lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Roma in 2022 vazuta prin Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Scris de: , in categoria: Editorial, Featured, Smartphone, in 27 July, 2022.

Piazza Navona, Fântâna celor patru fluvii, Panteon

 
Iar aici am inceput turul nostru cu Piazza Navona, un adevarat exemplu de arhitectura baroca, dar si de transformare specifica Romei. Astfel, in acest loc se afla initial stadionul lui Domitian, sau Circus Agonalis, unde aveau loc diverse intreceri sportive, incepand cu secolul I. Agones (jocurile) s-au transformat treptat in avone, apoi navone, apoi navona, ajungand astfel in secolul 15 cu denumirea de Piazza Navona. Aici gasim trei fantani, mai precis fantana lui Neptun, fantana Maurului si nu in ultimul rand fantana celor patru fluvii (Fontana dei Quattro Fiumi), imortalizata de altfel in imaginile de mai jos.

La cateva minute de mers pe jos, gasim Panteonul, unul dintre cele mai impresionante temple romane care au supravietuit pana in zilele noastre. In aceasta locatie a fost construit initial un alt templu, de catre Marcus Agrippa, in primii ani ai secolului I. Acesta a ars, iar undeva pe parcursul domniei lui Hadrian (~126), acesta a construit Panteonul pe care il putem vizita astazi. Combinand un naos circular, acoperit de o cupola cu o inaltime maxima de 43m, cu o fatada de tip portico, Panteonul era o constructie absolut unica in lumea Romana in acel moment. Chiar si in zilele noastre, discutam despre cea mai mare cupola neranforsata din beton din lume, care a servit de-a lungul timpului drept templu, biserica, respectiv mormant pentru regii Italiei, cum ar fi de exemplu primul rege al Italiei unificate, Victor Emmanuel al II-lea.
 
His
 


 
Hers
 

Comentarii

2 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Roma in 2022 vazuta prin Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

  1. Tarcau Dragos a scris pe:

    Ah, Roma, cetatea eterna! Am fost de 2 ori si sigur revin. Merita din plin! Doar o întrebare : cum de ati putut manca atat? Noi am fost in mai, si din cauza căldurii nu prea ne-a trebuit, asa ca am ratat multe

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Pai… e destul de simplu… mancarea din articol este pentru 4 oameni, cu doua mese pe zi (pranz si cina). Nu este chiar atat de mult :)

Lasa-ne un comentariu: