Sony Xperia S – Intoarcerea la origini
Ecran
Ecranul, asa cum discutam mai devreme, ar fi trebuit sa fie unul dintre punctele cheie alte lui SONY Xperia S. Utilizarea unui display de 4.3 inci de tip LCD iluminat LED ce afiseaza imagini la o rezolutie de 1280 x 720 si un PPI de 342. Din punct de vedere al claritatii si al reproducerii culorilor nu prea am ce sa ii reprosez la prima vedere. Din pacate insa nu acelasi lucru pot spune despre luminozitate si contrast telefonul fiind extrem de greu de folosit in conditii de luminozitate ambientala ridicata daca nu este setata luminozitatea la nivel maxim. Mai mult decat atat nu mi-a placut ca nu exista un mod de reglare automata a luminozitatii aceasta putandu-se seta doar manual.
Nici vorba deci sa putem compara display-ul ce doteaza Xperia S cu cel al altor terminale ce beneficiaza de aportul unor ecrane Super AMOLED sau Super IPS LCD2. Este totusi un ecran reusit care cu mult succes s-ar fi potrivit pe modele de telefoane dintr-o clasa medie. Discutand insa despre un varf de gama imi pare inaceptabila alegerea celor de la SONY. In afara de aspectele despre care am discutat mai sus un alt dezavantaj clar vine de la utilizarea acestui tip de ecran: autonomia redusa. In plus acest tip de ecran afecteaza si grosimea totala a smartphone-ului, Xperia S fiind depasit din acest punct de vedere de majoritatea modelelor noi.
Cam atat despre observatiile practice si hai sa vedem ce zice colorimetrul din dotare despre nivelul maxim de alb si de negru, ambele rezultate generandu-ne contrastul.
Observatiile referitoare la ecran se adeveresc si din testele cu colorimetrul xRite iDisplay Pro singurul capitol la care display-ul lui Xperia S are un minim avantaj fiind nivelul de alb. Daca ne uitam insa la nivelul de negru si implicit la contrast vom observa ca terminalul SONY este depasit la distanta mare de toate telefoanele prezente in grafic.
Receptie si calitatea audio
Si cum nu puteam sa testez un telefon fara sa il folosesc, aproximativ o saptamana SONY Xperia S a fost telefonul meu principal. Am putut astfel sa analizez, chiar daca subiectiv, calitatea audio in mai multe situatii cat si nivelul de receptie. Incepand cu acesta din urma nu pot spune ca am avut probleme in niciun moment cu semnalul. Nu acelasi lucru pot spune din pacate despre calitatea audio in timpul convorbirii. Suspectez ca difuzorul principal integrat nu este suficient de puternic pentru a genera destul volum, situatia fiind mai ales deranjanta in zone cu volum ambiental ceva mai ridicat. De foarte multe ori a trebuit sa fac eforturi considerabile sa imi aud interlocutorul. Nu aceeasi problema se manifesta insa in sens invers, convorbirile fiind receptionate in capatul opus fara probleme, probabil datorita microfonului cu functie de active noise cancelling.
Am vorbit mai devreme despre castile ce sosesc in pachetul lui Xperia S. Am folosit aceste casti atat pentru a asculta muzica cat si pentru convorbiri, pe post de handsfree, si va pot spune ca sunt cele mai bune casti pe care le-am auzit. Bineinteles ma refer la casti integrate in pachet si nu la solutii aftermarket. In primul rand izolatia este foarte buna, reusind sa blocheze aproape total zgomotul ambiental, chiar si cand ne plimbam prin zone zgomotoase. In al doilea rand sunetul reprodus este cald si placut, toate frecventele fiind reproduse ireprosabil. Un plus aici avand in vedere ca pasul intai pentru cumparatorii de smartphone-uri ceva mai audiofili este achizitia unor casti suplimentare intrucat de obicei calitatea acestora este destul de proasta. Se vede accentul pus pe audio si prin software, player-ul muzical fiind foarte bine optimizat. De asemenea avem de-a face si cu implementarea engine-ului audio xLoud, care la activare adauga un plus de dinamica, plus ce pe anumite genuri muzicale s-ar putea potrivi de minune.
Comentarii
Am fost fan Sony-Ericsson, am avut destul telefoane de la ei, printre care amintesc T10, T28, T68i, K750i, W810i. Pana nu demult chiar imi doream cu ardoare un W902. Am apreciat intotdeauna ceea ce Sony reusea sa aduca in plus fata de alti producatori dar in cazul de fata, ma intreb daca (virgula) camera foto de 12 Mpx si display-ul HD si prezenta unui port HDMI justifica diferenta de aproape 700 lei, fata de un Samsung Galaxy S2 pe care il gasim tot la evoMAG la 1879 lei. Personal nu as renunta la customizabilitatea pe care o ofera S2 in favoarea unui display HD fie el chiar cu 342 ppi. Acelasi plastic ieftin il gasim si pe S2, insa bunul simt chiar m-ar impiedica sa dau 25xx lei pe un Xperia S, cand la acelasi pret gasim One X sau cu 250 lei in plus gasim S3. Este overpriced, incorporeaza pe alocuri tehnologii mai slabe decat S2, care desi este mai batran cu aproape un an, are Bluetooth 3.0 si camera frontala de 2Mpx.
Pingback: Sony Xperia S update la Android 4.0 | lab501