lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Bali 2024 – Samsung Galaxy S24 Ultra & Samsung Galaxy Z Fold5

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 31 May, 2024.

Pande Silver Sidemen

 
O activitate pe care chiar mi-am dorit mult sa o fac in timpul primei calatorii in Bali, dar care din pacate nu s-a incadrat in programul nostru, a fost vizitarea unui centru de artizani, unde putem sa ne construim propriile noastre bijuterii din argint. Ei bine, de aceasta data am reusit sa ajungem in satul Sidemen, unde exista mai multe comunitati de artizani, printre care si cei de la Pande Silver Sidemen.

Intr-o curte generos dimensionata, in care se afla atat casa proprietarilor, cat si o zona pentru primit vizitatorii, gasim un atelier cu 10-12 posturi de lucru, unde putem trece prin fiecare etapa a realizarii unei bijuterii din materie bruta, mai precis agint pur. Fiecare membru al grupului primeste 7g de argint, iar apoi trebuie sa isi aleaga modelul de inel (sau pandantiv, bratara, etc.), fiind intampinat de un mester argintar care il va ajuta si ghida pe durata intregului proces.

Totul incepe cu turnarea argintului in creuzet si incalzirea sa pana trece de punctul de topire, argintul fiind apoi turnat sub forma de lingou. Acesta este racit in apa si batut cu ciocanul pentru a-i schimba proprietatile fizice, devenind astfel mai dur. Ulterior, din lingoul de argint astfel obtinut, se taie cantitatile necesare pentru fiecare bijuterie. In cazul nostru, fiind 4 oameni, am primit 28g de argint.

Cei care vor realiza inele in format plat, vor trece apoi la masina cu ajutorul careia subtiem lingoul, transformandu-l in platbanda, in timp ce inelele de tip cerc sau impletitura vor avea nevoie de o forma specifica a lingoului, care ulterior va trece printr-o masina speciala de reducere a grosimii, toate operatiunile fiind realizate manual (mecanic).

In cazul meu si al Gabrielei, realizand un inel de tip banda, cu o suprafata exterioara neregulata, urmatorul pas a constat in utilizarea unui ciocan rotund, cu ajutorul caruia am obtinut textura dorita. Apoi am gravat interiorul inelului, acesta fiind incalzit din nou si curatat in acid.

Dupa ce am oxidat gravura interioara si am spalat din nou inelul, a urmat transformarea benzii in cerc si lipirea capetelor cu ajutorul unor fire de argint pur, respectiv borax. Desigur, am primit ajutor considerabil din partea mesterului meu (Putu), acesta intervenind daca era cazul in cadrul operatiunilor mai migaloase.

Au urmat operatiunea de pilire a zonei sudate, iar apoi ne-am mutat la polizor, unde am folosit benzi abrazive de diverse granulatii pentru a slefui inelul. La final, am utilizat o perie fina impreuna cu polish pentru argint, pentru a obtine aspectul final, dupa care am spalat pentru o ultima data inelul.

Experienta a fost completata de ceai, cafea si pisan goreng (banana prajita), precum si de o reprezentatie muzicala folosind un instrument popular local, mai precis gerantang. Intreaga experienta a durat in jur de doua ore si jumatate, iar gazdele noastre ne-au facut sa ne simtim fantastic, ajutandu-ne in fiecare etapa a realizarii bijuteriilor, insotind sfaturile cu glume si voie buna. Ne-am simtit excelent, am invatat ceva nou, am construit o pereche de inele marcand aniversarea a 10 ani de casatorie, care vor servi mereu drept amintire a momentelor traite aici.

 
His


 
Hers

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: