Review – ASUS Zenbook S14 OLED UX5406S – Intel Core Ultra 7 258V
ASUS Zenbook S14 OLED UX5406S
Buna ziua si bine v-am gasit, dragii mei! Asa cum stiti, ieri am publicat o avalansa de articole, in care tratam cea mai noua generatie de procesoare Intel, mai precis Intel Arrow Lake, sau Intel Core Ultra 200. V-am povestit de asemenea si cum se produc placile de baza pentru aceste procesoare, dar si cum arata 4 dintre aceste placi de baza, una dintre ele fiind chiar placa la a carei productie am asistat in fabrica.
Ei bine, procesoarele din seria Arrow Lake nu sunt primele procesoare din seria Intel Core Ultra 200 lansate de Intel, acestia anuntand in urma cu o luna si familia de procesoare dedicate notebook-urilor ultraportabile, nume de cod Lunar Lake. Daca va mai aduceti aminte, in August va povesteam despre Meteor Lake si planurile celor de la Intel pentru viitor. Ei bine, aceste planuri includ lansarea procesoarelor Lunar Lake pentru notebook-uri ultraportabile in Septembrie, lansarea procesoarelor Arrow Lake pentru desktop-uri, in Octombrie, respectiv lansarea procesoarelor Arrow Lake-HX pentru notebook la o data ulterioara.
Acestea au o arhitectura similara, diferenta fiind data de scalarea pentru platforma pentru care sunt gandite, respectiv de solutia grafica folosita. Astfel, daca Arrow Lake sunt procesoare cu un TDP respectabil, care ataca segmentul de varf din zona desktop (Arrow Lake S), respectiv notebook (Arrow Lake HX), in gama Lunar Lake gasim modele cu un TDP de 17W (cu exceptia unui model), alcatuite din 4 nuclee Performance si 4 nuclee Low Power Efficient. Diferenta intre aceste modele este data de frecventa de functionare, cantitatea de memorie cache, cantitatea maxima de memorie pe care o pot folosi, solutia grafica si numarul de unitati NPU.
Noi am primit la teste un ultraportabil ASUS Zenbook S14 OLED UX5406S, echipat cu un procesor Intel Core Ultra 7 258V, cu o frecventa cuprinsa intre 2.2 si 4.8GHz, echipat cu 12MB memorie cache, o solutie grafica Intel Arc Graphics 140V si 47 de unitati NPU. Acesta este produs in aceeasi litografie ca si fratii mai mari din familia Arrow Lake, mai precis TSMC N3B pentru partea de compute, respectiv TSMC N6 pentru partea de I/O, Intel renuntand intre timp la procesul de fabricatie Intel 20A.
Comentarii
Salutare !
Aflu lucruri noi : TSMC N3B ,respectiv TSMC N6 .
Ha ! Si miliardele bagate de Intel in cele 8 sau 9 fab pe 10 nm si 16 nm , not to mention 22nm devin precum lampile incandescente comparate cu tranzistorii anilor ’60.
Cum a putut TSMC sa inoveze , cu o cadenta de 2 ani , iar Itel a batut pasul de la 22 la 16 nm 5 sau 7 ani de zile …
In cazul Intel as spune incapatanare, management prost… 22 si 10 nm si-au facut treaba la Intel, problema a fost mai departe :)