lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Layouts partea a III-a – QWERTY VS The World

QWERTY este un layout bine-cunoscut. Se bazează pe un layout creat pentru o mașină de scris produsă de Sholes și Glidden și vândut către Remington and Sons în 1873. Popularitatea sa a decolat odată cu succesul mașinii de scris Remington No.2 (1878) și restul este istorie. Numele său vine de la primele 6 taste de la dreapta tastei Tab. Există numeroase variante ale sale, în funcție de țara unde este folosit. Personal îmi place să consider QWERTZ, AZERTY și altele ca variante de QWERTY pentru că efectiv sunt schimbate între ele niște taste pentru a oferi mai multă ergonomie pentru limba în care scrii.

Ca notă, toate aceste layouts sunt modificabile software, sistemul de operare poate schimba „on the fly” distribuția tastelor, astfel dacă aveți o tastatură cu layout fizic QWERTY și selectați limba franceză la instalarea sistemului de operare vă puteți trezi cu un layout virtual AZERTY și derutare maximă în situația în care apeși pe Q și pe ecran apare A.

Acesta poate fi și un avantaj dacă sunteți adepți ai „touch typing”, prin urmare puteți tasta fără să priviți tastatura – a încerca Dvorak sau COLEMAK este doar la un pas distanță și se poate face folosind orice tastatură.

În 1936, August Dvorak a creat împreună cu cumnatul său, William Dealey, un layout care se dorea a fi mai rapid și mai ergonomic decât QWERTY, numit (șoc) Dvorak. Timpul însă le rezolvă pe toate și dominația QWERTY a continuat deoarece avantajele Dvorak nu erau suficiente pentru a demola un edificiu construit pe parcursul a 60 de ani.

Există evident adepți ai layoutului Dvorak și asta este ok. Problema fundamentală a unui layout de acest gen este că este greu de învățat pentru că tastele în general au profiluri sculptate (excepție fiind DSA, vom reveni asupra acestuia), prin urmare o tastatură cu un layout fizic Dvorak cu keycaps din comerț ar arăta ca un ogor proaspăt arat.

În aceeași situație de neinvidiat se află COLEMAK, un layout inventat de către Shai Coleman. Este un layout cu o mare înclinație spre limba engleză, deoarece dispunerea tastelor este gândită pentru a optimiza ergonomia tastării în această limbă, prin plasarea celor mai frecvent folosite litere în engleză pe „home row” (ceea ce pe tastatura ta, cititorule este rândul creat de ASDF și JKL;, acolo unde ar trebui să ții degetele când tastezi (cu indexul mâinii stângi pe F și indexul mâinii drepte pe J).

COLEMAK a fost proiectat cu baza în QWERTY, schimbând poziția a 17 taste dar păstrând poziția din QWERTY pentru majoritatea caracterelor non-alfabetice și a celor mai populare combinații de taste. Astfel s-a teoretizat că ar fi mai ușor de învățat decât Dvorak pentru oamenii care deja folosesc QWERTY.

Un lucru comun între Dvorak și COLEMAK este plasarea tastelor într-un aranjament care minimizează distanțele pe care utilizatorul trebuie să miște degetele și utilizarea intensivă a „home row” – aici putem nota că 74% din tastare se face pe home row în cazul COLEMAK, 70% în cazul Dvorak și doar 32% în cazul QWERTY – în contextul aceleiași limbi folosite, anume engleza. Un lucru interesant pe care COLEMAK l-a adus în discuție a fost eliminarea tastei Caps Lock, care este înlocuită cu o a doua tastă Backspace.

Din nou, problema majoră COLEMAK, la fel ca și Dvorak este atunci când ai dori să-l înveți uitându-te la taste – sau pur și simplu asamblarea unei tastaturi cu un layout fizic. Singura soluție este folosirea de keycaps cu profil uniform cum ar fi DSA, care sunt relativ greu de obținut în Europa deoarece producătorul (Signature Plastics) este american sau keycaps blank – cu o problemă similară în obținerea lor.