Samsung Galaxy Z Flip5 & Samsung Galaxy Z Fold5 – Partea a II-a – Review – Anatomia unui Septembrie
Concluzii
Cum spuneam… exista telefoane si telefoane… si review-uri si review-uri. Si este cat se poate de clar ca Samsung Galaxy Z Flip5 si Samsung Galaxy Z Fold5 nu sunt telefoane conventionale, cat despre review-uri… nu mai tin minte cand am testat ultima data un telefon in mai multe tari pentru partea a doua a review-ului de lansare. Stiu, stiu, am sacrificat factorul “noutate” si nu v-am prezentat concluziile chiar atunci, la inceput, cand poate unii erau interesati de precomanda. Dar am castigat, cred eu, o mai buna intelegere a modului in care functioneaza cele doua telefoane si mai ales o vasta experienta in utilizarea practica, un aspect de multe ori trecut cu vederea in review-urile de lansare.
Mai mult decat atat, utilizand cele doua pliabile ceva mai bine de o luna, asa cum o faceam in urma cu un an cu inaintasele lor, in Asia, am avut termen direct de comparatie, din toate punctele de vedere. Pentru ca desi eSIM-ul este YOXO, nu Airalo, capitala este Berlin, nu Bangkok, aplicatia de transport este Uber, nu Grab, iar plaja este situata in Grecia, nu in Vietnam, pana la urma asteptarile legate de telefoane au fost aceleasi. Avem nevoie de autonomie si prin asta inteleg faptul ca incarcam telefoanele doar seara, la culcare, avem nevoie de un display care sa fie lizibil in orice situatie, avem nevoie de o interfata rapida, de o buna conexiune la internet si nu in ultimul rand de o camera capabila.
Iar Samsung Galaxy Z Flip5 si Samsung Galaxy Z Fold5 nu au dezamagit la nici un capitol, fiind companionii nostri zilnici atat pentru navigare si orientare cat si pentru distractie sau imortalizare a locurilor prin care am trecut. Mai mult decat atat, diferenta fata de generatia a 4-a de pliabile a fost destul de evidenta, design-ul finisat, cu laturi paralele in modul pliat, sarind in ochi (si in mana) imediat, in timp ce display-ul secundar de dimensiuni generoase de pe Flip mi-a oferit noi moduri de a-l folosi fata de “vechiul” Flip4.
Mai mult decat atat, chipset-ul nou conteaza mai mult decat am crede la prima vedere, chiar daca nu suntem gameri inraiti. Pentru ca acesta a avut un impact direct asupra autonomiei, superioara fata de generatia anterioara, dar si asupra performantei camerelor, chiar daca din punct de vedere hardware au fost utilizati aceiasi senzori ca si in cazul lui Flip4 si Fold4.
Pentru ca in final, discutam despre telefoane iesite din comun, care permit noi moduri de utilizare, ba chiar mai important de atat, sunt mai mult decat suma componentelor pe care le incorporeaza. Astfel, in teste am vazut destul de clar faptul ca Flip5 intra in throttle dupa cateva minute de incarcare la 100% a chipset-ului, iar senzorii de pe Flip cred cu tarie ca trebuie schimbati pe urmatoarea generatie, la fel ca si ultra-wide-ul de pe Fold, pentru ca discutam pana la urma despre telefoane pozitionate in acelasi segment cu varfurile de gama, sau poate chiar mai sus, drept urmare avem si pretentii pe masura.
Si totusi, in practica nu as putea spune ca am observat aceste dezavantaje. Mai degraba as spune ca principalul motiv de frustrare pentru mine in cazul Flip-ului a fost lipsa unei camere tele, fie ea si 2X, pentru ca m-am obisnuit sa am oricand asa ceva la dispozitie, fiind utilizator de Galaxy S Ultra. Am apreciat insa dimensiunile reduse ale acestuia, la fel cum am apreciat display-ul de mari dimensiuni de pe Fold. In fond, nu cred ca este greu de imaginat cat de important este acesta in momentul in care selectezi fotografii pe plaja, direct in bataia soarelui.
La final, pot spune ca Samsung Galaxy Z Flip5 si Samsung Galaxy Z Fold5 reprezinta apogeul dezvoltarii telefoanelor pliabile pana in momentul de fata si ofera cu siguranta cea mai buna experienta in utilizare din toata seria, insa acest lucru marcheaza in acelasi timp sfarsitul unui intreg capitol al acestei dezvoltari si este imperios necesar ca in cadrul lansarii urmatoarei generatii sa vedem semnificativ mai multe noutati sub capota, in special la capitolul camera si solutie constructiva in raport cu sistemul de racire.
Comentarii