Review – ASUS Zenbook S14 OLED UX5406S – Intel Core Ultra 7 258V
Lunar Lake
Lion Cove reprezinta arhitectura nucleelor de performanta (P-core) dezvoltata pentru a oferi o putere de procesare ridicata. Aceasta arhitectura aduce o crestere a performantei per nucleu (IPC – Instructions Per Clock) si imbunatatiri in eficienta energetica. Lion Cove ofera o crestere a IPC-ului fata de generatiile anterioare, datorita optimizarilor la nivel de micro-arhitectura, inclusiv o cale de executie mai eficienta, latente mai mici si capacitati de buffering mai mari. Cache-ul L2 este extins la 3MB per nucleu, comparativ cu 2MB la Raptor Cove.
Skymont, arhitectura E-core utilizata in Arrow Lake si Lunar Lake, este destinata sarcinilor care nu necesita putere mare pe un singur fir de executie, dar beneficiaza de paralelism si consum redus. Skymont aduce o crestere a eficientei energetice fata de Gracemont, datorita arhitecturii optimizate si a procesului avansat de fabricatie pe 3nm. Skymont imbunatateste IPC-ul cu aproximativ 32% comparativ cu generatia precedenta, contribuind astfel la performanta multithreaded.
Intel au renuntat la tehnologia Hyper-Threading in cazul procesoarelor Arrow Lake si Lunar Lake, pentru a imbunatati eficienta energetica si performanta in gaming. Hyper-Threading consuma energie si spatiu suplimentar pe die, generand caldura care nu este compatibila cu focusul pe eficienta al acestor arhitecturi. Cresterea performantei nucleelor Skymont face eliminarea Hyper-Threading aproape insesizabila in scenariile multithreaded.
De asemenea, Intel integreaza un NPU (unitate de procesare neuronala) optimizat, denumit NPU3, cu o capacitate cuprinsa intre 40 si 48 TOPS (int8), destinat accelerarii sarcinilor bazate pe AI si machine learning. Nu in ultimul rand, avem de-a face cu o noua solutie grafica integrata, denumita in cazul de fata Intel Arc 140V.
Comentarii
Salutare !
Aflu lucruri noi : TSMC N3B ,respectiv TSMC N6 .
Ha ! Si miliardele bagate de Intel in cele 8 sau 9 fab pe 10 nm si 16 nm , not to mention 22nm devin precum lampile incandescente comparate cu tranzistorii anilor ’60.
Cum a putut TSMC sa inoveze , cu o cadenta de 2 ani , iar Itel a batut pasul de la 22 la 16 nm 5 sau 7 ani de zile …
In cazul Intel as spune incapatanare, management prost… 22 si 10 nm si-au facut treaba la Intel, problema a fost mai departe :)