ASUS ZenBook UX301L Review
Temperaturi
Unul dintre factorii importanti la un ultrabook este temperatura la care poate ajunge carcasa si implicit componentele hardware din interior. Pentru a simula o situatie de consum intens al resurselor ultrabook-ului, am rulat 3 loop-uri de FarCry 2 in urma caruia am masurat ca de obicei temperatura carcasei in 10 puncte, 5 pe partea superioara si 5 pe partea inferioara a ultrabook-ului, unde F1 reprezinta coltul stanga superior, F2 reprezinta coltul dreapta superior, F3 reprezinta mijlocul tastaturii, F4 reprezinta partea din stanga a touch-pad-ului iar F5 reprezinta partea din dreapta a acestuia. De asemenea, pentru partea inferioara a ultrabook-ului am definit 5 puncte (S1, S2, etc), care corespund celor 4 colturi, precum si centrul suprafetei.
Temperatura ambientala se situa in jurul valorii de 23 de grade iar pentru masurarea temperaturii am folosit termometrul Voltcraft IR 260 8S. Media temperaturilor inregistrate pe suprafata ultrabook-ului este de aproape 32 de grade Celsius. Datorita carcasei de aluminiu aceasta temperatura va fi resimtita de utilizator destul de rapid si puternic insa nu este deranjanta in majoritatea situatiilor. Pe de alta parte, la interior lucrurile stau complet diferit. La o scurta rulare a unui benchmark de stres al procesorului acesta a atins temperatura maxima de 100 de grade Celsius. Bineinteles, acest scenariu este foarte rar intalnit in cazul unei utilizari normale a ultrabook-ului. Explicatia poate fi legata de faptul ca sistemul de racire este ineficient atunci cand este supus la o incarcare mare sau pur si simplu sample-ul avut de noi in teste a avut o problema in acest caz.
Tot referitor la sistemul de racire trebuie sa mentionez ca as fi apreciat foarte mult daca zgomotul produs de ventilator ar fi fost limitat la minim spre deloc atunci cand folosesc ultrabook-ul in aplicatii cu impact mic asupra resurselor, cum ar fi de exemplu browsing-ul. Uneori chiar si in idle auzeam zgomotul ventilatorului, iar la acest nivel de pret chiar nu mi se pare normal acest lucru.
Comentarii
Exceptional produs din partea celor de la ASUS.
Totusi, ar fi o idee buna pentru lab501 daca ar folosi tabele cu mai multe modele de CPU/GPU testate, pentru a putea pune in perspectiva un anume scor. Ca sursa de inspiratie pentru cum ar trebui sa arate tabelele/graficele, recomand site-urile straine de profil hardware.
Consider ca si aspectul conteaza, iar necesarul de timp nu creste cu mult.
Doar sfaturi constructive. Multumesc pentru review!