lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

Layouts partea I – Full size sau nu – o dezbatere filozofică cu mânuși de box

Una dintre cele mai interesante dispute de pe internet este între adepții tastaturilor „full size” (100%) și cei care adoptă layouts minimaliste de tipul 40-65%. 75% și TKL sunt în general tolerate în astfel de discuții pentru că există numpad-uri separate USB și birouri mici pe lume.

Ce am învățat până acum? – layout-ul este o preferință, la fel ca și preferința pentru switchuri sau pentru o anume tastatură. Există oameni care preferă să se deplaseze în oraș cu un Mercedes S500, pe când alții preferă să o facă cu un Smart, iar diferențele de putere financiară între acești oameni nu sunt pe cât de mari sunt diferențele de gabarit între mașinile menționate.

Ceea ce împiedică utilizatorii de tastaturi full-size să înțeleagă cum funcționează o tastatură mult mai mică este din vina producătorilor. Voi elabora în continuare pe această idee.

Tastaturile din comerț de obicei nu vin cu un software suplimentar. Poate găsești un CD aruncat prin cutie pe care scrie anemic „manual”, dar cam atât. Diferența fundamentală apare la tastaturile „cu pretenții”. Cele care au inscripționat GAMING pe ele (aș dori măcar o tastatură care să fie pentru la birou pe a cărei cutii să scrie OFFICE la fel de agresiv), cu multe LEDuri multicolore. Aceste tastaturi vin cu suite software care de-a lungul anilor au crescut la dimensiuni îngrijorătoare pentru oricine are ceva cunoștințe de programare. Pe lângă asta, funcțiile oferite se învârt de obicei în jurul personalizării luminițelor și mai puțin înspre personalizarea tastaturii în sine. Există funcționalitate macro de ceva timp, însă procesul de remapare/asignare este unul de obicei foarte complicat și anevoios, pe lângă faptul că tastaturile respective depind de acel program să ruleze în fundal pe tot parcursul utilizării tastaturii.

Această atitudine de-a dreptul stupefiantă a producătorilor de tastaturi m-a uimit. De-a lungul timpului am avut tastaturi și mouși cu memorie on-board care nu aveau nevoie de acel software care să ruleze permanent în fundal, dar trendurile se schimbă, project managers repară lucruri care nu-s stricate până le strică și calota glaciară continuă să se topească.

Trebuie să menționăm aici că producătorii mari de tastaturi au început și ei să producă tastaturi mai mici, în formatul 60%, dar software-ul lor nu ține pasul cu ce ar trebui să fie. Ei tot încearcă să înțeleagă ce propulsează tastaturile ca hobby pentru a putea penetra piața – într-adevăr de nișă. Puțini reușesc asta, deși aproape toți încearcă. Vom reveni asupra acestora pentru a vedea ce fac bine, ce fac greșit și ce fac absolut groaznic de greșit.