Anatomia tehnica a unei excursii – Roma in 2022 vazuta prin Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Altarul Patriei, Columna lui Traian
Avansam inspre sudul Romei si ajungem in Piata Venetia, in capatul careia ne incanta privirea Altarul Patriei. Construit intre 1885 si 1935 in cinstea unificatorului Italiei, Victor Emmanuel al II-lea, Altarul Patriei este un monument impresionant, care domina peisajul prin dimensiunile sale impunatoare. Aici gasim si altarul dedicat zeitei Roma, mormantul soldatului necunoscut, precum si fantanile celor doua mari, simbolizand uniunea geografica a Italiei.
In stanga acestui edificiu impresionant, gasim un monument mult mai vechi, care are o inseamnatate foarte ridicata pentru noi, ca romani. Ma refer, desigur, la Columna lui Traian, in varianta originala, construita in anul 113, pentru a marca victoria imparatului Traian in razboaiele dacice. Personal am admirat mai intai copia prezenta in Muzeul de Istorie Nationala din Bucuresti, insa trebuie sa recunosc ca originalul are un impact profund asupra privitorului, in special daca acesta vine din Romania.
Incepand cu Iulius Cezar, imparatii romani aveau obiceiul de a construi o piata publica, in urma unei victorii importante, in continuarea forumului Roman (piata centrala a Romei antice). Astfel au luat nastere forumul lui Cezar, forumul lui Augustus, forumul lui Vespasian si forumul lui Traian, asa numitele Fori Imperiali. Ultimul forum construit a fost forumul lui Traian, intreaga piata fiind dedicata victoriei acestuia asupra dacilor, iar piesa de rezistenta este, evident, Columna lui Traian, unde sunt reproduse scene de lupta din acest razboi.
Comentarii
Ah, Roma, cetatea eterna! Am fost de 2 ori si sigur revin. Merita din plin! Doar o întrebare : cum de ati putut manca atat? Noi am fost in mai, si din cauza căldurii nu prea ne-a trebuit, asa ca am ratat multe
Pai… e destul de simplu… mancarea din articol este pentru 4 oameni, cu doua mese pe zi (pranz si cina). Nu este chiar atat de mult :)