lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Entry level – tastatura noastră cea de toate zilele – sub 50EUR.

 

Împărțirea în categorii de preț poate fi ușor nedreaptă. Există tastaturi care sunt foarte convenabile pentru prețul pe care îl au, dar acel preț poate fi în afara posibilităților financiare, prin urmare acea oportunitate nu se poate materializa.

În această categorie vom include și entry level customs pentru a putea compacta informația mai ușor. Prin custom înțelegem orice nu este produs de un producător OEM (cum ar fi Corsair, Razer, Glorious, Varmilo șamd).

În același timp, în 2022, putem include aici toate tastaturile cu membrană. Din păcate nu putem clasifica ceva ce folosește un sistem atât de simplu mai sus de entry level, deoarece problemele lor le fac absolut nepotrivite pentru muncă serioasă care include tastatul la mai mult de 100 WPM – nu folosesc CPM (cuvinte pe minut) deoarece poate fi confundat cu CPM (caractere pe minut). Orice tastatură care folosește acest tip de tehnologie pentru a trimite spre ecran o literă, indiferent de cum arată va fi ceva entry level, iar tastaturile extrem de scumpe care o includ sunt ceva ce nu ar trebui luat în considerație ca achiziție dacă bugetul o permite.

Un lucru asupra căruia mi-a fost atrasă atenția este că majoritatea – dacă nu chiar toate – tastaturilor de laptop sunt cu membrană. Și asta este ok.

Din nou, revenind la preferințe, uneori aceste preferințe ne sunt impuse. Nu toate tastaturile sunt create egale, și aici putem extinde această afirmație în „nu toate tastaturile de laptop sunt create egale”. În același timp, nu există posibilitatea de a alege o altă tastatură când alegi un laptop, este ce-i inclus sau nimic.

În același timp, aceste tastaturi își fac treaba destul de bine și oamenii nu se plâng. Cel puțin nu până în momentul în care varsă cafea pe laptop. Tastaturile de laptop sunt notorii pentru dificultatea în a le repara, iar alegerea de obicei include achiziționarea unei noi tastaturi la prețuri mai mult sau mai puțin convenabile.

Există și laptopuri cu tastaturi cu switchuri mecanice, însă acestea sunt o raritate, prin urmare nu le vom discuta.

La fel de bine își fac treaba și tastaturile pe care le poți cumpăra din supermarket, fără brand sau cu branduri mai puțin cunoscute sau mai mult cunoscute – precum Logitech. Acestea vin în diverse layouts și formate – unele folosesc scissors switches precum tastaturile de laptop, altele au butoane clasice și toate își fac treaba foarte bine. Poți scrie cu o viteză decentă și dacă cineva se leagă de tastatura ta cu membrană poți să-i spui că nu-i treaba sa ce folosești dumneata.

Dezavantajele le cunoaștem deja și sunt comune tehnologiei cu membrană/dom de cauciuc.

– sunt dependente de calitatea membranei;
– întreținere dificilă – pentru curățare, trebuie făcută bucăți complet; până și tastaturile high end cu membrane (e.g. Microsoft Natural Keyboard 4000) au probleme în a accepta șuruburile înapoi cu înfiletare perfectă, multe se vor învârti în gol); în cazul laptopurilor devine deja misiune improbabilă;
– lipsă NKRO;
– durabilitate discutabilă;
– viteza de actuare a tastelor este slabă; au nevoie de “bottoming out”, i.e. apăsarea unei taste până face contact cu baza tastaturii pentru a înregistra input-ul;
– precizia de actuare a tastelor suferă;
– consistența în actuare suferă;
– feedback-ul la tastare este îndoielnic;
– opțiunile de personalizare sunt de cele mai multe ori limitate.

Avantaje:

– prețul scăzut de achiziționare;
– silențiozitate (cel puțin inițial, dar cu întreținere corectă aceasta se poate menține foarte bine);
– disponibilitate permanentă și ubicuitară;
– de obicei nu necesită instalarea nici unui software suplimentar, funcționează plug-and-play, direct „din cutie”.