Review – Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th Gen
ThinkPad
Iunie 2018 – nu cu mult timp in urma ne-am intors din Taiwan, acolo unde am putut vedea nenumarate produse noi aratate pentru prima data in cadrul Computex-ului, dar si o serie intreaga de atractii turistice. Asa cum va povesteam in urma cu cateva zile, am utilizat acolo doua notebook-uri din gama Yoga, capabile sa ofere puterea unui desktop intr-un format compact si usor de transportat, precum si doua telefoane Huawei, folosite pe post de centru de comunicatii si aparate foto principale cu ajutorul carora am capturat imagini atat de la Computex, cat si din plimbarile efectuate in calitate de turisti.
Cu aproape 50 de ani in urma, la inceputul anilor 70, diversi producatori isi incercau norocul intr-un domeniu nou si inovator – cel al calculatoarelor. Tot atunci vedeam si primele concepte de calculatoare portabile de la Xerox (Xerox Note Taker), dar si primul concept de telefon mobil “portabil” (adica nu un radiotelefon montat in masina) de la Motorola. Pasionatii de fotografie foloseau legendarele Nikon F2 si Nikon FM pentru a surprinde imagini pe pelicula de 35mm, razboiul din Vietnam ajungea la final, iar estul si vestul erau inclestate in plin razboi rece.
Cu mai bine de 30 de ani in urma, in anii 80, IBM PC devenea standardul in industrie si primele calculatoare portabile produse in masa (Toshiba T1xxx series) isi faceau aparitia. Acestea erau dotate cu procesoare Intel 80C88 tactate la 4.77MHz si utilizau exclusiv floppy-disk-ul pe post de stocare, pretul recomandat in acel moment fiind de 1899 USD (~4000 USD in zilele noastre). Prima generatie de retea celulara vedea lumina zilei (NTT/NMT), iar primul telefon 1G lansat in SUA era Motorola DynaTAC 8000X, un adevarat simbol al statutului social pentru care cei care isi permiteau asa ceva aveau sa scoata din buzunar 3995 USD (~9000 USD in zilele noastre). Fotografii utilizau in continuare pelicula de 35mm, in anii 80 fiind lansate seriile F3 si FM2 de la Nikon, in timp ce razboiul rece intra in ultimele faze.
Cu aproape 26 de ani in urma, la sfarsitul lui 1992, razboiul rece se incheiase deja de cativa ani, iar tarile din fostul bloc sovietic se bucurau de primii ani de libertate mult visata. Fotografii utilizau in continuare Nikon F3 si FM2 pentru a imortaliza imagini pe pelicula, desi unul dintre primele DSLR-uri zburase deja in spatiu cu un an in urma (Nikon NASA F4). Reteaua digitala celulara (2G) era introdusa in Europa (GSM) si in SUA (CDMA), iar PC-urile aveau sa primeasca in curand primele procesoare din familia Pentium. Toshiba si Compaq ofereau deja serii de succes de notebook-uri, iar Apple lansasera PowerBook cu un an in urma, un concurent serios pentru orice tip de PC portabil.
Din punct de vedere al tehnologiei de calcul, cu 25 de ani in urma ne aflam inca in preistorie. Ok, poate nu in epoca de piatra (anii 70-80), dar cu siguranta in epoca de bronz sau un alt echivalent similar. Ei bine, in acele timpuri, IBM, deja un colos in domeniul PC-urilor, aveau nevoie de o linie de calculatoare portabile capabile sa le asigure o cota de piata importanta. Iar raspunsul avea sa fie seria ThinkPad, desenata de designer-ul Richard Sapper si pusa in practica de catre Arimasa Naitoh, in fabrica IBM din Yamato, Japonia. Primele modele se numeau ThinkPad 700, 700C si 700T, acestea introducand pentru prima data design-ul minimalist al seriei, dar si faimosul TrackPoint de culoare rosie.
25 de ani de zile mai tarziu, avem la dispozitie smartphone-uri de sute de ori mai puternice decat PC-urile din acele vremuri, dotate cu 2 sau chiar 3 camere, cu senzori de pana la 40MP, pe care le putem utiliza linistiti atat in concediu cat si la treaba, pe post de aparate foto. Acestea, la randul lor, au intrecut de mult calitatea peliculei de 35mm, iar in zilele noastre filmele realizate la Hollywood sunt filmate pe suport digital. PC-urile sunt dotate cu procesoare cu pana la 18 (si in curand 32) de nuclee, iar notebook-urile usoare si subtiri pot fi utilizate fara probleme in Photoshop sau Premiere, pentru editare foto sau video.
Si daca nume ca MacBook Air sau Lenovo Yoga sunt similare cu imbinarea dintre putere si eleganta, in timp ce denumiri ca Alienware, Legion sau Predator au devenit sinonime cu gaming-ul (portabil sau nu), chiar si acum, 25 de ani mai tarziu, conceptul de notebook de business are un singur nume. Iar acest nume este ThinkPad.
Comentarii
Niciun comentariu la: Review – Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th Gen
Pingback: Intel Core i7 8550U in 4 arome - Lenovo IdeaPad 530S, Lenovo Yoga 530, Lenovo Yoga 730 13 si Lenovo Yoga 730 15 GTX - next lab501
Pingback: Review - Lenovo ThinkPad X1 Extreme - next lab501