Review – GIGABYTE AERO 15-X9
GIGABYTE AERO 15-X9
In ultimii ani am testat un numar destul de mare de notebook-uri de gaming. Conferintele de presa si lansarile de produse au inceput sa faca din ce in ce mai des referire la acest tip de produse, ba chiar avem si reclame la televizor pentru notebook-uri de gaming. Gaming, gaming, gaming… un domeniu care a atras atentia celor mai mari companii din domeniu si nu numai, prin potentialul sau comercial urias. Placile de baza au ajuns sa contina in denumire acest cuvant, despre placile video nici nu mai are rost sa vorbim. Desktop de gaming, notebook de gaming, periferice de gaming, monitoare pentru gaming, televizoare pentru gaming, scaune de gaming, smartphone-uri pentru gaming – orice pentru a avea acces la consumatorii care au generat venituri de peste 130 de miliarde de dolari anul trecut – gamerii.
Ca sa intelegeti mai bine la ce ma refer, in 2016, industria muzicala a produs incasari de ~16 miliarde de dolari, industria cinematografica ~ 49 de miliarde de dolari, iar jocurile (mobile, console si PC) ~101 miliarde de dolari. Aceasta cifra a ajuns la un estimat de 134.9 miliarde de dolari anul trecut. Discutam aici doar despre vanzarile de muzica, filme sau jocuri, nu si despre industriile conexe. Astfel, este simplu de estimat ca valoarea totala a industriei, incluzand si vanzarile conexe, este mult mai mare, aceasta piata fiind, de altfel, indelung disputata de catre producatorii de hardware si periferice.
Problema este cum au inteles acestia domeniul, in incercarea de a oferi produse competitive. Iar prima lor impresie cred ca a fost clara, piata fiind invadata de notebook-uri cu un design agresiv, iluminare in exces si forme care mai de care mai futuriste. Si adevarul este ca… macar o parte din publicul tinta reactioneaza la astfel de stimuli, in special generatiile ceva mai tinere. Problema este ca in cazul modelelor high-end, nu acestia sunt publicul tinta – haideti sa fim seriosi, 3-4000 de Euro nu este neaparat suma pe care am cheltui-o pentru a cumpara adolescentului din ograda un notebook si nici suma pe care acesta ar putea sa o stranga din activitati extra-scolare…
Nu, publicul tinta al notebook-urilor (de gaming) high-end se incadreaza mai degraba in categoria de varsta peste 30 de ani, cu alte venituri, posibilitati si nevoi. Astfel, un utilizator din aceasta categorie va intreprinde cu siguranta si alte activitati pe acest notebook pe langa jocuri si acestea nu vor avea legatura cu facultatea sau consumul excesiv de Netflix. Discutam despre utilizatori tehnici, care isi doresc sa se relaxeze seara in jocul preferat, dar care in timpul zilei vor folosi notebook-ul pentru activitati lucrative, intr-o vasta categorie de domenii, de la creatori de continut multi-media si pana la tineri antreprenori.
Acum…nu stiu neaparat cum sunt altii, dar eu am testat si utilizat o sumedenie de notebook-uri in ultimii ani. Si desi am apreciat puterea pe care mi-au oferit-o notebook-urile de gaming, am preferat sa utilizez modele subtiri si usoare, chiar daca uneori am facut un mic compromis la capitolul putere de calcul. Pentru ca nu este neaparat placut sa cari dupa tine un notebook de 3-4 Kg, pentru ca nu am intotdeuna nevoie de toate functiile pe care acesta le ofera si nu in ultimul rand, pentru ca nu am 15 ani si imi doresc un companion elegant in deplasare, nu o nava spatiala.
Pe de alta parte, se pare ca in ultimii ani unii producatori au inteles acest lucru, astfel incat au inceput sa isi faca aparitia o serie de notebook-uri de gaming mai subtiri, mai usoare si nu in ultimul rand cu un design ceva mai serios, pentru categoria de utilizatori despre care discutam mai sus. Noua generatie Legion se incadreaza in aceasta categorie (veti vedea in curand despre ce este vorba), MSI GS65 se incadreaza in aceasta categorie, dar parca nimic nu exemplifica mai bine conceptul “puternic si elegant” decat notebook-urile din seria AERO a celor de la GIGABYTE, lansate in urma cu 3 ani.
Si chiar daca notebook-urile GIGABYTE nu sunt comercializate oficial in Romania, cu totii am auzit in ultima vreme despre faimosul GIGABYTE AERO 15-X9, modelul utilizat de Jensen Huang pe scena in momentul lansarii seriei RTX pe laptop-uri, la CES 2019. Ei bine, acesta a ajuns si in laboratorul nostru, iar pasionatii il pot achizitiona din Germania, acolo unde notebook-urile GIGABYTE sunt importate oficial in Europa.
Comentarii
Foarte interesant review, e o bestie de laptop. Momentan pretul e cam piparat dar cand mai scade sau la SH s-ar putea sa-mi iau. Merci de review Montstrule! Salutari :)
Pingback: Review - AORUS 17G - Intel Core i7 10875H + Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER - next lab501
Pingback: Review - GIGABYTE AERO 15 OLED - Intel Core i7 10875H + Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER - next lab501