lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

Scris de: , in categoria: Featured, Foto, Gadget, in 24 November, 2014.

Cuisine

 
O componenta fascinanta a oricarei calatorii este bucataria zonei pe care o vizitezi, aspect cu atat mai interesant cu cat vizitam pentru prima data Africa sub-ecuatoriala. Bucataria din Zanzibar este alcatuita in marea ei majoritate din lucruri care cresc in ocean (pesti, fructe de mare), vita si pui, fiind evidente influentele arabe sau chiar indiene.

Pentru preturi destul de convenabile (uriase pentru zona, desigur) puteti sa va delectati cu cei mai proaspeti pesti (white snapper, red snapper, peste spada), caracatita este unul dintre felurile principale de mancare iar homarii, langustele, crabii si crevetii sunt la fel de populari in bucataria locala cum sunt la noi porcul si cartofii.

Un fel de mancare costa ~13-16000 TSH pentru albi (8-10 USD) si include unul dintre tipurile de carne de mai sus si garnitura (orez, chapati, fasole, cartofi dulci sau ugali – un fel de mamaliga din gris). In general, pestii sau fructele de mare se prind chiar in dimineata zilei in care sunt gatiti, frigiderele fiind ceva mai putin raspandite in zona. Prin urmare, am avut ocazia sa mancam peste, homar sau caracatita proaspat scoase din ocean, precum si vita masala sau chiftelute de vita zebu.

 
Allview X1 Soul

Food-Soul-01

Food-Soul-02

Food-Soul-03

Food-Soul-04

Food-Soul-05

Food-Soul-06

Food-Soul-07

Food-Soul-08

Food-Soul-09

Food-Soul-10
 
Desigur, pe langa mancarea pe care am servit-o la bungalow, ne-am bucurat din plin de mancarurile traditionale de pe strada, pe parcursul diferitelor excursii (stati linistita doamna doctor, ne-am spalat pe maini inainte si am avut grija sa mancam feluri prajite in ulei, ca sa fim siguri). Aici preturile sunt mult mai mici (chapati este lipia locala, facuta cu faina si ulei – la bungalow costa 2000 TSH, pe strada costa 200 TSH) si gusturile sunt cat se poate de autentice. Am mancat samosa, chapati si gogosi in ziar, pe marginea drumului, dar si un fel de shaorma “la folie de aluminiu”, ca farfurie nu ii pot spune.

Practic, respectiva “shaorma” consta in alegerea a 3-4 frigarui de zebu. Vanzatorul scotea carnea de pe frigaruie si o punea pe o folie de aluminiu, apoi punea deasupra cartofi prajiti, salata si doua sosuri. Am incercat sa ii explic ca o vreau infasurata in chapati, mi-a zis no problem, a luat o lipie, a taiat-o bucati si a adaugat-o in amestec. Bonus – se consuma cu mana, la botul “microbuzului”.

O alta garnitura cat se poate de populara este reprezentata de bananele prajite. Aici, bananele care se consuma crude sunt foarte mici si aromate, sau bananele rosii. Bananele mari, pe care le cumparam noi de la magazin, aici sunt folosite pentru mancare si sunt servite adeseori prajite in ulei.

Daca sunteti curiosi cum arata bucataria unui restaurant de pe marginea strazii, puteti privi ultima imagine de pe aceasta pagina. Intr-un ceaun se pregatea ceaiul, in altul se fierbeau cartofii iar doamna din imagine pregatea chapati. In curtea din dreapta imaginii stateau gainile…
 
Allview X1 Xtreme

Food-Xtreme-01

Food-Xtreme-02

Food-Xtreme-03

Food-Nikon

Comentarii

4 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

  1. RazvanS a scris pe:

    Foarte faina prezentarea. Multumesc.

  2. Luke a scris pe:

    Foarte bun articolul, cat despre destinatie…superba!

  3. Zanzibar Fain :D

  4. Lucian Mihai a scris pe:

    Ok

Lasa-ne un comentariu: