OPPO X 2021 – Rollable Concept Handset
Prezentare
Vedeti voi, aparitia smartphone-urilor a avut la baza un intreg cumul de factori, de la miniaturizarea exponentiala a circuitelor integrate, care au permis atat constructia unor dispozitive de mici dimensiuni, cat si cresterea exponentiala a puterii de calcul, datorita dublarii densitatii de tranzistori pe suprafata la fiecare doi ani, la progresul inregistrat in domeniul stocarii de energie, datorita acumulatorilor Litiu Ion, progresul inregistrat de retelele de telecomunicatii, mai precis trecerea de la o retea celulara analog la o retea digitala, progresulul inregistrat in domeniul metodelor de afisare, culminand cu aparitia si dezvoltarea rapida a tehnologiei LCD, respectiv dezvoltarea rapida a ecosistemelor software aferente.
Iar dezvoltarea smartphone-urilor in ultimii 14 ani se bazeaza in continuare pe progresul acestor domenii. Avem nevoie de chipset-uri din ce in ce mai puternice si din ce in ce mai mici, de acumulatori compacti cu o capacitate cat mai ridicata, de un modem cat mai rapid, care comunica cu o retea cat mai rapida, cu latenta scazuta si latime de banda ridicata si nu in ultimul rand de display-uri care sa ofere o calitate cat mai ridicata a imaginii, cu un consum cat mai scazut.
Iar in momentul in care lucrurile au intrat pe un fagas bine stabilit, putem sa incepem sa privim catre viitor, catre noi posibilitati de a integra tehnologia, catre noi forme in care putem produce si utiliza smartphone-uri. Iar unul dintre aspectele care nu s-a schimbat radical in ultimii 14 ani este form-factor-ul. Desigur, dimensiunea display-urilor a crescut constant, calitatea lor la fel, ramele aproape au disparut de pe latura frontala a telefonului, dar in esenta discutam tot despre un dreptunghi.
Ei bine, undeva pe la mijlocul istoriei smartphone-urilor asa cum le cunoastem noi, adica in urma cu aproximativ 7 ani, vedeam pentru prima data un produs retail care incorpora un display flexibil. Era vorba despre LG G Flex, iar display-ul curbat putea fi deformat usor, fara a deteriora matricea LCD. Aveau sa mai treaca inca 5 ani pana in 2019, cand Samsung lansau modelul Fold, Huawei se laudau cu Mate X, iar Motorola apelau la nostalgici cu modelul Razr.
Un an mai tarziu, va prezentam Huawei Mate XS, un telefon pliabil care demonstra elocvent avantajele si dezavantajele tehnologiei display-urilor pliabile. Astfel, utilizand un astfel de dispozitiv putem avea acces oricand la un display ceva mai mare, care nu incape in mod normal in buzunar, dezavantajul fiind grosimea ceva mai ridicata a telefonului, respectiv prezenta unei cute in mijlocul display-ului, inerente tolerantelor pe care trebuie sa le suporte atat panoul, cat si digitizorul si suprafata de protectie care le acopera.
Nu este si cazul telefonului de mai jos, OPPO X 2021, care are, asa cum puteti vedea si in imaginile de mai jos, un format normal, o diagonala de 6.7″, o grosime putin mai ridicata decat cea a lui Samsung Galaxy Note 20, dar semnificativ mai redusa decat ceea ce vedeam in cazul lui Mate XS. Un telefon high-end atragator, in care doar marginea din stanga a display-ului ne poate face sa ne gandim ca este posibil sa avem de-a face cu altceva…
Comentarii
Oho! Chiar arată foarte bine. Mi se pare și mai practic decât metoda pliabilă. Oare este suficient de rezistent la praf, nisip, agrafe și alte obiecte mici sau ascuțite ce ar putea afecta mecanismul?
Pingback: Review – OPPO Find X3 Pro – next lab501
Pingback: Review – OPPO Reno6 Pro 5G CPH2247 – next lab501