lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

Scris de: , in categoria: Featured, Foto, Gadget, in 24 November, 2014.

Spice Tour

 
Zanzibar este supranumita si insula condimentelor, prin urmare nu puteam rata ocazia de a vedea condimente si fructe exotice in mediul lor natural. Trebuie sa va spun de la bun inceput ca oamenii sunt foarte sinceri si nu te mint in privinta a ceea ce vizitezi, in sensul ca ti se spune de la bun inceput ca plantatiile deschise vizitelor exista special pentru acest scop. Industrial, tot ce am vazut noi aici se planteaza pe hectare intregi, cate un singur tip de condiment sau fruct.

Mai intai am vazut cum arata curcuma, condimentul care da culoarea galbena diferitelor feluri de orez pe care le poti manca in Asia. Curcuma este radacina unei plante si arata ca un morcov mai mic. Evident, nu puteam rata bananele rosii, al caror nume in Swahili inseamna efectiv “banana piele de alb”, facand referire la modul in care albii se inrosesc in cateva ore dupa ce ajung in Zanzibar.

Majoritatea fotografiilor de mai jos sunt facute cu Nikon AW110, cu cateva exceptii unde am folosit pozele facute de Gabi cu Sony DSC-TX20.

 

Spice-01

Spice-02
 
Jack Fruit este unul dintre acele fructe pe care nu le vei vedea in Europa sau SUA, deoarece este foarte perisabil. Cand uriasul fruct este copt, poate fi consumat intr-o perioada foarte scurta (~o saptamana) dupa care se strica. Cand il desfaci, coaja secreta o substanta cu proprietati similare cu Super Glue-ul, asa ca atentie la degete. Continutul este o pulpa alba, densa, care seamana la gust cu o combinatie dintre banana si ananas.
 

Spice-03
 
Apoi am vazut cum arata in natura nucsoara. Se spune ca pielita rosie din jurul semintei este consumata de catre barbatii care au mai multe sotii, dar ca nu ar fi indicat sa o consumi daca ai o singura sotie pentru ca o sa o epuizezi…

 

Spice-04

Spice-05
 
Custard Apple este un alt fruct perisabil, dar cu un gust foarte bun si cu o textura foarte lipicioasa. Dupa Custard Apple am vazut cum arata un fruct bine cunoscut, adica ananasul. Dupa ce ajunge la maturitate, fructul de culege iar planta moare. Daca tai partea de deasupra si o plantezi, in 3 luni vei avea…un alt ananas. Si in cazul bananilor povestea este interesanta pentru ca dupa ce indepartezi ciorchinele de banane planta trebuie taiata, insa in trei luni va creste din nou.

 

Spice-06

Spice-07

Spice-08

Spice-09-SONY
 
Am vazut apoi lemongrass (iarba de lamaie), care este folosita pentru a aroma diverse mancaruri sau bauturi si dupa aceea am vazut cum creste cafeaua in copac.
 

Spice-10

Spice-11

Spice-12

Spice-13
 
Apoi a venit randul unui condiment foarte important pentru Zanzibar, supranumit regele condimentelor, a carui productie este controlata in intregime de stat. Este vorba despre cuisoare, care cresc din abundenta in Zanzibar.
 

Spice-14

Spice-15-SONY

Spice-16
 
Fructele rosii care seamana cu Litchi poarta denumirea de “local lipstick” si contin o substanta portocalie folosita de femei pentru machiaj. Ati vazut cu siguranta aceasta culoare in cazul punctului colorat pe care hindusii il poarta pe frunte.
 

Spice-17

Spice-18
 
Unde exista un rege al condimentelor exista cu siguranta si o regina, iar aceasta este scortisoara, arborele din care localnicii folosesc toate partile. Coaja copacului este faimosul condiment pe care il punem in vin fiert sau turta dulce, in timp ce din radacina acestuia se prepara diverse medicamente cum ar fi Vicks Vapo rub.

Dupa scortisoara a venit momentul sa vedem cum arata migdalele in copac. Ei bine, eu credeam ca migdalele sunt ca niste nuci (un sambure moale intr-un invelis tare). Ceea ce este adevarat. Doar ca in jurul respectivei “nuci” exista un invelis de dimensiuni considerabile, cat se poate de moale si carnos.

 

Spice-19-SONY

Spice-20

Spice-21-SONY
 
Am vazut apoi piperul, care ni s-a explicat ca este o singura planta, iar diversele forme ale condimentului (alb, verde, rosu, negru) au legatura cu perioada in care este cules si cum este procesat. A urmat ghimbirul, pe care il cunosteam foarte bine deoarece am crescut si eu asa ceva in ghiveci.

Vanilia, la fel ca si piperul, este o planta agatatoare care depinde de existenta altor copaci pentru a creste si pentru a se dezvolta.

 

Spice-22

Spice-23

Spice-24
 
Turul a culminat cu un moment artistic, in care un culegator de nuci de cocos a escaladat un cocotier urias, apoi ne-a servit pe fiecare cu cate o nuca de cocos pentru a ne bucura de sucul acesteia. Nu in ultimul rand, fetele au fost incoronate ca regine, iar baietii ca regi, cu ajutorul unor coroane din frunze de palmier manufacturate rapid de catre insotitorii nostrii.

Apoi am fost invitati sa gustam din majoritatea fructelor pe care le-am vazut acolo (Jack Fruit, Custard Apple, papaya, mango, maracuja, gref) si dupa aceea am putut cumpara condimente special pregatite pentru turisti.

Evident, am vazut mai multe lucruri decat am surprins in poze (coriandru, papaya, arbore de cauciuc, etc) iar turul este gratuit, in sensul ca nu trebuie sa platesti o taxa de intrare. Cu toate acestea, la sfarsit poti lasa o atentie pentru echipa de ghizi, ~ 10000 TSH per vizitator fiind un lucru de bun simt.

 

Spice-25

Spice-26-SONY

Comentarii

4 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

  1. RazvanS a scris pe:

    Foarte faina prezentarea. Multumesc.

  2. Luke a scris pe:

    Foarte bun articolul, cat despre destinatie…superba!

  3. Zanzibar Fain :D

  4. Lucian Mihai a scris pe:

    Ok

Lasa-ne un comentariu: