lab501.ro

Review – ASUS TUF Dash F15 FX516P vs ASUS TUF Gaming A15 FA506Q – Nvidia RTX 3000 Mobile, AMD Ryzen 5000 Mobile si Intel Tiger Lake H

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 26 January, 2021.

Concluzii

 
Si uite asa dragilor, am ajuns la finalul primului articol ceva mai “serios” publicat anul acesta, in care am vazut cum se comporta placile grafice din seria Nvidia RTX 3000 Mobile, procesoarele din seria AMD Ryzen 5000 Mobile si nu in ultimul rand, procesoarele Intel Tiger Lake H. In ambele cazuri discutam despre o implementare ASUS, ASUS TUF Dash F15 FX516P si ASUS TUF Gaming A15 FA506Q avand configuratii similare si impartasind mai multe elemente de design.

Totusi, ASUS TUF Dash F15 FX516P este ceva mai subtire, iar versiunea alba te poate pacali usor sa crezi ca ai in fata un notebook business. Din pacate, seria Dash F15 va fi echipata exclusiv cu procesoare Intel din seria Tiger Lake H, ceea ce reprezinta un dezavantaj, deoarece noile procesoare AMD Cezanne spulbera pur si simplu orice record la capitolul performanta, atat in aplicatii multi-core, cat si in jocuri, procesoarele din aceasta serie fiind un companion mult mai bun pentru placile grafice din seria Nvidia RTX 3000 Mobile.

Si daca tot am amintit noile placi grafice Nvidia, acestea aduc un spor de performanta consistent, precum si toate tehnologiile specifice arhitecturii Ampere, atat cele prezente pe implementarile desktop (DLSS, Reflex, Studio, Broadcast), cat si cele specifice implementarilor mobile (Dynamic Boost 2.0, Whisper Mode 2.0), respectiv noi tehnologii care vor fi implementate in curand pe toata seria RTX 3000, cum ar fi Resizable BAR.

Totusi, noua terminologie este ingrijoratoare, Nvidia renuntand la strategia de a utiliza aceleasi nuclee de pe desktop pe notebook-uri, cu un TDP semnificativ mai scazut, in favoarea unei strategii ceva mai fructuoase din punct de vedere al marketingului, dar care va crea cu siguranta confuzie in randul utilizatorilor. Si nu doar pentru ca RTX 3080 Mobile este de fapt un RTX 3070 SUPER – sporul de performanta fata de RTX 2080 SUPER este suficient, mai ales ca acum avem la dispozitie si procesoare mai puternice.

Ci si pentru ca TDP-ul nucleului grafic nu va mai fi marcat clar (cum se intampla in cazul placilor Max-Q), drept urmare vor exista situatii in care un RTX 3080 Mobile cu un TDP de 80W, integrat intr-un desktop subtire de 14″ va fi intrecut cu usurinta de un RTX 3070 Mobile de 125W, integrat intr-un notebook de 17″. Cert este ca integratorii vor trebui sa acorde o atentie sporita modului in care comunica configuratiile, pentru a elimina aceasta confuzie.

Pana atunci insa, trebuie sa recunosc ca am fost placut impresionat de ASUS TUF Dash F15 FX516P si ASUS TUF Gaming A15 FA506Q, acestea aducand suficienta performanta si configuratii echilibrate, intr-un form factor destul de compact. Desigur, favoritul meu este ASUS TUF Gaming A15 FA506Q, care beneficiaza de pe urma excelentului procesor AMD Ryzen 7 5800H, cuplat cu RTX 3070 Mobile, o configuratie bine aleasa la capitolul memorii si stocare, un display excelent si o autonomie pe masura.

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – ASUS TUF Dash F15 FX516P vs ASUS TUF Gaming A15 FA506Q – Nvidia RTX 3000 Mobile, AMD Ryzen 5000 Mobile si Intel Tiger Lake H

  1. Cristi Stancu a scris pe:

    Nu stiu de ce dar parca ma atrage mai mult TUF Dash F15 desii performantele sunt similare, aici depinde si de gust, in orice caz amandoua au performante extrem de bune, compacte si echilibrate, performante de workstation-uri pentru hard work cu stocare suficienta si design-uri super cool!
    Good job ASUS!

Lasa-ne un comentariu: