Review – Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H vs Lenovo Legion 5 16ACH6A
Concluzii
Lenovo au intrat relativ tarziu pe piata produselor dedicate gamingului, insa resursele de care dispun, in calitate de cel mai mare producator de PC-uri din lume, coroborate cu dorinta de a evolua constant si talentul unor ingineri cu adevarat dedicati isi spun din plin cuvantul, gama Legion 2021 fiind probabil una dintre cele mai bine inchegate oferte pe care gamerii le au la dispozitie in momentul de fata.
Mai mult decat atat, modul in care notebook-urile din gama Legion au evoluat in ultimii ani, de la design, materiale utilizate in constructia notebook-urilor si solutii de racire si pana la detalii subtile, cum ar fi pozitionarea tastelor directionale sau revenirea webcam-ului pe rama superioara, are o incarcatura aparte pentru mine, unele dintre aceste detalii fiind discutate si analizate inca de acum 3 ani, in cadrul Legion Council, unde am participat cu entuziasm si cu dorinta de a imbunatati fiecare aspect posibil.
Si iata ca am ajuns in 2021, la 5 ani de la primele produse de gaming Lenovo testate de noi, respectiv la 3 ani de la intalnirea producatorului cu gameri, pasionati de hardware si profesionisti din domeniu, iar Lenovo au evoluat in acesti 5 ani cat alti producatori in 10. De ce spun asta? Ei bine, pentru ca dincolo de design si marketing, care au desigur importanta lor, producatorul s-a concentrat si pe aspecte de o importanta cruciala in constructia unui notebook de gaming.
Astfel, notebook-urile din gama Lenovo Legion folosesc exclusiv placi grafice full TDP, de la Legion 5, trecand prin Legion 5 Pro si pana la Legion 7, despre care vom discuta de altfel in curand. De asemenea, indiferent despre care serie discutam, sistemul de racire a primit o atentie sporita, scopul fiind cat se poate de clar – functionarea procesorului si a placii grafice in parametrii optimi, indiferent de situatie. Asta inseamna ca nici un notebook din gama Legion 2021 nu va intra in throttle, indiferent daca discutam despre sesiuni prelungite de gaming sau randari 3D.
In acest scop, nu doar sistemele de racire prezente pe cele trei serii au fost construite corespunzator, dar si componentele alese pentru fiecare serie au primit o atentie sporita. Astfel, pe Legion 5 si Legion 5 Pro vom intalni placi grafice pana la RTX 3070 Mobile, respectiv procesoare pana la Ryzen 9 din gama H, modelele HX, respectiv RTX 3080 Mobile, fiind rezervate varfului de gama Legion 7. Evident, vom vedea in curand si modele bazate pe Tiger Lake H45, respectiv placi grafice AMD, in momentul in care acestea vor fi lansate.
De asemenea, display-ul a primit atentia cuvenita, Legion 5 Pro si Legion 7 fiind echipate cu panouri de 16″, inconjurate de rame incredibil de subtiri, in timp ce Legion 5 integreaza un panou excelent de la AU Optronics. Exista insa si configuratii mai accesibile pentru Legion 5, cu panou de 120Hz, sau cu memorie in configuratie single-channel. Personal va recomand sa optati in primul rand pentru 16GB DDR4 in configuratie dual-channel, impactul asupra performantei in jocuri fiind semnificativ. Si daca portofelul va permite acest lucru, alegeti panoul de 165Hz. Nu doar pentru refresh, ci si pentru calitatea imaginii, excelenta atat in cazul lui Legion 5 Pro si Legion 7, cat si in cazul lui Legion 5, in echiparea de 165Hz.
Nu in ultimul rand, calitatea constructiei, eficienta sistemului de racire ColdFront 3.0 si integrarea tastaturii Legion Truestrike 2.0 au un impact direct atat asupra performantei, cele doua modele fiind departe de throttle pe toata durata testelor, cat si a experientei in utilizare, poate una dintre cele mai comode pe un notebook de gaming in ultimii ani. Astfel, Lenovo Legion 5 este modelul care ofera un raport calitate / pret imbatabil, in special daca este echipat cu panoul Full HD de 165Hz si 16GB DDR4 configurati in dual-channel, in timp ce Lenovo Legion 5 Pro ofera o experienta premium, ce-i drept fara iluminare RGB per-key, ca in cazul lui Legion 7.
Si asa cum am vazut si in cazul testului de astazi, performanta sistemului de racire afecteaza direct performanta procesorului, Lenovo Legion 5 Pro fiind unul dintre cele mai puternice notebook-uri testate de noi, chiar daca nu este echipat cu cel mai puternic procesor sau cu cea mai puternica placa video. Practic, Lenovo Legion 5 Pro este unul dintre cele mai interesante notebook-uri lansate in ultimii ani, care ofera o experienta aproape de perfectiune, indiferent daca discutam despre jocuri sau aplicatii mari consumatoare de resurse.
Comentarii
Niciun comentariu la: Review – Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H vs Lenovo Legion 5 16ACH6A
Pingback: Review – Lenovo Legion 7 16ACHG6 – next lab501
Pingback: Review – Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H – next lab501
Pingback: Review – Lenovo Legion 5 17ITH6 – Intel Core i5 11400H – next lab501