lab501.ro

Asus VivoTab RT review – Transformer, meet Windows RT

Scris de: , in categoria: Tablete, in 12 December, 2012.

Sistemul de operare

 

Daca este sa vorbim in termeni mai putin tehnici, Windows RT ar putea fi confundat drept fratele retardat al lui Windows 8. Microsoft a ales sa foloseasca aceeasi interfata si sa diferentieze cat se poate de subtil cele doua sisteme de operare, cu toate ca nivelul de flexibilitate al celor doua difera destul de mult. Ecranul de start ramane acelasi, cu fix aceleasi posibilitati de personalizare: aranjarea tiles-urilor, alegerea culorilor pentru foreground si pentru background, dar nu mult mai mult. Experienta ramane si ea la fel de fluenta, astfel incat nu voi blama pe nimeni ce confunda Windows RT cu Windows 8.

Neobisnuit pentru Windows RT, un sistem de operare dedicat tabletelor si altor device-uri ARM, este faptul ca desktop-ul clasic si filesystem-ul nu sunt ascunse utilizatorului. Daca preferati sa vedeti un wallpaper peste care sunt dispuse binecunoscutele pictograme si sa folositi mai mult de doua ferestre in acelasi timp, Windows RT va ofera si aceasta posibilitate. Prezenta File Explorer-ului contribuie la fel de mult la senzatia ca ai de-a face cu un PC adevarat, putand sa accesezi fisierele “the old way” – C:\Users\ihlades\Pictures de exemplu. Ma tem insa ca aceste functii nu se vor dovedi utile in cele din urma, ba mai mult, ele vor induce utilizatorii in eroare, facandu-i sa creada ca sistemul de operare este mai flexibil si puternic decat in realitate… Iar motivele sunt simple.

Incercati numai sa instalati o aplicatie prin metoda clasica: accesati site-ul, download-ati installer-ul si rulati-l. Veti fi intampinat de o eroare care va spune frumos ca aplicatia nu poate rula pe PC-ul dumneavoastra si ca trebuie sa folositi magazinul de aplicatii Windows pentru a instala software nou. Tocmai de-asta consider ca multi vor fi indusi in eroare: Windows RT se straduieste atat de mult sa semene cu Windows 8 si ii iese atat de bine incat vei avea pretentii serioase de la el, insa cea mai importanta parte lipseste… aplicatiile cu care ne-am obisnuit in atatia si atatia ani de utilizare a PC-ului nu mai pot fi folosite.

Daca desfaci puzzle-ul in bucati mai mici, totul are sens. ARMv7 si x86_64 sunt doua arhitecturi incompatibile din punct de vedere al setului de instructiuni, iar modelul de afacere cu magazinul de aplicatii a fost dovedit extrem de profitabil de catre Apple si Google. Mai mult decat atat, centralizarea aplicatiilor pentru a facilitatea descoperirea lor este o idee foarte buna. Privind problema in ansamblu insa, realizezi ca Windows RT este Windows 8 dar fara creier. Incercand sa-l faca sa semene atat de mult cu varianta x86, cei de la Microsoft au crescut asteptarile atat de mult incat e dezamagitor sa nu il poti folosi ca pe un PC clasic.

Dar hei, Microsoft Office 2013 Preview este inclus in Windows RT si se va face upgrade la versiunea finala atunci cand ea va aparea. Trebuie spus, in raport cu solutiile oferite de iOS sau Android, asta este un mare plus de productivitate pentru secretare.

Comentarii

10 comentarii la: Asus VivoTab RT review – Transformer, meet Windows RT

  1. ferike a scris pe:

    “Cu toate ca a fost o incercare foarte buna de la Lenovo, motiv pentru care am spus ca imi doresc ca si Ultrabook-urile sa fie construite cel putin la fel de bine, mici probleme si-au gasit loc in sasiul hibridului american…”

    Care american?

  2. Ihlades Post author a scris pe:

    Lenovo, parte din IBM, bineinteles.

  3. ferike a scris pe:

    N-ai inteles. Lenovo a cumparat in 2005 de la IBM divizia Personal Computing Division, dupa acordul din 2004: “Lenovo and IBM announce an agreement by which Lenovo will acquire IBM’s Personal Computing Division, its global PC (desktop and notebook computer) business. The acquisition forms a top-tier (third-largest) global PC leader.”

    recomand link-ul urmator, pentru tinerii care nu stiu istorie: http://www.lenovo.com/lenovo/ro/en/history.html

    Lenovo nu a fost parte din IBM niciodata :). Chestie de nuanta, zic.

  4. “Ihlades a scris pe: 12 December, 2012 at 14:54
    Lenovo, parte din IBM, bineinteles.”

    what?!?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lenovo#IBM_personal_computer_business

  5. Wow, cata atentie….

  6. A.si o mentiune…or stii unii istorie…oameni pe aici stiu hardware…mult…cat sa ii trainuiasca pe aia mai “batrani” care stiu doar istorie… Asa ca atentie la review si mai putina gargara de pr…

  7. ferike a scris pe:

    hai mai monstru, ce naiba, asa ne cunoastem, va dau un feedback (nu tie, lui lui ihlades, the young jedi, ca asa invata, nimeni nu se naste invatat).

    Si daca ai o forma minima de respect fata de mine, nu ma lua te rog cu pr gargara. Ca acum sunt pe partea cealalta a baricadei n-are nici o legatura cu discutia de fata. Discutia o aveai, daca nu ti-ai dat seama, cu unul din gasca old school (Anghelidi, Decebal, remember those names?), care n-a dormit in papucii statului in acele vremuri. For 6 fu***g long and nice HARDWARE years, monstru!

  8. Feedback-ul e una, nota de malitiozitate este alta. Young Jedi asta mic stie al naibii de mult hardware. Si te-am luat cu PR gargara pentru ca sasiul american sau chinezesc nu faceau nici o diferenta in acest review.

  9. ferike a scris pe:

    diferenta este in profesionalismul vostru monstru, te rog nu ma intelege gresit. nu m-as fi legat de acest aspect (sau orice aspect) daca tot acelasi review ar fi aparat in alta parte …(de exemplu un site care are obiceiul sa fure stiri/articole de la voi).

    Nu-mi scoate ochii si nu o numi malitiozitate ca m-am legat de acest mic detaliu. Malitios as fi fost daca m-as fi legat inutil de observatiile mai mult sau mai putin subiective/pertinente ale lui ihlades, legate de materialele folosite, de utilitatea tastaturii (care btw, in Romania are un attachemt rate de 55%, worldwide peste 60%, adica in traducere libera, la fiecare 10 tablete vandute peste 6 cumparatori iau si tastatura), greutatea totala, etc. Acolo e taram sfant, fiecare cu parerea lui.

  10. Malitiozitatea sta in ton nu in ce detaliu abordezi…

Lasa-ne un comentariu: