Anatomia tehnica a unei excursii – Roma in 2022 vazuta prin Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Piata Sfantul Petru, Basilica Sf. Petru, Fantana lui Bernini
Evident, nu poti vizita Roma si Vaticanul fara sa vizitezi Piata Sfantul Petru si Basilica Sf. Petru. In fond, aici tine Papa cele mai importante slujbe si zeci de mii de credinciosi se strang anual in piata pentru a primi binecuvantarea Suveranului Pontif. Ei bine, piata a fost construita intre 1656 si 1667 sub indrumarea lui Gian Lorenzo Bernini, in timp ce Basilica Sf. Petru a fost construita intre 1506 si 1626, mai multi arhitecti aducandu-si contributia, printre care Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno si Gian Lorenzo Bernini.
In momentul in care intri in piata, te intampina Fantana lui Bernini, urmata de obeliscul adus din Egipt in vremea imparatului Nero. Apoi te indrepti catre cea mai mare biserica din lumea crestina si cea mai mare biserica din lume din punct de vedere al spatiului interior, precum si unul dintre cele mai sfinte locuri din lumea crestina. Acest lucru se datoreaza atat pozitionarii in interiorul Vaticanului, dar si credintei ca Basilica Sf Petru este construita deasupra locului in care a fost inmormantat Sf. Petru dupa ce a fost executat de romani.
De altfel, primul lucru pe care il vezi in momentul in care intri in biserica este baldachinul lui Bernini, o constructie din bronz, pozitionata deasupra intrarii in catacombele unde se crede ca ar fi fost ingropat Sf. Petru. Cert este ca spatiul interior este absolut urias, iar pozitionarea ferestrelor fata de soare duce la aparitia unor raze impresionante la orele amiezii tarzii, amplificand efectul pe care uriasul asezamant de cult il are asupra vizitatorilor.
Desigur, acest lucru este sustinut si de prezenta a numeroase relicve sfinte si opere de arta, dintre care as aminti sulita lui Longinus, valul Veronicai, o bucata din crucea pe care a fost rastignit Hristos, precum si o serie de relicve ale sfantului Andrei. De asemenea, aici se gasesc o serie de sculpturi de o valoare inestimabila, realizate de Bernini, Francois Duquesnoy, Andrea Bolgi si Francesco Mochi , inclusiv Pieta lui Michelangelo.
Comentarii
Ah, Roma, cetatea eterna! Am fost de 2 ori si sigur revin. Merita din plin! Doar o întrebare : cum de ati putut manca atat? Noi am fost in mai, si din cauza căldurii nu prea ne-a trebuit, asa ca am ratat multe
Pai… e destul de simplu… mancarea din articol este pentru 4 oameni, cu doua mese pe zi (pranz si cina). Nu este chiar atat de mult :)