lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

Scris de: , in categoria: Featured, Foto, Gadget, in 24 November, 2014.

Zanzibar

 
Din cei 47 de milioane de locuitori ai Tanzaniei, aproximativ 1.3 milioane populeaza regiunea autonoma Zanzibar. Dintre acestia, ~800.000 locuiesc pe insula Unguja/Zanzibar, cea mai mare insula din arhipelag iar aproximativ o treime dintre acestia locuiesc in Stone Town (Zanzibar City). Aceasta insula masoara ~85Km lungime si 39Km latime si reprezinta, evident, destinatia excursiei despre care va povestesc eu astazi.

De ce Zanzibar? Pai este destul de simplu… Fiind situata la ~ 5 grade sub ecuator, aceasta insula beneficiaza de o clima cat se poate de prietenoasa cu turistii (max 33 oC, min 22 oC). Bine, stiu ca noi vedem 33 oC si ne gandim ca in Bucuresti 33 oC nu inseamna mare lucru, insa umiditatea este factorul care te face sa simti cu adevarat caldura… Africa. Ganditi-va ca la ecuator razele sorelui pica aproape perpendicular pe pamant, prin urmare vei resimti din plin puterea sa acolo, chiar daca temperatura nu pare atat de impresionanta.

Pozitionarea in proximitatea ecuatorului inseamna ca zilele urmeaza un program destul de monoton ( soarele rasare in jurul orei 6 dimineata si apune in jurul orei 18), insa aceasta pozitionare geografica si aceasta clima au facut din Zanzibar una dintre cele mai interesante destinatii pentru pasionatii de natura sau sporturi acvatice (snorkeling, scuba, kite).

Clima sub-ecuatoriala este factorul care i-a adus Zanzibarului denumirea de insula condimentelor. Cuisoare, scortiosoara, vanilie, curcuma, nucsoara, coriandru, piper si multe altele cresc aici din abundenta, alaturi de fructe precum bananele, ananasul, mango, papaya, Jack fruit sau Custard apple.

Pozitionarea in Oceanul Indian, protejata de o bariera de corali, a facut ca Zanzibarul sa fie un paradis pentru cei pasionati de sporturi acvatice iar apa turcoaz, nisipul de un alb orbitor si lipsa rechinilor (care nu pot trece de bariera de corali) sunt factori imbietori chiar si pentru cei mai lenesi dintre noi.

Per total, Zanzibarul imbina elemente specifice africii de est (populatia este in mare majoritate alcatuita din etnici swahili) cu elemente demne de un paradis tropical (recifuri de corali, fauna marina bogata, apa incredibil de calda si limpede, plajele albe strajuite de palmieri si cocotieri).

Daca luam in calcul si bogata incarcatura istorica (Zanzibarul a facut parte sute de ani din marele Sultanat al Omanului, apoi din imperiul britanic, respectiv german, fiind poarta prin care condimentele si sclavii din Africa ajungeau in orientul mijlociu) precum si faptul ca Freddy Mercury s-a nascut in Stone Town, este clar ca avem de-a face cu o destinatie exotica numai buna pentru cei mai putin mofturosi si o idee mai curajosi. Era sa uit… v-am spus ca Zanzibarul este un paradis tot timpul anului, cu alte cuvinte puteti face plaja si in Ianuarie sau Februarie?

 
Allview X1 Soul
 
3 - Zanzibar

Comentarii

4 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

  1. RazvanS a scris pe:

    Foarte faina prezentarea. Multumesc.

  2. Luke a scris pe:

    Foarte bun articolul, cat despre destinatie…superba!

  3. Zanzibar Fain :D

  4. Lucian Mihai a scris pe:

    Ok

Lasa-ne un comentariu: