționalitate esențială. Din fericire, în general la tastaturile prebuilt tasta Fn este situată în același loc din dreapta, prin urmare această locație este familiară multor oameni care utilizează tastaturi programabile. Apreciez cu această ocazie și silința dată de producător întru a obține un layout pentru “bottom row” cât mai apropiat de standard, folosind tastele Ctrl, Win, Alt de 1.25U și space de 6.25U, cu taste 1U în continuare spre dreapta. Tastele Shift dreapta și Del sunt 1U fiecare deoarece flanchează tasta Up, unul dintre motivele pentru care acest layout este relativ greu de implementat cu succes, precum în acest caz.

Prin urmare, în discuția cu producătorul tastaturii am obținut informația că odată cu versiunea 1.1.7 a software-ului Base Camp vom avea și tasta Fn remapabilă, ceea ce ar schimba întru totul în bine funcționalitatea pentru pasionați. Așteptăm și posibilitatea de a remapa tastele accesate prin apăsarea Fn și am avea un adevărat best buy în această categorie de preț.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Mountain Everest 60

Lasa-ne un comentariu: