Sony Xperia S – Intoarcerea la origini
Sistemul de operare
Sistemul de operare este unul dintre punctele slabe ale terminalului produs de SONY. Lansarea oficiala a lui Xperia S s-a petrecut in luna februarie a acestui an, moment in care aveam deja disponibil sistemul de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Cu toate astea telefonul nu ruleaza noua versiune de sistem de operare ci 2.3 Gingerbread cu un viitor update la 4.0 undeva la sfarsitul anului. Cam mult au de asteptat utilizatorii lui Xperia pentru noua versiune de software. Nu prea cred ca developer-ii de la SONY au vreo scuza pentru o intarziere atat de mare a actualizarii, mai ales fiindca avem de-a face cu varful de gama al companiei japoneze.
Dar sa revenim, desi Xperia S ruleaza cu ajutorul lui Gingerbread sa nu va inchipuiti ca discutam despre un OS standard. Spun asta pentru ca SONY a realizat un UI special pentru acest telefon, UI ce este generalizat pe toate seria de telefoane Xperia si care aduce un plus la imaginea de brand. Timescape UI este de fapt o serie de aplicatii dezvoltate cu gandul la social media, aplicatii ce se pot regasi pe post de widget-uri si de shortcut-uri cam prin orice meniu veti naviga.
Sistemul de unblock este similar cu cel gasit pe toate terminalele cu Gingerbread fiind insa customizat in stilul Xperia, ca de altfel foarte multe alte elemente grafice. Se simte ca nu lucram cu orice terminal cu Gingerbread ci avem de-a face cu un Xperia, lucru bun de altfel pentru ca aduce un plus de imagine bine-venit cred eu. Dupa ce deblocam avem in fata ecranul principal decorat cu unul dintre cele 5 wallpapere live din nou trademark Xperia. Avem de-a face cu un tip de waveform ce reactioneaza la touch si la slide-urile pe ecran si care se poate schimba in functie de schema coloristica pe care o alegem.
O alta facilitate cu care utilizatorii de Gingerbread nu sunt obisnuiti este posibilitatea de a face screenshot-uri fara necesitatea de root. SONY s-a gandit la acest lucru si a integrat in meniul de shut-down accesibil prin apasarea lunga a butonului de on/off.
Butonul prin care avem accesibile paginile cu aplicatiile preinstalate se regaseste in mijloc zona fiind cu utilitate dubla. Spun asta pentru ca in momentul in care vrem sa stergem un shortcut al unei aplicatii de pe ecran iconita se transforma intr-un cos de gunoi unde putem arunca respectiva aplicatie. O data intrati in paginile cu aplicatii putem observa doua zone distincte una in partea de sus ce ne arata in care dintre screen-uri suntem in timp ce cel din partea inferioara contine 3 butoane: meniu, home si deschiderea modului de vizualizare a tuturor screen-urilor. Este destul de utila aceasta bara de jos, mai ales avand in vedere ca butoanele fizice din partea de jos nu sunt foarte ergonomice. E ca si cum cei care au gandit soft-ul au incercat sa repare eroarea celor ce s-au ocupat de partea de hardware a telefonului.
Revenind la screen-urile principale observam ca in setarea standard avem 2 ecrane foarte interesante. Primul este un fel de centru de control pentru mai toate setarile telefonului. Cu ajutorul acestuia putem activa sau dezactiva serviciile de date, Bluetooth-ul cat si controla luminozitatea sau activarea / dezactivarea modului avion. In partea de sus avem si un widget de vreme, widget ce se poate expanda asa cum puteti vedea in screen-ul din mijloc, oferind astfel o serie de detalii suplimentare. Cel de-a doilea ecran interesant este cel de Timescape. Acesta ne permite sa avem on-screen un live feed al Facebook, Twitter s.a.m.d., o aplicatie zic eu interesanta pentru cei care urmaresc si comunica constant prin acest tip de site-uri.
In ultimele doua screenshot-uri puteti admira galeria de imagini, galerie ce este conectata cu facebook-ul si care organizeaza continutul in functie de sursa. Puteti astfel salva sau trimite mai departe imagini urcate de prieteni pe facebook si sa aveti o baza de imagini cu cam tot ce misca pe profilul personal din punct de vedere al pozelor. In cel de-al doilea ecran avem si partea de telefon care este de asemenea customizata in stilul Xperia.
In asteptarea upgrade-ului promis pe cutie la Android 4 nu pot spune ca ce a facut SONY cu Gingerbread este rau. Mi-a placut ca in niciun moment nu am avut senzatia ca ma joc cu un alt terminal 2.3, customizarea Xperia fiind vizibila in aproape 90% din elementele grafice. Este un lucru pozitiv fiind extrem de interesant pentru ca majoritatea producatorilor incearca din ce in ce mai mult sa isi puna amprenta pe sistemul de operare din punct de vedere grafic.
Comentarii
Am fost fan Sony-Ericsson, am avut destul telefoane de la ei, printre care amintesc T10, T28, T68i, K750i, W810i. Pana nu demult chiar imi doream cu ardoare un W902. Am apreciat intotdeauna ceea ce Sony reusea sa aduca in plus fata de alti producatori dar in cazul de fata, ma intreb daca (virgula) camera foto de 12 Mpx si display-ul HD si prezenta unui port HDMI justifica diferenta de aproape 700 lei, fata de un Samsung Galaxy S2 pe care il gasim tot la evoMAG la 1879 lei. Personal nu as renunta la customizabilitatea pe care o ofera S2 in favoarea unui display HD fie el chiar cu 342 ppi. Acelasi plastic ieftin il gasim si pe S2, insa bunul simt chiar m-ar impiedica sa dau 25xx lei pe un Xperia S, cand la acelasi pret gasim One X sau cu 250 lei in plus gasim S3. Este overpriced, incorporeaza pe alocuri tehnologii mai slabe decat S2, care desi este mai batran cu aproape un an, are Bluetooth 3.0 si camera frontala de 2Mpx.
Pingback: Sony Xperia S update la Android 4.0 | lab501