lab501.ro

Review – Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H vs Lenovo Legion 5 16ACH6A

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 25 August, 2021.

Bonus II – Despre RAM

 
Al doilea aspect pe care trebuie sa il discutam este configuratia memoriei RAM. Da, asa cum stim deja cu totii, utilizarea unei configuratii dual-channel este cruciala pentru a obtine performanta maxima de care sunt capabile procesoarele AMD din seria Cezanne. Totusi, configuratia dual-channel nu este singurul aspect care conteaza, frecventa, latentele si sub-latentele avand de asemenea o importanta crescuta, la fel ca si organizarea rank-urilor.

Spun asta pentru ca asa cum am observat in cadrul studiilor de memorii efectuate pe platforma AMD Ryzen 3000, o configuratie dual-rank va oferi o performanta ceva mai ridicata, datorita faptului ca IMC-ul integrat in procesoarele Cezanne beneficiaza din plin de pe urma interleaving-ului (accesarea independenta a informatiei din fiecare rank de memorie, in functie de nevoile procesorului).

Ei bine, nu doar organizarea rank-urilor conteaza, ci si densitatea IC-urilor. Asa cum este si firesc de altfel, densitatea chip-urilor de memorie creste in fiecare an – daca in urma cu cativa ani 8GB per stick era capacitatea maxima, stick-urile de 16GB si-au facut deja aparitia de cativa ani, stick-urile de 32GB au ajuns in mainstream anul trecut si deja se lucreaza la stick-uri de 64GB. Acest lucru a fost posibil datorita cresterii densitatii per IC.

Multi ani, standardul in cazul memoriei DDR4 a fost de 1GB (8 biti) per chip. 8 IC-uri montate pe o latura a unui stick de memorie formeaza un stick de memorie single-rank (64 de biti), in cazul memoriilor desktop. In cazul IC-urilor de 1GB densitate, 8 IC-uri pe o latura si 8 IC-uri pe o latura inseamna 16GB Dual Rank (doua rank-uri de 64 de biti), o configuratie des intalnita in zilele noastre. Ei bine, densitatea chip-urilor de memorie s-a dublat in ultimii doi ani, astfel incat am ajuns sa avem IC-uri de 2GB (16 biti). Asta inseamna ca pot exista stick-uri de 16GB single-rank, sau stick-uri de memorie de 32GB dual-rank.

Avantajul cresterii densitatii este evident. Daca pana acum platformele desktop cu 4 DIMM-uri erau limitate la 64GB, acum putem utiliza configuratii de 128GB pe desktop. Similar, daca pana acum notebook-urile cu 2 SO-DIMM-uri erau limitate la 32GB, acum putem utiliza 64GB. Pe de alta parte, cresterea densitatii are ca efect si o relaxare a latentelor secundare, cum ar fi tRFC-ul. Motiv pentru care, un notebook echipat cu stick-uri 1Rx16 (1 Rank x IC-uri de 2GB / 16 biti) va avea o performanta usor mai scazuta in jocuri decat un notebook care utilizeaza stick-uri 1Rx8 (1 Rank x IC-uri de 1GB / 8 biti).

Acest lucru nu este insa intentionat si nu are nici o legatura cu componenta rank-urilor (1Rx8 sau 1Rx16), ci doar cu latentele pe care IC-urile de mare densitate le au. De altfel, majoritatea industriei a migrat inspre IC-uri de o densitate ridicata, datorita accelerarii productiei acestui tip de IC-uri de catre producatorii de RAM, coroborata cu utilizarea unui proces de fabricatie mai eficient. Desigur, daca vom utiliza un kit dual-channel single rank 1Rx8 de 16GB vom vedea performante usor mai ridicate in jocuri decat daca utilizam un kit dual-channel single rank 1Rx16 de 16GB.

Pe de alta parte, gama Lenovo Legion utilizeaza exclusiv placi grafice cu TDP full, pe care avem si posibilitatea de a le overclocka, drept urmare performanta in jocuri este mai ridicata oricum, indiferent de tipul de memorie folosita. Daca totusi vreti sa stoarceti si ultimul strop de performanta din notebook-ul vostru, atunci puteti schimba kit-ul de ram 1Rx16 montat de producator cu un kit de memorii 1RX8, de aceeasi capacitate, frecventa si latente. Din punctul meu de vedere insa, acest lucru nu este necesar, supratactarea nucleului grafic aducand un spor de performanta semnificativ mai ridicat.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H vs Lenovo Legion 5 16ACH6A

Lasa-ne un comentariu: