Anatomia tehnica a unei excursii – Siem Reap 2022 – Samsung Galaxy Z Flip4 & Fold4
Introducere
Au trecut aproape 7 luni de cand incepeam periplul nostru Asiatic, 7 luni in care pasii ne-au purtat prin Bangkok, Hanoi, Phu Quoc, Saigon si Phnom Penh, iar astazi a venit momentul sa discutam despre una dintre cele mai importante destinatii din cadrul acestui turneu, mai precis Siem Reap. Pentru ca exista locuri pe care ti-ai dorit sa le vizitezi inca de mic copil, locuri extrem de indepartate, aproape inaccesibile, invaluite intr-o mantie de mister si exotism. Si cu cat citesti mai mult despre ele, cu cat urmaresti documentare, sau le vezi folosite ca locatii in diverse filme si emisiuni, cu atat te simti parca si mai departe de ele.
Trebuie sa recunosc ca in ultimii 15 ani am avut ocazia si norocul sa vad multe astfel de locuri despre care doar citeam candva, de la Coloseum si pana la Marele Zid Chinezesc, de la podul Golden Gate si pana la Delta Mekongului, de la plajele din Zanzibar sau Hawaii si pana la binecunoscuta Navagio, de la Viena, Istanbul sau Munchen si pana in Hanoi, Bangkok sau Taipei.
Cu toate acestea, atitudinea mea nu s-a schimbat, poate doar setea de cunoastere sa fi sporit in ultimii ani, precum si dorinta de a vedea cat mai multe, motiv pentru care Siem Reap era una dintre destinatiile in care asteptam cu nerabdare sa ajung, inca din cele mai timpurii etape ale planificarii calatoriei noastre. Pentru ca aici se afla un sit incadrat in patrimoniul mondial UNESCO, cea mai mare structura religioasa din lume, perla imperiului Khmer si un adevarat testament al puterii si ingeniozitatii unui imperiu uitat pentru sute de ani de istorie si redescoperit in urma cu aproape doua secole.
Angkor Wat, orasul templelor, un complex urias, care se intinde pe 162ha, a fost construit intre 1122 si 1150 de catre regele Suryavarman II, fiind in esenta un templu hindus, o reproducere pe pamant a mitologicului munte Meru, dar si orasul capitala al imperiului Khmer, care adapostea la apogeu peste un milion de locuitori. Mai mult decat atat, sistemul hidrografic dezvoltat de catre inginerii khmeri reprezinta chiar si in momentul de fata un triumf al tehnicii, iar Parcul Arheologic Angkor, care se intinde pe mai bine de 400 Km2, gazduieste zeci de temple, cele mai vechi fiind construite in perioada pre-angkoriana.
Drept urmare este lesne de inteles de ce Siem Reap si Parcul Arheologic Angkor reprezinta unele dintre cele mai importante destinatii ale calatoriei noastre, iar astazi imi face placere sa va port, macar fotografic, prin unele dintre cele mai impresionante locuri de pe planeta.
Comentarii