lab501.ro

Review – Glorious GMMK Pro

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 15 August, 2022.

Software – Glorious Core

 
Ajuns în prezent la versiunea 1.0.29, Glorious Core are nevoie de Windows 7 sau mai nou (64 biți) – un lucru de apreciat deoarece există mulți oameni care nu s-au sinchisit să facă upgrade de la 7. Există și un updater standalone pentru Mac OS, dar nu există Glorious Core pentru Mac OS. Pe de o parte înțeleg – periferice pentru PC. Dar GMMK Pro este o tastatură excelentă și de ce utilizatorii de Mac nu ar profita și ei de asta? Dar există QMK, există VIA și astfel există compatibilitate excelentă și pentru Mac OS, ironic, aș putea spune, din partea comunității FOSS.

Software-ul de la Glorious este decent. Poate fi configurat să pornească automat la boot (inclusiv minimised, ceea ce mi se pare foarte important). Detectează tastatura și cere un update de firmare la prima conectare (de la v0035 la v0045). Apoi putem purcede la personalizare.
 


 
Evident avem multiple opțiuni pentru personalizarea RGB-ului, care este prezent atât per-key, cât și pe laterale în cele două benzi de policarbonat. Din păcate tastatura nu face preview live la ce schimbări faci, deci trebuie să dai click pe save ca să vezi ce se întâmplă.
 


 
La capitolul personalizare taste avem trei layers gata prezente și nu mai multe. Nu am găsit un buton prin care să adaug layers iar personalizarea rotiței este încă deficitară și uneori pare de-a dreptul defectă. Rotirii rotiței nu putem să-i atribuim nimic altceva decât volum (nu există o opțiune pentru a schimba asta). Doar apăsarea rotiței este personalizabilă, dar din păcate keycode-ul trimis Windows dă mute sistemului de operare pe lângă ce i-am spus să facă personalizat. Aici problema este de fapt key chatter și din păcate Glorious nu au rezolvat această problemă nici până acum cu firmware-ul oficial, singura soluție fiind QMK.

De asemenea, nu putem personaliza nicio tastă pe care o dorim să fie Fn, Fn este aia pe care Glorious au considerat-o necesară și atât. Nu putem configura Left Alt să fie Right Alt (prietenii știu de ce). Și mai sunt. Din punct de vedere al personalizării sistemul este greoi, trebuie să selectezi tasta, apoi să dai scroll într-o listă de opțiuni, să selectezi opțiunea apoi să dai click pe save. Este incomod și dificil și aici Glorious ar trebui să acorde ceva mai multă atenție.
 

 

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: