lab501.ro

Intel Core i7 8550U in 4 arome – Lenovo IdeaPad 530S, Lenovo Yoga 530, Lenovo Yoga 730 13 si Lenovo Yoga 730 15 GTX

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 11 July, 2018.

Intel Core i7 8550U

 
Productia si comercializarea de componente de calculator, PC-uri, notebook-uri, smartphone-uri si accesorii conexe este cu siguranta unul dintre marile business-uri ale secolului 21, unele dintre cele mai mari companii din lume activand in acest domeniu. Ca orice business, domeniul IT este impartit in segmente, fiecare companie fiind organizata in departamente cu un rol destul de bine definit. Research & development (R&D), productie, vanzari, marketing si PR (public relations) sunt departamente care isi gasesc locul in majoritatea companiilor mari din domeniu.

Aceste departamente lucreaza impreuna, dar se ocupa de lucruri diferite. Astfel, este treaba celor de la R&D sa experimenteze cu noi concepte, care vor fi implementate sau nu de catre cei din productie. Este treaba angajatilor din fabrici sa produca efectiv notebook-ul, insa denumirea acestuia si pozitionarea sa pe piata cade in sarcina celor de la marketing si vanzari. De ce mentionez toate aceste lucruri? Pentru ca sunt cazuri in care un nume este pur si simplu atat – un nume.

Sa va dau un exemplu – Nvidia GeForce GTX 1180. Poate se va numi GTX 1180. Poate se va numi GTX 2080. Sau poate se va numi Nvidia World Domination 1, pentru varful de gama, 2, pentru mainstream, respectiv 3, pentru entry-level. Conteaza atat de mult? Cu siguranta nu. Produsul exista deja, de lansat va fi lansat pe piata in toamna, iar cele mai importante aspecte sunt pretul si performanta, in acest caz.

La polul opus, GTX 1060 3GB si GTX 1060 6GB nu sunt chiar denumiri fericite, in conditiile in care modelul de 3GB are mai putine unitati de procesare. Cu alte cuvinte, desi pozitionarea pe piata din punct de vedere al pretului este corecta, denumirea poate induce cumparatorii in eroare. Motiv pentru care, majoritatea companiilor care se respecta incearca intotdeuna sa puna la punct o terminologie logica pentru produsele pe care le comercializeaza, folosind acronime usor de inteles de catre public.

De exemplu, dupa ce au achizitionat divizia de business de la IBM in urma cu 13 ani, cei de la Lenovo au pastrat cu sfintenie denumirea si valorile seriei ThinkPad, pentru segmentul business, asa cum va explicam aici. Totusi, aveau nevoie si de o serie consumer bine definita, prin urmare, in urma cu 10 ani vedea lumina zilei seria IdeaPad, despre care v-am povestit inca din 2012. Ei bine, din aceasta serie consumer s-au desprins pe rand seriile Yoga (2012), respectiv Legion (2017), serii distincte atat ca aspect, cat si ca functionalitate.

Yoga sunt ultrabook-uri convertible, subtiri si usoare si nu in ultimul rand dotate cu touchscreen. Legion sunt notebook-urile de gaming, echipate cu sisteme de racire supradimensionate si placi grafice din familia GeForce GTX. In cadrul acestor familii de produse, avem de-a face cu diverse game de pret si dotari, mai precis 5xx pentru mainstream, 7xx pentru mainstream / high-end, respectiv 9xx pentru high-end. Cea de-a doua cifra (520 vs 530 de exemplu), reprezinta generatia, cei de la Lenovo schimband generatia odata cu familia de procesoare sau placi video. Similar, in seria IdeaPad gasim modelele 1xx si 3xx pentru entry-level, 5xx pentru mainstream, respectiv 7xx pentru high-end. Destul de logic, nu?

Desigur, aceasta este terminologia utilizata de Lenovo in prezent, lucrurile stand putin diferit in trecut. De exemplu, din 2012 si pana in 2016, am testat doua IdeaPad-uri din gama “veche” (U300S si U310), un Yoga din gama veche (Yoga 11), dar si doua IdeaPad-uri de gaming (Y700 si Y910), practic precursorii gamei Legion. Incepand cu 2017 am testat noile modele Legion, mai precis Legion Y520, Legion Y720 si Legion Y920, dar si doi membrii interesanti ai familiei Yoga, mai precis Yoga 720 si Yoga 920. Anul acesta v-am povestit despre noul ThinkPad X1 Carbon, iar astazi a venit momentul sa vedem cum se prezinta un model IdeaPad lansat anul acesta (IdeaPad 530S), dar si cum arata cele mai recente modele din familia Yoga, adica 530, 730 13 si 730 15.

Ce au in comun toate notebook-urile testate astazi? Ei bine, procesorul, mai precis modelul Intel Core i7 8550U, unul dintre primele procesoare mobile din seria 8xxx lansate pe piata, cand terminologia celor de la Intel era …inca… simpla si logica. Lucrurile s-au schimbat drastic anul acesta, dar pe marginea acestui subiect am decis sa redactam un material separat, pentru ca este destul de stufos si nu are legatura cu notebook-urile testate astazi.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Intel Core i7 8550U in 4 arome – Lenovo IdeaPad 530S, Lenovo Yoga 530, Lenovo Yoga 730 13 si Lenovo Yoga 730 15 GTX

Lasa-ne un comentariu: