lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Bali 2024 – Samsung Galaxy S24 Ultra & Samsung Galaxy Z Fold5

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 31 May, 2024.

Galaxy AI – continuare

 
Am folosit Galaxy AI in mai multe situatii in calatoria de fata, de la tradus conversatii telefonice si pana la editat fotografii si cautat rapid informatii pe internet. Datorita acestor functii, mi-am imbogatit colectia cu un set de cutite traditionale balineze, precum si cultura generala muzicala.

Cautand mai multe informatii despre cutite balineze, am aflat ca localnicii folosesc pentru gatit un set clasic, alcatuit dintr-un cutit de mari dimensiuni denumit blakas si un cutit mai mic, denumit seselet. Acestea se produc in continuare in mod traditional, manual, avand un grind specific (chisel grind) si un unghi special adaptat activitatilor intreprinse aici. Manerul din rosewood (sonokeling), teaca de piele care adaposteste ambele cutite si ornamentele atent sculptate le adauga un plus de eleganta si un aer specific, local.

Ei bine, cautand informatii despre aceste cutite am aflat ca exista zeci de tipuri, de la modele produse in serie si comercializate in magazine si pana la cutite produse manual de artizani. Iar in momentul in care am rugat soferul care ne ducea in portul Padangbai pentru a lua barca catre Gili T sa opreasca la un astfel de magazin, nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca el este bucatar la templu, gatind traditional cu astfel de cutite cumparate de la artizani locali.

Evident l-am intrebat daca ne poate procura si noua doua seturi de cutite de la meseriasul din satul sau (Tiga), iar cateva zile mai tarziu, cand ne intorceam de pe Gili, Wayan ne astepta cuminte cu doua seturi de blakas si seselet, proaspat produse de artizan, impreuna cu teaca de piele atent lucrata. Si cand ma gandesc ca totul a pornit de la un circle to search pe un cutit pe care l-am vazut in mana unui bucatar care gatea pentru o ceremonie…

O alta intamplare legata de Circle to search a avut loc in Jimbaran, unde ne-am odihnit inainte sa zburam spre Taiwan. Aici, un domn in varsta canta cu multa maiestrie la gerantan, instrument al carui nume il aflasem folosind circle to search la finalul sedintei de la atelierul de argintarie. Ei bine, in momentul in care i-am spus “gerantan”, domnul a fost profund impresionat ca stiu denumirea instrumentului, drept urmare ne-am lansat intr-o discutie foarte interesanta legata de originile instrumentului si despre evolutia muzicii traditionale balineze.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: