lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Roma in 2022 vazuta prin Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Scris de: , in categoria: Editorial, Featured, Smartphone, in 27 July, 2022.

Concluzii

 


 

Ah, Roma… oras superb, pe care am asteptat parca o viata intreaga sa il vad si care a reusit sa imi depaseasca toate asteptarile. Un mix de cultura, istorie si gastronomie unic in lume, asezat pe ruinele capitalei lumii antice, un oras de unde, in alte timpuri, a pornit civilizatia europeana. Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie… Ne aflam in anul 58 ien, iar Cezar incepe campania de cucerire a Galiei. Roma, centrul civilizatiei si baza unui imperiu urias, trecuse deja de un milion de locuitori, de mai bine de jumatate de secol. Intre timp, satul de pescari care avea sa fie denumit Lutetia, dupa cucerirea sa de catre Romania in 52ien, avea cateva mii de locuitori.

Londinium, capitala provinciei Britannia, inca nu exista, iar dupa infiintarea sa de catre romani, avea sa atinga undeva intre 30 si 60000 de locuitori aproximativ 150 de ani mai tarziu. Byzantium avea probabil o populatie similara, iar Atena, o capitala a civilizatiei cu doar 5 secole in urma, se putea lauda cu aproximativ 300000 de locuitori. Stiu, poate nu suna atat de impresionant, dar cand ne gandim ca pe vremea in care Parisul (Lutetia) era un sat de pescari cu o populatie de cateva mii de suflete, iar Londra (Londinium) avea sa treaca de 50000 peste un secol mai tarziu, parca incepem sa intelegem mai bine ce inseamna Roma, dar mai ales ce a insemnat Roma in antichitate. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, Londra avea sa treaca de un milion de locuitori in 1810, iar New York-ul in 1875…

Un oras cu o istorie care se intinde pe mai bine de 28 de secole, devenit pe rand capitala de regat, capitala de republica, capitala de imperiu si capitala a statului papal, cel mai important centru al antichitatii pentru cateva sute de ani, unul dintre cele mai importante centre renascentiste, respectiv locul unde s-au nascut barocul si neoclasicismul, Roma iti ofera cate o minunatie istorica, arhitectonica sau artistica la fiecare pas. De la Forumul Roman, centrul republicii antice, pana la edificiile perioadei imperiale, de la capodopere ale perioadei renascentiste sau baroce si pana in epoca moderna, Roma este un oras pe care orice pasionat de istorie si arta al trebui sa il viziteze.

Si dupa cum am vazut, unde se termina istoria incepe arta culinara, cu mii de terase, ristorante si osterii, cu sute de feluri de mancare care te imbie la fiecare pas, cu o bogata colectie de feluri specifice zonei, toate gatite cu respect pentru retete vechi de sute de ani, rezultatul fiind visul oricarui gurmand si cosmarul oricarui antrenor de fitness.

Fara sa iau in calcul zilele in care am ajuns, respectiv plecat din Roma, am petrecut 4 zile pline, in care am parcurs nu mai putin de 73Km pe jos (sau 96065 pasi) si am realizat peste 900 de fotografii (eu), respectiv peste 1800 de fotografii (Gabriela). In aceste conditii, este lesne de inteles de ce este recomandat sa ai la tine un smartphone cu adevarat capabil pe partea foto, pentru ca ar fi pacat sa nu poti imortaliza anumite momente datorita limitarilor tehnologice. Personal, am fost pe deplin multumit de prestatia lui Samsung Galaxy S22 Ultra, acesta permitandu-mi sa surprind orice peisaj, scena sau moment, indiferent de perioada a zilei. Si tinand cont de cate fotografii a realizat Gabriela acolo, cred ca acest lucru se aplica si in cazul ei.

Mai mult decat atat, am folosit destul de rar power bank-ul, dar trebuie sa recunosc ca in fiecare zi faceam o pauza de ~1 ora la hotel, timp in care incarcatoarele rapide aveau tot timpul din lume sa aduca bateria telefonului din nou la 100%. Desigur, am avut fiecare cate un telefon de back-up la noi, asa cum ne-am obisnuit de-a lungul timpului, dar acesta a stat in permanenta la hotel, fiind doar o masura de precautie. As mai puncta aici importanta echipamentului lejer (imbracaminte, incaltaminte), daca planuiti sa mergeti mai mult pe jos, asa cum am facut-o noi. Desigur, seara te poti schimba in ceva mai elegant, iar in Vatican (Muzeu, Capela Sixtina, Sf. Petru) oricum trebuie sa porti haine care acopera umerii si genunchii, dar in rest imbracamintea sport este obligatorie, mai ales in timpul verii.

Nu in ultimul rand, un obicei pe care l-am deprins in Asia este foarte util si aici, mai precis prezenta in permanenta a unei sticle de apa in arsenalul fiecaruia. In Roma exista destule tasnitori unde acestea pot fi umplute, pentru ca nu veti gasi peste tot chioscuri cu apa. De asemenea, nu strica sa aveti in bagaj si o folie de antihistaminice (Aerius, de exemplu), pentru ca fiind alta clima puteti intalni plante care nu exista in Romania, la care nici macar nu stiati ca sunteti usor alergici, iar stranutul si ochii iritati nu sunt chiar companioni ideali pentru astfel de excursii.

Sper ca v-a facut placere sa vedeti imagini din scurtul nostru periplu in Roma – toate aceste imagini au fost realizate cu telefonul, fara nici un fel de editare ulterioara. Si daca v-am facut curiosi, cam toate locurile vizitate de noi au o pagina dedicata pe Wikipedia, unde puteti afla mult mai multe detalii. Iar daca v-am facut pofta de Roma, sper ca sfaturile noastre va vor fi de folos si cine stie, poate va veti bucura papila chiar la unul dintre localurile descrise de noi in acest articol. La final, nu pot decat sa spun un singur lucru… Iar mi s-a facut pofta de vacanta!!!

 

Comentarii

2 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Roma in 2022 vazuta prin Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

  1. Tarcau Dragos a scris pe:

    Ah, Roma, cetatea eterna! Am fost de 2 ori si sigur revin. Merita din plin! Doar o întrebare : cum de ati putut manca atat? Noi am fost in mai, si din cauza căldurii nu prea ne-a trebuit, asa ca am ratat multe

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Pai… e destul de simplu… mancarea din articol este pentru 4 oameni, cu doua mese pe zi (pranz si cina). Nu este chiar atat de mult :)

Lasa-ne un comentariu: