lab501.ro

Review – GoPro MAX 360 – Fusion la puterea a doua

Scris de: , in categoria: Featured, Gadget, in 5 November, 2019.

The Bad

 
Si uite asa am ajuns la finalul review-ului dedicat modelului GoPro MAX si cred ca acesta este unul dintre cele mai grele review-uri pe care a trebuit sa le scriu vreodata. Spun asta pentru ca nu reusesc sa imi aduc aminte de un produs care sa ma incante atat de mult si sa ma dezamageasca in egala masura in acelasi timp. Pentru ca, sa ne intelegem… GoPro MAX este un upgrade enorm fata de Fusion, o camera care aduce o multitudine de functii in plus, o camera care cred ca va aduce zeci, daca nu sute de ore de distractie pentru un numar ridicat de utilizatori. O camera pe care, sincer, imi doresc sa o folosesc!

Totusi, GoPro MAX este in acelasi timp o camera care avea potentialul de a fi exceptionala, dar care nu reuseste sa faca acest lucru, datorita unor serii de decizii cel putin discutabile, care mie pur si simplu mi se par lipsa de respect fata de cumparator. Si dintre acestea, lipsa unei aplicatii de reframe gratuite pentru desktop pusa la dispozitie de catre producator in momentul lansarii este una dintre cele mai mici probleme, pentru ca sunt sigur ca GoPro Player isi va face aparitia cat de curand si pe platformele Windows.

Fusion a fost un important prim pas in acest domeniu, care a demonstrat potentialul pe care o camera de actiune 360 il poate avea, daca este construita de un nume cu greutate in domeniu. Asa cum spuneam insa in momentul lansarii, existau o serie de neajunsuri, o parte din ele fiind rezolvate in momentul lansarii GoPro MAX. Din pacate insa, la doi ani de la lansarea modelului Fusion, desi ofera infinit mai multe optiuni, GoPro MAX se gaseste in aceeasi situatie – o camera 360 cu un potential urias, care care vine la pachet cu o serie de neajunsuri.

Trecand peste partea software, care poate fi imbunatatita constant in timp, de aceasta data este vorba despre neajunsuri hardware, in special rezolutia scazuta a celor doi senzori utilizati pe MAX, respectiv capacitatea infima, din punctul meu de vedere, a bateriei, care ofera in medie o ora de utilizare. Modul HERO este cam tot ce ne-am fi putut dori in plus de la GoPro MAX, dar posibilitatea de a filma cu o rezolutie maxima de 1920×1440, respectiv cu un framerate maxim de 60 de cadre pe secunda parca nu suna a “feature” in 2019.

Nu, nu spun ca ar trebui neaparat sa filmam 4K pe MAX, in fond, pentru camere cu o singura lentila avem la dispozitie HERO 8 Black, care exact pentru asta a fost gandita. Dar un 2560×1440 @ 60fps, respectiv 1920×1080 @120 fps ar fi trebuit sa fie ceva standard pentru o camera de actiune pana acum, fie ea si o camera care poate filma si in mod 360. Similar, 5.5MP pentru o imagine nu sunt deloc suficienti in momentul in care discutam despre o camera cu un unghi de cuprindere foarte larg.

Ca sa nu mai spun ca exista si o serie de minusuri chiar fata de Fusion, ceea ce, din nou, nu este normal. Astfel, nu mai putem capta fotografii in mod burst, desi camera este dotata cu un chipset mai puternic. Nu mai putem capta fotografii in mod RAW, nu mai exista un mod dedicat “night mode”, iar bit-rate-ul maxim pe care il putem seta in ProTune este 78Mbps, fata de 120 Mbps in cazul Fusion-ului. De ce avem parte de aceste downgrade-ului in cazul unei camere cu doi ani mai tanara, echipata cu un chipset puternic, care a demonstrat din plin de ce este capabil pe HERO 6/7/8… eu unul nu pot sa imi dau seama.

Cert este ca MAX-ul ar fi trebuit sa ofere ceva mai mult la aceste capitole si din pacate nu o face. Utilizez GoPro inca de la modelul HERO si am vaga senzatie in ultimii ani gigantul american uita un lucru… Pasionatii de sporturi extreme au dus aceasta companie acolo unde este acum, nu vloggerii sau alte tipuri de creatori de continut. Iar pasionatii de sporturi au nevoie de o camera fiabila, cu o autonomie cat mai ridicata si nu in ultimul rand…care sa fie cat mai simplu de folosit. GoPro MAX bifeaza o parte din aceste cerinte… insa nu chiar pe toate.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: