lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

2.4 Topre

 

Topre sunt switchurile care generează scandal tocmai pentru că sunt greu de clasificat. Sunt atât switch capacitiv dar și domuri de cauciuc. Tehnologia producătorului Fujitsu (PFU) este membrană/dom peste arc. Diferența față de o tastatură cu membrană/dom de cauciuc normală însă nu poate fi mai mare, chiar dacă sunt numite în glumă „posh membrane”.

La o tastatură cu membrană obișnuită, tasta (keycap) apasă direct pe un dom de cauciuc care închide fizic un contact pe o folie cu circuite și asta doar la capătul cursei.

Anatomia unui switch Topre

Switchurile Topre sunt capacitive și non-contact. Ceea ce înseamnă că procesul de actuare/închidere a contactului pentru a produce o literă pe ecran este mult mai complex decât ceea ce se întâmplă într-o tastatură cu membrană obișnuită. Nu avem doar o folie de plastic, avem un PCB complex care măsoară capacitanța apăsării tastei. Iar tasta în sine este mai complexă, nu este doar o bucată de plastic care intră direct în contact cu domul, ci un „slider” pe care se montează keycap-ul în sine. Bottom out este satisfăcător, la fel ca și semnătura acustică a agregatului, ceva ce pasionații Topre numesc „the real thock”.

În același timp, calitatea experienței la tastare, a finisajelor și a materialelor implicate în producția tastaturilor de la PFU – seriile Realforce și Happy Hacking Keyboard – le clasifică direct în categoria High End fără drept de apel.

Topre sunt un switch foarte interesant. Pornind de la motto-ul nostru, putem deduce ceva foarte interesant. Când călărești un cal cu aceeași șa timp îndelungat, șaua se adaptează la călăreț, nu doar călărețul la șa. Este oarecum similar cu situația în care îți cumperi o pereche de bocanci care primele 3 zile te rod de numa, pentru ca apoi să devină cele mai confortabile ghete pe care le-ai purtat vreodată.

Topre se schimbă în timp. Aproape toți utilizatorii descriu un proces de scădere a frecvenței semnăturii acustice ale tastaturilor Realforce și HHKB care se petrece de-a lungul a câteva săptămâni până la câteva luni, cu un sunet mai profund și mai plăcut. Cel mai probabil are legătură cu rodarea ansamblului care constituie switchul Topre.

HHKB Professional Hybrid Type-S. Switchuri Topre silenced din fabrică, keycaps PBT, Bluetooth sau USB tip C, programabilitate din fabrică.

Comentarii

Niciun comentariu la: Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Lasa-ne un comentariu: