lab501.ro

Maguay MyWay U1401i – Ultrabook made in Romania

Scris de: , in categoria: Notebook, in 12 April, 2012.


Dragii monstrului, iata ca in sfarsit putem duce testele noastre la un alt nivel, datorita nou sositului dispozitiv de testare al monitoarelor, pe numele sau X-Rite i1Display Pro. Cum m-ati auzit deja povestind despre acest dispozitiv in cadrul acestui articol, m-am gandit ca simpaticul Maguay ar merita un update, precum si onoarea de a fi primul dispozitiv testat in acest fel. De ce aveam nevoie de acest dispozitiv? Pentru ca din punctul nostru de vedere, aprecierile subiective nu sunt suficiente pentru a putea compara corect mai multe produse sau pentru a le testa asa cum se cuvine. Bineinteles, experienta practica are o importanta majora, dar trebuie sa putem masura anumiti parametrii importanti pentru orice componenta, fie ea si monitor.

Din acest motiv, cu ajutorul colorimetrului profesionist din dotare, acum vom putea sa masuram luminanta si contrastul display-urilor (fie ca vorbim de notebook-uri, telefoane sau tablete), precum si reproducerea culorilor (in cazul notebook-urilor si al monitoarelor). In acest fel, putem creea in timp o baza de date care sa ne ajute atunci cand judecam display-ul unui ultrabook sau al unui smaprtphone, de exemplu, dincolo de aprecierile noastre personale.

Inainte de a va explica metodologia pe care am stabilit-o pentru ultrabook-uri (netbook-uri/notebook-uri), haideti sa discutam putin terminologia folosita, pentru a intelege exact ce masuram, de ce masuram, si ce insemnatate au rezultatele.

 

Luminanta este raportul dintre intensitatea unei surse luminoase, si proiectia suprafetei acesteia pe un plan (DEX Online) – in cazul nostru stralucirea, sau cat de luminos este un display pentru ochiul uman. Unitatea de masura este candela pe metru patrat. Atunci cand analizam caracteristicile unui monitor, vom vorbi despre nivelul maxim de alb (luminanta maxima), nivelul minim de negru (luminanta minima), precum si de variatia luminantei pe suprafata monitorului. Cu cat variatia este mai mica, cu atat monitorul ofera o experienta mai placuta in utilizare.


Contrastul
– in cazul nostru, reprezinta raportul dintre cea mai mare valoare de luminanta pe care monitorul este capabil sa o afiseze (nivelul maxim de alb) si cea mai mica valoare (nivelul minim de negru). Evident, exista o sumedenie de definitii pentru contrast (in functie de domeniu), si chiar si in cadrul aceluiasi domeniu exista mai multe moduri de a masura si de a declara aceasta valoare (de exemplu contrast grey to grey). Pe noi nu ne intereseaza insa valorile specificate de producator folosind sisteme de referinta diferite, ci valorile absolute pe care le masuram in laborator, folosind acelasi instrument si aceeasi metodologie. Prin urmare, de multe ori constrastul masurat de noi nu va corespunde cifrelor specificate de producator.

Temperatura de culoare – reprezinta temperatura la care trebuie incalzit un corp negru ideal pentru a emite o lumina cu o anumite compozitie spectrala. Temperatura de culoare se masoara in Kelvini si are implicatii in mai multe domenii, cum ar fi fotografie, producatori de surse de iluminat, tipografii, graficieni, s.a.m.d. In cazul monitoarelor, standardul cel mai des acceptat si utilizat este D65, adica 6500K (o temperatura de culoare similara cu ceea ce putem observa in timpul zilei, la umbra – daylight shade). Majoritatea materialelor destinate PC-ului (DVD-uri, jocuri, fotografii, continut web) sunt realizate tinand cont de acest standard, si prin urmare putem considera ca temperatura de culoare a unui monitor trebuie sa se apropie de aceasta valoare. La fel ca si in cazul luminantei, si aici putem vorbi de variatie pe suprafata panoului, variatie care nu face decat sa defineasca reproducerea cat mai corecta (sau nu) ca culorilor pe intreaga suprafata a ecranului.

Diferenta de culoare – Delta E – reprezinta diferenta dintre culoarea reprodusa de un ecran (in cazul nostru) si culoarea “ideala”, standard. La fel ca orice masura fotometrica, dE ia ca referinta ochiul uman, in acest caz capacitatea de a discerne diferentele dintre doua nuante de culori. Astfel, o valoare dE mai mica decat 1 reprezinta un caz ideal, deoarece ochiul uman nu poate percepe aceasta diferenta. O valoare mai mare reprezinta o abatere, specifica de altfel fiecarui tip de panou utilizat de monitoarele testate. Astfel, un monitor care foloseste o matrice TN are o reproducere mai slaba a culorilor, dE putand ajunge la valori de genul 40, in timp ce un monitor S-IPS va avea in general o reproducere mult mai buna a culorilor, fiind intalnite valori dE subunitare (de exemplu 0.69 pentru monitorul nostru de teste Dell Ultrasharp 3008WFP – 30″).

Comentarii

5 comentarii la: Maguay MyWay U1401i – Ultrabook made in Romania

  1. Foarte bună recenzia. Tare-s curios cum se vor îmbunătăţi recenziile după ce vă soseşte colorimetrul. :) Mi-ar fi plăcut să văd performanţa acestui ultrabook în comparaţie cu un notebook obişnuit MyWay sau al altui ultrabook pentru că măsurătorile nu spun mare lucru fără nişte valori de referinţă. Abia aştept testarea produsului final.

    P.S. Distanţierul “m-a spart”. =))

  2. Radu Neagu a scris pe:

    Bre, termometru ala e cu infrarosu, laserul ala e doar pentru pozitionarea corecta, ca sa stii unde citesti temperatura :)

  3. Monstru Post author a scris pe:

    First world problems…

  4. Radu Neagu a scris pe:

    Oohh, that’s below the belt :)

  5. neagu elea a scris pe:

    Buna ziua ,

    Raspunsul la intrebarea “Ce contrast masurat are display-ul lui MyWay U1401i ?” este 413:1 .

    “Ce ai face cu MyWay U1401i in prima zi dupa ce l-ai castiga?”

    :) ce gand frumos … Cu siguranta cred ca as exagera cu bucuria ca l-am castigat si as spune probabil la toti cunoscutii mei iar dupa aceea probabil mi-as duce leptopul vechi la reparat pentru al face cadou unei persoane care isi doreste dar momentan nu are posibilitatea sa-si cumpere

Lasa-ne un comentariu: