lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

High end și dincolo de acest prag

În primul rând aș dori să reiterez despre preferințe. Sub 200 EUR pentru produsul final preferințele sunt rege și orice achiziție ar trebui să includă atingerea tastaturii înainte de achiziționare – sau achiziționarea online cu retur disponibil 30 de zile. Ar trebui să pipăiți tastatura înainte de achiziție apoi să o folosiți timp de minim două săptămâni zilnic pentru a vă forma o idee dacă doriți să o păstrați sau nu, analizând atât cum se simte și sună la tastare, cât și cât de bine vă satisface nevoile personale software-ul cu care vine produsul fizic.

Peste 200 EUR pentru produsul final deja trebuie să luăm în calcul și alte caracteristici și proprietăți ale produsului. Dacă mergeți în această direcție, pretențiile trebuie să fie în linie cu prețul cerut de producător, fie că acesta este unul de renume fie un atelier care creează doar tastaturi personalizate. În același timp, absența compatibilității QMK/VIA de pe o tastatură peste 200 EUR este absolut inacceptabilă, mai ales pentru că QMK este un proiect open source deci codul poate fi folosit de către companii cu atribuirea către autori conform licențelor implicate. Glorious oferă compatibilitate QMK/VIA, unele Keychron de asemenea și la fel și majoritatea tastaturilor custom.

Prin urmare, pentru ca o tastatură peste 200 EUR să merite acest preț ar fi bine să vină cu ceva absolut excepțional – și exemple există.

Unul dintre aceste exemple este Steelseries Apex Pro, prin prisma switchurilor Hall Effect cu care este echipată. Din păcate am mai menționat că acestea sunt distribuite doar în porțiunea “alphas”, prin urmare numpad-ul, F-keys, nav cluster au switchuri Gateron Red. Avem și un OLED simpatic iar software-ul nu este oribil.

O a doua opțiune este GMMK Pro, cu un layout 75% și care permite, pe lângă utilizarea oricărui switch MX pe care îl alegeți și utilizarea QMK/VIA, prin urmare programabilitate completă. Da, GMMK Pro costă 169.99$, dar în configurație completă cu switchuri și keycaps și stabilizatoare aftermarket sare de 200 EUR.

O altă opțiune sunt tastaturile de la Fujitsu/PFU echipate cu switchuri Topre, anume HHKB (layout 60%) sau Realforce R2 PFU Limited Edition (TKL sau full-size). Topre este un switch excelent iar Fujitsu/PFU oferă variante silenced din fabrică, unde downstroke (cursa de apăsare a tastei) și upstroke (cursa de revenire a tastei după apăsare) sunt silențioase prin folosirea unor inele speciale.

Și, în fine, ultima opțiune este o tastatură custom. Aici opțiunile sunt cu adevărat variate și în același timp limitate dpdv al cantității. Tastaturile custom sunt proiecte personale ale unor oameni care doresc să adauge contribuția lor acestui mod de interacțiune cu un PC, ceea ce la începutul erei VR este într-adevăr un efort interesant. Disponibilitatea este în schimb foarte redusă, de obicei numărul de tastaturi este foarte limitat – 50 până la 100 de bucăți sunt numere normale, deși există și numere gen 1200, dar care se vând instant în momentul în care devin disponibile. Iar această disponibilitate, datorită procesului de fabricație, nu este imediată. Participarea într-un “Group Buy” se poate asemăna cu jucatul ruletei rusești cu portofelul în prim plan dacă acest procedeu nu este înțeles în profunzime și chiar dacă reputația designerului este una foarte bună banii pot fi pierduți. Adăugând la asta timpii de așteptare care pot varia de la 6 luni la 18 luni sau chiar mai mult pentru un șasiu din aluminiu, fie el și super duper anodizat cu lacrimi de unicorn și lapte de minotaur – acest proces nu este pentru oricine.

Integrare OLED controlat prin QMK într-o tastatură custom cu ramă printată 3D în rășină. În acest caz ecranul ne arată WPM (words per minute), statusul Num/Caps/Scroll Lock, layerul pe care ne aflăm și statusul NKRO.

 

Aici vom discuta și despre keycaps – atât produse în serie (ABS, PBT) cât și artizanale, create de la zero din rășină cu mult talent, multă muncă și doze absolut incredibile de imaginație. Din nou și aici avem problema Group Buys, mai ales la keycaps de calitate ridicată cum ar fi GMK (ABS) sau CRP (PBT).

Artisan Jelly Key Zen Pond III (space 7U). Peștișorii sunt construiți separat, pictați manual apoi incluși în straturile de rășină care alcătuiesc tasta. Fiecare keycap de la Jelly Key vine într-o cutie de lemn cu un sigiliu cu sigla Jelly Key și un “dog tag” cu numărul de serie al tastei, care este inscripționat și pe baza tastei în sine.

 

Dar despre toate acestea – într-un articol viitor. În articolul de față am disecat componentele unei tastaturi și ale unui switch, am prezentat detalii despre keycaps și am descurcat misterele cuvântului “layout” când este aplicat la tastaturi. Am căzut de acord asupra unei metodologii de apreciere a unei tastaturi – și deloc surprinzător – aceasta este în principal subiectiva. Am făcut primii pași spre o cunoaștere mai profundă a instrumentului pe care-l folosim zilnic la interacțiunea cu PCul.

Urmează să aplicăm ce am discutat până acum și să plonjăm întru disecția aprofundată a personalizării unei tastaturi, atât fizic – lubrifiere și filmare pentru switchuri, adăugarea de diverse materiale fonoabsorbante, cum lubrifiem stabilizatoarele – cât și dpdv software, unde vom analiza mai aprofundat QMK și de ce este de o importanță deosebită pentru o tastatură high end. Vom privi asupra unor instrumente de scris prebuilt, dar mai ales asupra unor tastaturi custom și să vedem cum se poate justifica un astfel de agregat pe un birou.