lab501.ro

Review – Glorious GMMK 2

Scris de: , in categoria: Periferice, in 14 September, 2022.

Glorious GMMK 2

 
Câteodată te trezești dimineața și nu ai chef. Nu ai chef de fițe. Vrei ca ziua ta să fie simplă și ușoară. Nu vrei să petreci 30 de minute preparând un latte “ca la carte”, așa că îți faci un ness rapid și ieși pe ușă încă ușor chiaun dar mulțumit.

Cam asta a fost experiența mea cu GMMK2, o tastatură mainstream din oferta Glorious, proiectată pentru a înlocui venerabila GMMK. Când am deschis pachetul cu tastatura eram curios, în trecut am pus mâna pe prima GMMK și nu m-a impresionat cu nimic, mai ales că era compatibilă doar cu switchuri cu trei pini. Dar era o tastatură hot swap cu un preț foarte decent pentru ce oferea și din cauza asta mi s-a părut o alegere bună în acel segment de preț, fiind una dintre puținele alegeri care îți permiteau să experimentezi cu switchuri diferite. Să ne amintim totuși că atunci când a fost lansată GMMK hot swap era totuși încă o raritate.

GMMK2 are un pachet interesant dar ceea ce mi-a atras atenția a fost nota de pe cutie – Full size (96%). Păi bine, Glorious, așa te joci tu cu mine și cu articolul meu în care m-am chinuit să dezleg misterele factorului de formă? Să fim totuși indulgenți, 96% este foarte aproape de full size (100%), ce îi lipsește acestei tastaturi este gruparea de taste Insert/Del/Home/End/Page Up/Down. Are săgeți dedicate, are numpad, are și un set de taste deasupra numpadului. Este și într-un format mai compact decât o tasatatură full size pentru că spațiul dintre F-keys și alphas și numpad este mult redus. Personal mi se pare că asta o face ușor aglomerată, dar aici este vorba de preferințe.

Ce este de-a dreptul neverosimil este cum Glorious clasifică varianta 65% a GMMK2 ca fiind “compact TKL”. Nu, dragii mei, compact TKL este o altă denumire pentru 75%, iar un exemplu este o altă tastatură pe care am revizuit-o recent, anume GMMK Pro.

Să purcedem așadar la a vedea despre ce este vorba în cazul acestui barebone 96%.

Uneori avem de-a face cu un produs care este cinstit. Nici prea scump, nici prea ieftin, care oferă o pleiadă de caracteristici utile – multe de care ne-am putea lipsi, dar sunt bune de avut – și în același timp nu se zgârcește cu cele esențiale.

GMMK2 este un astfel de produs. Folosesc tastaturi mecanice de ani buni de zile iar Glorious au fost mereu undeva acolo „în față” cu inovațiile – prima GMMK a fost una dintre primele tastaturi care ofereau hot swap, de exemplu, înlesnind înmiit reparațiile care ar presupune înlocuirea unui simplu switch care nu mai funcționează.

Build-ul cu care vom lucra astâzi este foarte simplu – bază barebones US ANSI GMMK2 96%, switch-uri Glorious Panda prelubrifiate (3 pachete de 36 de bucăți), keycaps GPBT Arctic White. Să vedem cum ne împăcăm cu el.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: