lab501.ro

Prezentare Lenovo Yoga 11 – Gimnastul familiei Windows RT

Scris de: , in categoria: Tablete, in 7 December, 2012.

Impresii finale

 

Dupa scurta intalnire raman cu o sumedenie de impresii bune despre ce au realizat inginerii de la Lenovo cu Yoga 11. Nu e nevoie sa petreci mult timp folosind device-ul ca sa iti dai seama cu ce ai de-a face, si din multe puncte de vedere producatorul chinez ofera o solutie extrem de bine realizata. Drept dovada a lacomiei umane insa, recunosc ca Yoga 11 ma face sa vreau si mai mult insa… este bun, dar nu imi ajunge. Lasati-ma sa va explic.

La exterior, hardware-ul se apropie de ceea ce caut eu la un Ultrabook. Singurul punct negativ in privinta constructiei il reprezinta tastatura care flexeaza exagerat de mult si strica un layout altminteri foarte bine gandit. Design-ul si nivelul de calitate al constructiei sunt doua aspecte in care Lenovo si-a atins apogeul in general totusi. Panourile simple de aluminiu folosite pentru capacele de sus si de jos devin indraznete datorita portocaliului aprins in care sunt colorate. Porturile negre se integreaza foarte bine cu restul device-ului, iar combinatia cu unghiul ascutit facut pe orizontala ma duce cu gandul la o masina sport. Indraznet, colorat, iesit din comun.

Poate ca am folosit prea des device-uri cu ecrane mici in ultima vreme, insa cei 11.6″ de pe diagonala ecranului nu imi par a reprezenta un minus. Forma, dimensiunile si greutatea reprezinta mari avantaje pentru Yoga 11. Dupa cum spuneam si in cadrul articolului, este primul device pe care l-as cara linistit in mana, fara sa imi fie frica sa il scap si fara sa ma chinui cu un dulap de 2.5kg. Pentru obtinerea acestui efect conlucreaza cele 1.25kg si finisajul putin moale, si foarte aderent, de pe panourile de aluminiu de la exterior. Mi-ar placea sa vad mai multe Ultrabook-uri care sa foloseasca aceeasi reteta, sincer sa fiu: 11″, constructie solida, si un design fara compromisuri. Uite asa ajungem si la cea mai mare frustrare pe care mi-a adus-o Yoga 11…

Tegra 3 aduce doua avantaje cu sine – autonomia si temperaturile scazute – dar ramane un procesor ARM destinat smartphone-urilor si tabletelor. Desi interfata grafica din Windows RT este perfect fluenta pe Tegra 3 si raspunde prompt la comenzi, performanta este mult ingreunata fata de Ultrabook-urile clasice. Timpii de incarcare necesari incarcarii aplicatiilor sau paginilor web sunt sensibil mai indelungati decat pe un notebook x86, iar performanta bruta lipseste cu desavarsire. Nu va faceti iluzii ca se vor putea rula aplicatii sau jocuri pretentioase pe Yoga 11. Acest fapt se datoreaza atat hardware-ului cat si software-ului, Windows RT nepermitand instalarea aplicatiilor din alte surse decat magazinul oficial de aplicatii Microsoft. Ca si unealta de productivitate, Yoga 11 ar trebui evitat.

Si pretul? Pretul, doamnelor si domnilor, este de 4000 de lei pentru Yoga 11 in configuratia prezentata astazi. Mai scump si mai putin productiv decat majoritatea Ultrabook-urilor, ultraportabilul Lenovo este foarte dificil de recomandat. Chiar daca ar veni cineva sa-mi spuna ca e interesat sa-l cumpere as raspunde cu “Esti absolut sigur ca-l vrei? Esti sigur ca te poti descurca cu ce face?”. Este foarte greu de recomandat in conditiile in care cumperi practic un telefon in carcasa de notebook, cu tastatura si conectivitatea aferenta.

Pe de alta parte, pentru cei care vor un partener in acele calatorii lungi cu avionul dar care nu planuiesc sa foloseasca mai mult decat Office si un player video exista acum o solutie portabila, flexibila si foarte bine construita. Daca web-browsing-ul, vizionarea materialelor multimedia si utilizarea retelelor de socializare este scopul vostru, daca nu aveti nevoie pentru productivitate de unelte mult mai puternice decat Office sau un browser, atunci Yoga 11 se poate dovedi un companion extraordinar, cu un pret pe masura insa.

Intre noi doi fiind vorba acum Lenovo, cat trebuie sa platesc pentru o versiune cu procesor Intel si tastatura iluminata, construita mai bine decat aici? Puteti sa ii spuneti si Yoga 11 GTX Super Loco Edition, nu ma deranjeaza… Stiu, stiu, ramane sa vedem daca Yoga 13 este intr-adevar o alternativa care pastreaza gradul ridicat de portabilitate. Dar mi-ar fi placut sa vad si un Yoga 11 cu un Ivy mititel in el…

Comentarii

Un comentariu la: Prezentare Lenovo Yoga 11 – Gimnastul familiei Windows RT

  1. Ciupearca a scris pe:

    Poate noile procesoare economice pe care le pregatesc cei de la Intel cu acea grafica integrata super-performanta GT-1, GT-2, (GT-3 nu e cazul aici) vor face din noile ultraportabile ceva de speriat…vom vedea

Lasa-ne un comentariu: