lab501.ro

Review – Glorious GMMK Pro

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 15 August, 2022.

Prezentare

 
După cum am menționat, avem de-a face cu o tastatură 75% (compact TKL), cu săgeți dedicate și un encoder. Din păcate, aici avem o primă problemă. Din cauza poziționării tastelor săgeți avem un shift dreapta standard (1.75U) dar care din păcate nu este de găsit în foarte multe kituri de keycaps mai ieftine. Prin urmare, atunci când achiziționați tastatura asigurați-vă că aveți acea tastă inclusă în pachetul keycaps pe care plănuiți să le cumpărați pentru ea. Glorious oferă kituri compatibile de keycaps care includ acest shift dreapta buclucaș și semnalează asta prin compatibilitatea menționată cu GMMK Pro.

Acestea fiind spuse, observăm profilul lateral al tastaturii cu un unghi de tastare de șase grade și faptul că acest profil este “plin”. Nu avem o tastatură model planșă de surf ci o bucată sănătoasă de aluminiu pe birou. Acest unghi de tastare foarte comod a ajutat la eliminarea necesității acelor piciorușe care înclină o tastatură obișnuită, baza GMMK Pro având doar patru piciorușe de silicon care ajută la plantarea decisivă a acesteia pe birou. Avem compatibilitate cu switchuri de tip MX cu cinci pini deci prin urmare avem libertate completă la definitivarea construcției acestui barebone. Am ales ca switchuri Glorious Panda iar ca plate am ales pe lângă aluminiul oferit implicit cu tastatura și un plate din alamă.

Aș dori să comentez pe marginea experienței la tastare. Folosesc tastaturi custom de ani buni de zile, prima mea custom a fost o Mekanisk Fjell (2.7 kg construită, format 60%), ulterior o RAMA U-80 Seq 2 (3.6kg construită, 4.4kg cu greutatea internă adăugată). Greutatea contează, dragii mei. Nu doar pentru soliditatea poziției pe birou, cât pentru experiența acustică și “feel”-ul la tastare. Simți că tastatura este un bloc imobil, în jurul căreia îți poți îmbunătăți practicile bune de tastare despre care am discutat într-un articol precedent. GMMK Pro are 1765 g construită cu Glorious Pandas pe plate din aluminiu (și ajunge la 1920g cu plate din alamă și aceleași componente), keycaps folosite fiind GPBT Arctic White de la Glorious. Această greutate poate părea nu foarte impresionantă în formatul 75% dar este absolut suficientă pentru a obține 99.995% din experiența la tastare pe o custom de top, cel puțin din acest punct de vedere.

O componentă a acelui “feel” la tastare menționat mai sus este flexibilitatea. Nu mă refer la flexarea carcasei la tastare, ci flexarea subtilă a ansamblului plate + PCB care dă un feeling specific tastaturilor custom gasket mount. Tastaturile custom uneori merg până la a include “flex cuts” în PCB și în plate pentru a facilita această flexibilitate – sunt tăieturi în material pe linii studiate pentru un rezultat optim. Ei, aici Glorious au dat puțin cu oiștea-n gard, dar nu atât de semnificativ pe cât am crede. În paginile precedente am scris despre așa numitul “gasket mount”. GMMK Pro este blamată în anumite cercuri ca nefiind “true gasket”. Și asta dintr-un singur motiv – ansamblul plate + PCB are în cazul GMMK Pro aproximativ 2 milioane de șuruburi (plus-minus cinci), ceea ce duce la rigidizarea excesivă a acestuia. Da, avem gasket mount fizic, dar tot fizic nu simțim beneficiul acestuia. Din fericire putem modifica pe ici, pe colo – mai scoatem un șurub, mai adăugăm un gasket – iar astfel încercăm să obținem o experiență mai “gaskety” ca să ma exprim așa.

