lab501.ro

Review – Glorious GMMK Pro

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 15 August, 2022.

Glorious Panda

 
Ehei, dragii mei cititori, sper că mai aveți din băutura dumneavoastră preferată la indemană, pentru că aici avem ceva de povestit. De unde vine acest switch?

Totul începe acum mulți ani, atunci când Quakemz, un utilizator de tastaturi mecanice custom a combinat stem-ul unui switch Halo True, un switch tactil relativ mediu spre ok (colorație salmon) cu carcasa unui switch Invyr Panda (altminteri un switch liniar destul de mediocru). Rezultatul a fost unul dintre cele mai performante switchuri tactile din lume în acel moment și a fost botezat pe bună dreptate Holy Panda.

Switchurile Holy Panda au ajuns la un moment dat la 4$ bucata pentru că obținerea unuia necesita un număr dublu de switchuri (dintre care jumătate Halo True sau Halo Clear – colorație salmon, respectiv albă – și jumătate Invyr Panda) și o cantitate absolut non-neglijabilă de muncă – desfăcut, combinat, lubrifiat, asamblat la loc. Iar în tastatura potrivită sună absolut superb. De exemplu… mai jos.

 

 

 

Acum că ne-am delectat urechile cu sunete care vor deveni din ce în ce mai rare în original, să continuăm. Switchurile Holy Panda au început cu statusul de hibrid (sau frankenswitch) și asta nu era sustenabil pe termen lung. Plus că switchurile Invyr Panda la un moment dat au dispărut cu totul de pe piață, trimițând prețurile pentru Holy Pandas undeva în stratosferă. Apoi Drop.com a anunțat Drop Holy Pandas, switchuri “de-a gata”, “identice cu Holy Panda originale”. Singura problemă cu ele este că au venit prelubrifiate, ceea ce a dus la situația deloc plăcută în care a trebuit să desfac 180 de switchuri pe care apoi să le curăț de lubrifiant aplicat inegal și inconsecvent din fabrică și să le relubrifiez cu Tribosys 3203. Drop încă vinde switchuri Drop x Invyr Holy Panda care sunt perfect identice cu Holy Panda originale până în ziua de astâzi. De asemenea, se pare că s-au hotărât să readucă la viață și răposatele Invyr Panda – vom vedea și vom testa cu siguranță când vor deveni disponibile – materiale mai noi, procese de fabricație diferite – pot avea un impact semnificativ asupra calităților produsului final. Și cine știe, poate vom vedea un Holy Panda v2.0.

Timpul a trecut și unele lucruri care nu ar trebui uitate s-au pierdut. Istoria a devenit legendă. Legenda a devenit mit. Și în doi ani și jumătate, Holy Pandas au dispărut din familiaritate.

Pentru ca la un moment dat (30 iulie 2020) Glorious să anunțe switchuri… Glorious Holy Panda. La care comunitatea a zis “hm”. Apoi a explodat de draci când Glorious au aplicat pentru trademark și i-au trimis fix înapoi la departamentul de proiectare a strategiilor păguboase. Glorious s-au scuzat și au explicat că au făcut rost de matrițe originale atât pentru carcasă, cât și pentru stems și că au folosit numele pentru că switchul rezultat este într-adevăr identic cu un Holy Panda original, că și-au retras aplicația pentru trademark (pe care au justificat-o în ideea de a menține numele care altfel ar fi fost luat de altcineva) și că vor redenumi Glorious Holy Panda în Glorious Panda – care vor întârzia cu livrarea pentru că trebuie produse alte cutii cu noul nume – de altfel, cutiile cu samples trimise inițial către presă aveau brandingul Glorious Holy Panda. Comunitatea a mormăit oarecum mulțumită și a atârnat furcile, topoarele și torțele la loc în cui și apoi s-a retras înapoi în peșteri încă bombănind.

Bun, toate bune și frumoase, dar cum rămâne cu switchurile în sine? Theremingoat a făcut un review exhaustiv aici pe care vă invit să-l citiți. Concluzia este că în afară de mici diferențe cosmetice, switchul este într-adevăr foarte apropiat de un Holy Panda, deși bumpul tactil este extrem de subtil mai jos decât la cel din urmă (ambele având un bump tactil foarte sus prin comparație cu alte switchuri care au bump-ul tactil la actuare sau chiar dincolo).

Impresia mea personală ca utilizator de Holy Pandas (atât originale cât și Drop) este că Glorious a reușit ceva senzațional cu aceste switchuri. În primul rând sunt prelubrifiate din fabrică, dar un Glorious Panda lubrifiat din fabrică sună aproape la fel de bine ca un Holy Panda lubrifiat manual. Drop Holy Pandas prin contrast au avut acel “spring ping” de care nu scăpai fără să le desfaci și să aplici ceva pe arcul nărăvaș, dar Glorious Pandas sunt chiar excelente dpdv acustic. Ca o notă personală, Holy Pandas și Glorious Pandas nu beneficiază de pe urma filmării.

Tactilitatea este comparabilă, am testat atât pe RAMA U80 Seq 2 cât și pe GMMK Pro. Da, există o diferență subtilă între un Holy Panda original și un Glorious Panda, dar dacă vrei să umpli o tastatură și vrei acea semnătură acustică și acea tactilitate excelentă – Glorious Pandas sunt o alegere minunată. Iar dacă dorești să le lubrifiezi personal, Glorious oferă Pandas care nu sunt prelubrifiate. Absolut superb!

Fiecare pachet conține 36 de switchuri, alături de un sticker și un card cu informații, iar după ce am umplut GMMK Pro cu switchuri din trei pachete au rămas 26 de bucăți de rezervă. Prețul pentru 36 de switchuri nelubrifiate este momentan la ofertă la Glorious 19.99$ (de obicei 24.99$) iar pentru 36 de bucăți lubrifiate din fabrică 34.99$ – având în vedere că pentru lubrifierea manuală prețul este de aproximativ 0.5$/EUR/GBP în funcție de zona în care locuiți aș spune că prețurile sunt foarte rezonabile. Din nou, discutăm despre switchuri de-a dreptul legendare, cu prelubrifiere de calitate și tactilitate superbă. Și sunt în stoc.

Ah, și apropos de acest “umplut” al tastaturii cu Panda. Mi-am adus aminte cu “drag” de vremurile în care am construit buildurile personale cu Holy Pandas. Făcând cinste numelui, aceste switchuri sunt mai dolofane decât switchurile MX normale și intră greu în sloturile dedicate de pe plate. Ei bine, chiar și aici Glorious Pandas sunt absolut identice cu Holy Pandas și mi-am băgat degetele într-un bol cu apă cu gheață la final, fericit că am terminat de împins 82 switchuri rotofeie în locașurile lor.

Apoi am luat-o de la capăt pentru că a trebuit să montez plate-ul din alamă deoarece nu puteam să nu testez GMMK Pro cu Glorious Pandas lubrifiate (din fabrică, dar totuși…) pe plate de alamă. Rezultatul nu a dezamăgit absolut deloc. Am testat atât cu keycaps de la Glorious (GPBT albe dye-sub) cât și cu keycaps high end de la GMK, anume setul White on Black, despre care se spune pe bună dreptate că este setul pe care cheltuiești 100$ pentru ca tastatura ta custom de 400$ să arate ca o tastatură Dell cu membrană de 25$.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: