lab501.ro

Keyboard Wonderland – Part I – În Țara Minunilor Periferice

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 12 April, 2022.

2.5 Hall Effect

Dacă tot am intrat în categoria de switchuri contactless, Hall Effect își merită capitolul personal. Switchurile Hall Effect mai sunt numite și senzori unipolari – detectează prezența sau absența unui câmp magnetic prin comparație cu un prag predefinit al unui flux magnetic. Prin urmare, atunci când un câmp magnetic potrivit este detectat, switchul se „închide”, producând o literă pe ecran. Când câmpul magnetic dispare, switchul se dezactivează.

Prin urmare, tastaturile cu switchuri Hall Effect sunt customizabile la un nivel pe care nu-l putem atinge cu switchurile mecanice clasice. Setarea individuală a înălțimii de actuare și a sensibilității switchurilor și asta doar din software este ceva deosebit. La polul opus, servisarea unei astfel de tastaturi devine incredibil de complicată pentru că nu găsești switchuri Hall Effect separat. Steelseries Apex Pro, una dintre puținele oferte cu switchuri Hall Effect nici măcar nu le folosește peste tot în construcție – ci doar la alphas – ceea ce lasă F-keys, arrow keys, nav keys și numpad-ul să folosească Gateron Red.

Marele avantaj al switchurilor Hall Effect este pentru cei care preferă ca un switch să fie cât mai „smooth” cu putință, să alunece cât mai ușor în cursul actuării. Deoarece sunt contactless, sunt cele mai smooth switchuri de pe piață și nici un alt switch care urmează standardul MX nu se va putea apropia de ele din acest punct de vedere nici măcar cu lubrifiere suplimentară.

Marele dezavantaj este că depinzi întru totul de software-ul producătorului. Dacă este bun, este bun. Dacă este prost, mnezo cu mila.