O altă componentă a “experienței custom” este acustica. Acustica vine în primul rând din designul și materialele carcasei, dar și de la switchurile folosite, sau de la materialul din care este tăiat plate-ul în care acestea sunt înfipte. Prin urmare, dacă avem o tastatură care seamănă din profil cu o bucată de parchet pe care sunt montate niște switchuri, acustica va depinde în principal de switchuri și nicio cantitate de material cu care o umplem nu va schimba asta. O tastatură custom este proiectată pentru o acustică deosebită, uneori include detalii ca arhitectură interioară elaborată, cu separatoare și greutăți interne sau amortizoare acustice din silicon.

Din fericire, GMMK Pro a fost proiectată cu ajutorul unor pasionați de tastaturi custom și are un design care îi conferă o acustică mai mult decât satisfăcătoare, iar schimbarea materialului plate-ului are exact rezultatele la care ne-am aștepta. Un build silențios bazat pe GMMK Pro cu Zilents V2 lubrifiate și filmate pe plate din policarbonat sună foarte cremos și discret pe când un build curajos cu Glorious Pandas pe plate din alamă va suna mai clacky și va avea mai multe frecvențe înalte dar nu va fi cu nimic mai puțin satisfăcător. Evident alegerea plate-ului de aluminiu se situează acustic între policarbonat și alamă, deoarece atenuează din frecvențele înalte, dar nu complet. Cert este că aceleași switchuri pe plates diferite în aceeași carcasă vor genera build-uri care sună diferit și în același timp plăcut, atâta timp cât stabilizatoarele își păstrează lubrifiantul.

Prin urmare, avem de-a face cu o tastatură extrem de versatilă, cu un design excelent și care poate pune cu adevărat în valoare componente high end, pentru a obține exact ceea ce ne dorim.

Legat de stabilizatoare, Glorious le-au numit GOAT (greatest of all time), ceea ce este o exagerare cu care Glorious ar fi trebuit să ne obișnuiască. Din păcate, la început, la primele modele de GMMK Pro sunau cam așa din cutie… și asta cu switchuri Zilents V2 și keycaps GMK.

Din fericire, Glorious par să-și fi revenit. Când am primit la test acest GMMK Pro negru am fost foarte neliniștit până am montat switchuri și keycaps și am observat că stabilizatoarele sună impecabil. Am testat configurația tastaturii cu plate-ul stock de aluminiu folosind switchurile lubrifiate din fabrică Glorious Panda, despre care vom vorbi mai în detaliu în paginile următoare și două seturi de keycaps – unul de la Glorious (GPBT alb) și unul high end de la GMK (White on Black).

 

 

Stânga – GMMK Pro (black slate) din ultimul batch, stabilizatoare GOAT lubrifiate din fabrică. Switchuri Glorious Panda lubrifiate din fabrică. Plate din Aluminiu anodizat negru (inclus). Dreapta – GMMK Pro (white ice) din primele batch-uri, stabilizatoare Mekanisk Ultramarine lubrifiate cu Krytox 205G00. Switchuri Marshmallow (stock). Plate din Aluminiu anodizat “alb” (inclus).

Pe spatele tastaturii, care nu se vede 99.995% din timp, Glorious au decis să-și graveze numele destul de profund în detrimentul includerii unei greutăți de alamă.

 

GMMK Pro Black Slate Barebone, cum arată scoasă din cutie.

Observăm un profil “plin”, unghiul de tastare de șase grade și ne putem da seama din poză de masivitatea construcției. Observăm și o bandă din policarbonat încastrată în aluminiu, aceasta este necesară pentru a lăsa RGBul să se “verse” pe lateralele tastaturii.

Portul USB tip C este plasat central și acceptă orice cablu de acest tip. Am întâlnit porturi USB tip C puse incomod pe fundul tastaturii care nu acceptă decât cablul oferit de producător (da, Wooting, mă uit urât la voi).

O alegere ciudată. Gravarea atât de adâncă a numelui Glorious pe fundul tastaturii probabil a costat în timp CNC mai mult decât proiectarea și tăiererea unei greutăți de alamă.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: